«Αθήνα 2010-2012: Στιγμιότυπα»

Η έκθεση φωτογραφίας του Klaus Valtin von Eickstedt φιλοξενείται από τις 12 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.


Τη δεύτερη ατομική έκθεση φωτογραφίας του Klaus Valtin von Eickstedt με τίτλο: «Αθήνα 2010-2012: Στιγμιότυπα» φιλοξενεί από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012 το Ίδρυμα Ευγενίδου, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00.


Η έκθεση περιλαμβάνει εξήντα ασπρόμαυρες αναλογικές φωτογραφίες του Γερμανού Φιλέλληνα, στις οποίες αποτυπώνει εικόνες της καθημερινότητας της Αθήνας

των τριών τελευταίων χρόνων.


O Klaus Valtin von Eickstedt γνωρίζει την Αθήνα από το 1973. «Μέσα στα τριάντα και πλέον αυτά χρόνια η πόλη άλλαξε ριζικά. Κάθε τόπος έχει το δικαίωμα να αλλάζει. Είναι άλλωστε νόμος της ιστορικής εξέλιξης», αναφέρει ο φωτογράφος και επιλέγει να παρουσιάσει τις εικόνες της σύγχρονης καθημερινής ζωής που ζει, και διευκρινίζει: «Καμμία από τις φωτογραφίες δεν είναι σκηνοθετημένη, όλες τραβήχτηκαν στη στιγμή, παρουσιάζοντας την εικόνα του σήμερα.»


Ο φωτογράφος αφιερώνει και αυτή του την έκθεση στην αναλογική ασπρόμαυρη φωτογραφία. Για τη λήψη χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά φιλμ των 35 mm, όλα πουσαρισμένα από τα 400 έως και τα 1600 ASA και – όπως εξηγεί ο ίδιος – αρκετές λήψεις χρειάστηκαν γρήγορη κίνηση χωρίς τεχνική σχολαστικότητα. Σημειώνεται επίσης ότι όλες οι φωτογραφίες εκτυπώθηκαν σε παραδοσιακό φωτογραφικό χαρτί τύπου fiberbase και δεν έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.


Ο Γερμανικής καταγωγής Klaus Valtin von Eickstedt συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα, στην οποία ζει και γυρίζει απ΄ άκρη σ΄άκρη τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια, αποτυπώνοντας στο χαρτί το άρωμα που αφήνει το παρελθόν, αλλά και το παρόν. Γεννήθηκε το 1954 στη Γοττίγγη Γερμανίας. Σπούδασε Νομική και Αρχαιολογία, αρχικά στο πανεπιστήμιο της Γοττίγγης κι έπειτα μόνο Αρχαιολογία, στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την τοπογραφία του αρχαίου Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το 1989.


Από το 1990 έως το 1995 εργάστηκε στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών ως Προϊστάμενος του Φωτογραφικού Αρχείου. Από το 1995 δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας (φωτογράφος) στην Ελλάδα, με επίκεντρο την επιστημονική φωτογραφία στον χώρο της αρχαιολογίας και ιστορίας. Συνεργάζεται με διάφορα Μουσεία, Αρχαιολογικές Υπηρεσίες και Πανεπιστήμια της χώρας.


Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11), τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 20:00, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10:00-20:00 καθημερινά.


Keywords
Τυχαία Θέματα