Απονομή βραβείου Νίκη 2013

Ο Υπουργός Παιδείας απένειμε το Βραβείο Νίκη 2013 στον Καθ. Σταμάτη Κριμιζή, ενώ παράλληλα έκανε σημαντικές ανακοινώσεις για το μέλλον της έρευνας στην χώρα.


Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απένειμε το Βραβείο Νίκη 2013, που έχει καθιερώσει το ΑΙΤ από 2009, στον Καθηγητή αστροφυσικής Σταμάτη Κριμιζή, επίτιμο διευθυντή στον Τομέα Διαστήματος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, στην εκδήλωση

που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου. Ο θεσμός του Βραβείου Νίκη, έχει καθιερωθεί, με σκοπό την αναγνώριση των διεθνώς διακεκριμένων Ελλήνων προσωπικοτήτων για την συμβολή τους στην πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας και την προβολή του Ελληνισμού.


Ο κ. Σταμάτης Κριμιζής βραβεύθηκε για τη σημαντική συνεισφορά του στη Διαστημική Φυσική. Επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, όπως τα Voyager 1 και 2, Cassini-Huygens και NEAR Eros. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2004 (διευθύνει το Γραφείο Έρευνας της Επιστήμης του Διαστήματος), ενώ από το 2006 είναι αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Ο κ. Κριμιζής είναι ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 530 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και βιβλία, με άνω από 10,400 έτερο-αναφορές, και είναι ένας από τους τρεις εκδότες του βιβλίου «Saturn from Cassini», Springer, 2009.


Ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, στη διάρκεια της ομιλίας του, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κριμιζή για την προσφορά του στις επιστήμες και την Ελλάδα, τόνισε με έμφαση την προσπάθεια του υπουργείου του για την ενίσχυση της έρευνας στη χώρα, τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Είπε πώς σύντομα θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, που θα δημιουργεί ένα νέο νομικό πλαίσιο διευκολύνοντας τα μη δημόσια ερευνητικά κέντρα στο έργο τους.


Αναφέρθηκε εκτενώς και στις μεταρρυθμίσεις που φέρνει το Υπουργείο Παιδείας μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, για την εδραίωση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Εξήρε το έργο του ΑΙΤ και το γεγονός ότι σε αυτό γίνεται η άμεση διασύνδεση της τεχνολογικής έρευνας αιχμής με την παραγωγή και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή και στα ελληνικά πανεπιστήμια και όλα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.


Η τελετή έγινε παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, βουλευτών, του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών και 350 διακεκριμένων προσκεκλημένων μεταξύ των οποίων, γενικοί γραμματείς υπουργείων, δικαστικοί, πρέσβεις, επιχειρηματίες και άνθρωποι του πνεύματος.


Προς τον τιμώμενο απεύθυνε χαιρετισμό ο Ρώσος αστροναύτης Όλεγκ Άτκοφ, ο οποίος θεωρείται εθνικός ήρωας της Ρωσίας, καθότι κατέκτησε το ρεκόρ της μακρότερης παραμονής (236 ημέρες) στον διαστημικό σταθμό Σογιούζ.


Τον τιμώμενο χαιρέτησαν και εξήραν την προσφορά του στην επιστήμη και στη διεθνή προβολή του ελληνισμού, με ειδικό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θεοχαρίδης, η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γεώργιος Καμίνης.


Ο καθ. Κριμιζής αποδέχθηκε το βραβείο διηγούμενος ανέκδοτες εντυπωσιακές ιστορίες από την ζωή του και τις παγκοσμίου επιπέδου προσωπικότητες που γνώρισε και συνεργάστηκε. Έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο ΑΙΤ και τον ενθουσιασμό του για το ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΑΙΤ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με πρωτοβουλίες σαν το ΑΙΤ, μπορούμε να αλλάξουμε το ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο στην Ελλάδα. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Θα εκτιμώ για πάντα το ΑΙΤ, για την συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας.»


Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, 7ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Νίκη 2010.


Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΙΤ, Σωκράτης Κόκκαλης, ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας για τη συμβολή του στη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την αγορά. Ζήτησε από τον Υπουργό να συμβάλλει ώστε να απαγκιστρωθεί η Ανώτατη Εκπαίδευση από τα απαρχαιωμένα στερεότυπα, και να αναγνωριστεί θεσμικά ο ρόλος της ιδιωτικής, μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική αναστήλωση της χώρας μας.


Το Βραβείο ΝΙΚΗ απονέμουν κάθε χρόνο οι Φίλοι του ΑΙΤ, στο πλαίσιο της αποστολής τους να συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του. Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης ενισχύουν το Ταμείο Υποτροφιών, Βραβείων και Οικονομικής Βοήθειας Σπουδών, για τους άριστους και άπορους φοιτητές του ΑΙΤ από την Ελλάδα και τον κόσμο. Το ΑΙΤ έχει προσφέρει από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, υποτροφίες ύψους 5,6 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ σε 520 φοιτητές από 25 χώρες.


Αναλογιζόμενοι τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, οι 50 δωρητές – συμπαραστάτες της εκδήλωσης αξίζουν ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση και τους ευχαριστούμε.


Keywords
Τυχαία Θέματα