Cosmote: Ομιλία του κ. Μιχάλη Τσαμάζ στην εκδήλωση της ΕΕΤΤ

Ομιλία Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Μιχάλη Τσαμάζ στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την υπογραφής της ανανέωσης της άδειας της Cosmote.

• Χαίρομαι που σήμερα μου δίνεται η δυνατότητα να σταθώ δίπλα στους ανθρώπους της Επιτροπής με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση της δημοπρασίας για το φάσμα, ενός μεγάλου έργου για το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας. Μάλλον αποτελεί και photo opportunity.

Δυστυχώς, στον ΟΤΕ έχουμε συνηθίσει να είμαστε συνήθως απέναντι από την Επιτροπή, όχι γιατί το έχουμε επιλέξει.

• Να συγχαρώ κατ’ αρχάς τον κ. Κανέλλο για την ανάδειξή του ως πρώτου Έλληνα Προέδρου του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) για το 2013.

• Συγχαρητήρια και σε όλα τα στελέχη της Επιτροπής για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής διαδικασίας δημοπράτησης, με άρτια οργάνωση, καλή χρήση της τεχνολογίας και χωρίς προβλήματα.

• Η COSMOTE μέσα από τη διαδικασία ανανέωσης και χορήγησης αδειών για το φάσμα κατοχύρωσε επιπλέον δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων (στα 900 & 1800 MHz) ενώ ανανέωσε την άδεια για το φάσμα που ήδη διέθετε στα 900 MHz.

• Αυτό το φάσμα, μας επιτρέπει για την επόμενη δεκαπενταετία να βελτιώσουμε την ποιότητα του δικτύου 2ης γενιάς, να βελτιώσουμε την κάλυψη του δικτύου 3G, αλλά και να αναπτύξουμε δίκτυο 4ης Γενιάς (LTE).

• Το τίμημα ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Η τιμή εκκίνησης για τη δημοπράτηση των αδειών ήταν υψηλή, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές σε Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μάλιστα ούτε βιώνουν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ούτε έχουν τη σημαντική πτώση εσόδων, που έχουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές εταιρίες κινητής.

• Το γεγονός, λοιπόν, ότι παρά αυτές τις συνθήκες ο κλάδος επένδυσε 380 εκατ για το φάσμα, ενώ μόνο η COSMOTE ποσό που ξεπερνά τα 118 εκατ. ευρώ αποδεικνύει τη σταθερή πίστη μας στην αγορά και στο αύριο για τις τηλεπικοινωνίες.

• Αν και η νεότερη στην αγορά η COSMOTE έχει έως σήμερα επενδύσει 2,5 δισ . ευρώ. Η απόκτηση του φάσματος ήταν αναγκαία συνθήκη για να επενδύσουμε περαιτέρω στην ανάπτυξη του δικτύου μας.

• Μόνο οι επενδύσεις όμως, δεν αρκούν. Χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή το πλαίσιο που θα τις διασφαλίσει.

• Παρά την κάμψη, η κινητή τηλεφωνία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς τομείς για τα δημόσια έσοδα. Το ΑΕΠ του κλάδου το 2010 ανήλθε σε 3.645 εκ. ευρώ, δηλαδή 1,6% του ΑΕΠ. Τα εισοδήματα που δημιουργεί υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 3,5% του ΑΕΠ ενώ συνολικά, με την άμεση και έμμεση συνεισφορά, φτάνουν το 8,3%, ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που προσφέρει ο τραπεζικός κλάδος ή οι κατασκευές στο δημόσιο .

• Η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε σημαντική δύναμη και αποτελεί πρότυπο επιχειρηματικότητας με απτά και σημαντικά οφέλη για το καταναλωτικό κοινό, αλλά και το κράτος. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην ευρύτερη αγορά των τηλεπικοινωνιών, και ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι η άμεση άρση των στρεβλώσεων που υπάρ

Keywords
Τυχαία Θέματα