Βίκος ΑΕ: Ανάπτυξη με τη δύναμη της ροής

Ταυτισμένη με τη ζωή και την ιστορία της Ηπείρου, η εταιρεία Βίκος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Περιφέρειας. Διοικείται από δύο γενιές της οικογένειας Σεπετά, αποδεικνύοντας ότι μια οικογενειακή επιχείρηση με ισχυρούς δεσμούς και την κατάλληλη στρατηγική, μπορεί να αποκτήσει διαστάσεις πολυεθνικών. Σε όλα τα παραπάνω, το διακριτό στοιχείο στην εταιρεία Βίκος είναι η εταιρική κουλτούρα που έχει καλλιεργήσει, δημιουργώντας

αξία σε ό,τι κάνει.

Πρωτοπόρος
Από το ξεκίνημά της, σε δύσκολες εποχές, όταν ακόμα η αγορά του εμφιαλωμένου νερού ήταν υπό διαμόρφωση, στο σήμερα, που ο ανταγωνισμός είναι έντονος και μεγάλος, η Βίκος Α.Ε., οδηγεί τις εξελίξεις στον κλάδο που δραστηριοποιείται. Το απέδειξε σε όλη την επιχειρηματική της πορεία, αρχής γενομένης από το 1990, όταν ο Πέτρος Σεπετάς με τη σύζυγό του Ελένη Θεοχάρη, κόντρα στις συνθήκες της εποχής, διέκριναν την αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί με σεβασμό και να διαδοθεί στην ελληνική αγορά, το φυσικό μεταλλικό νερό της ομώνυμης πηγής Βίκος, απόφαση για την οποία δικαιώθηκαν. Το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος αγαπήθηκε από τον κόσμο και με την εγγύηση της υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας του, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, η εταιρεία Βίκος έχει ολοκληρώσει πολλές και σημαντικές επενδύσεις, από τα πάγια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό μέχρι τις ετικέτες και τις συσκευασίες, με κοινό στοιχείο, τον σεβασμό προς τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Οι πιο πρόσφατες επενδύσεις δίνουν έμφαση στα μπουκάλια και περιλαμβάνουν από το μη αποσπώμενο καπάκι στις συσκευασίες pet, μέχρι τις νέες μοντέρνες και premium γυάλινες και αλουμινένιες φιάλες που έχουν διεισδύσει στην επαγγελματική εστίαση και κατακτούν με ταχύτητα, την αγορά Ho.Re.Ca (Hotel, Restaurant, Catering).

Το βιώσιμο καπάκι
Μετά από ενδελεχή έρευνα και με ύψιστη προτεραιότητα τα ποιοτικά κριτήρια βιωσιμότητας, η εταιρεία Βίκος πρώτη επένδυσε στο τελευταίας τεχνολογίας GME 30/40 μη αποσπώμενο καπάκι, μια επένδυση που κυμάνθηκε στα 6 εκατ. ευρώ, ως μέρος της πράσινης πολιτικής και ανακύκλωσης. Με μότο «Μην το Σπας» και με τη νέα καμπάνια #MINTOSPAS, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τη διάσωση του πλανήτη, η εταιρεία Βίκος υιοθετεί πρώτη μία ξεκάθαρη περιβαλλοντική πολιτική και παροτρύνει όλους να γίνουν ενεργοί για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το εργοστάσιο όπου κατασκευάζεται το μη αποσπώμενο καπάκι βρίσκεται στην ΒΙ.ΠΕ των Ιωαννίνων και η παραγωγική του δυναμικότητα ανέρχεται στα 92,571 πώματα ανά ώρα. Η νέα μεγάλη επένδυση αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της εταιρείας, να προστατεύει το περιβάλλον, να κοιτάει μπροστά από την εποχή της και να προηγείται των εξελίξεων. Έτσι, παρόλο που η καταληκτική ημερομηνία για την υιοθέτηση μη αποσπώμενου καπακιού, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, είναι ο Ιούνιος του 2024, ωστόσο τα αναψυκτικά με φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος κυκλοφορούν ήδη με μη αποσπώμενο καπάκι και σύντομα, εντός της ερχόμενης χρονιάς, θα ακολουθήσει και η κατηγορία νερού. Πρόκειται για ασφαλή καπάκια, με δυνατότητα να ανοιγοκλείνουν πολλές φορές, χωρίς καμία αλλοίωση και με μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη, αφού το πλαστικό που χρησιμοποιείται είναι λιγότερο κατά 35%, έχοντας μειωθεί από τα 2,85 γραμμάρια στα 1,85 γραμμάρια.

Σε νέα κανάλια
Το 2022 αποτέλεσε σημαντικό σταθμό για την εταιρεία Βίκος, καθώς ολοκληρώθηκε φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 47 εκατ. ευρώ, σε δύο φάσεις, σε βάθος επταετίας. Ειδικότερα, στο Δήμο Πωγωνίου, λειτούργησαν 2 υπερσύγχρονες γραμμές εμφιάλωσης νερού κι αναψυκτικών σε γυάλινα μπουκάλια και κουτάκια αλουμινίου, μια επένδυση «στολίδι» για την περιοχή που στοίχισε περί τα 22 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την είσοδο της εταιρείας στην επαγγελματική εστίαση.

Αξιόπιστο brand
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο brand Βίκος αποτυπώνεται στα μερίδια αγοράς. Αξιοσημείωτο είναι, ότι το 2022 ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης (σε όγκο) της κατηγορίας εμφιαλωμένου νερού στην αγορά των supermarkets*, αναπτύχθηκε με μονοψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα, σε ποσοστό της τάξης του 0,5%*, η ανάπτυξη για το brand Βίκος ήταν 5,0%*, φτάνοντας το μερίδιο στο 17,5%*. Τα εντυπωσιακά νούμερα της προηγούμενης χρονιάς, επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών απέναντι σε ένα αξιόπιστο ελληνικό brand. H θετική πορεία και η ανάπτυξη συνεχίζονται και το 2023, καθώς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία το πρώτο πεντάμηνο το brand Βίκος αύξησε το μερίδιο αγοράς του φτάνοντας στο 18,6%* κατακτώντας την πρώτη θέση στην κατηγορία, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει στο 7,4%* σε μία αγορά που έχει πτώση 2,8%*.

Επενδύσεις «ζωης»
Όπως κάθε εταιρεία που σέβεται την ύπαρξή της και δημιουργεί ανταποδοτική αξία στην κοινωνία και το περιβάλλον που αναπτύσσεται, έτσι και η εταιρεία Βίκος μέσα από το κοινωνικό της έργο, επιδεικνύει μέριμνα για τον άνθρωπο και τον πλανήτη μέσα από ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Για τη συνεισφορά της στην οικονομική ζωή του τόπου, τις καινοτόμες πρωτοβουλίες και το εξαιρετικό πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, η εταιρεία Βίκος απέσπασε δύο σημαντικές διακρίσεις στα Manufacturing Excellence Awards. Στον ίδιο θεσμό, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, αναγνωρίστηκε η συμβολή της Πρωτοβουλίας «Ο Β-Οίκος της Ζωής μας» με δράσεις που περιστρέφονται γύρω από τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Η αιμοδοσία, ύμνος στον εθελοντισμό και την αγάπη, αποτελεί έναν θεσμό που στηρίζουν διαχρονικά με ίδια συμμετοχή η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Βίκος, προσφέροντας ένα δώρο αγάπης σε συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ο εθελοντισμός διευρύνεται στο φυσικό περιβάλλον, με τη συμμετοχή της εταιρείας σε προγράμματα δενδροφυτεύσεων. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό we4all η εταιρεία Βίκος εστίασε σε περιοχές που έχουν ανάγκη από τη δημιουργία ενός πράσινου «πνεύμονα», φυτεύοντας από 3.000 δένδρα σε περιοχές όπως η Εύβοια και η Βούλα. Στο πλαίσιο του εθελοντισμού, μέλη της μεγάλης «οικογένειας» των εργαζομένων στη Βίκος, έχουν συμμετάσχει στον καθαρισμό οργανωμένων ακτών και παραλιών της Ηπείρου, καθώς και σε άλλες δράσεις με πρωταγωνιστή το νερό, το αγαθό που «δίνει» ζωή.

Κοντά στον άνθρωπο
Εκτός από τις διαχρονικές δράσεις, το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς διαρκώς εμπλουτίζεται και με νέες, διατηρώντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της. Μία από τις στοχευμένες δράσεις της εταιρείας Βίκος αφορά στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στην Ήπειρο. Σε συνεργασία με την ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis, η Βίκος ΑΕ εκπονεί το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής» σύμφωνα με το οποίο γυναίκες, μόνιμοι κάτοικοι σε απομακρυσμένους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι ήδη έγκυες ή επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, υποστηρίζονται δωρεάν μέσω της πλήρους οικονομικής κάλυψης των εξετάσεων, των μετακινήσεων και του τοκετού τους. Άλλη μια πράξη αγάπης για τον συνάνθρωπο, τη ζωή και το μέλλον του τόπου, που λειτουργεί και αναπτύσσεται η εταιρεία. Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή το 2021 και ήδη έχουν γεννηθεί 2 μωρά στο Δήμο Πωγωνίου.

Επιπλέον, μία από τις νεότερες συνεργασίες που έχει συνάψει η εταιρεία Βίκος στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Πολιτικής, είναι με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΟΑΜ-ΑμεΑ), μια συνεργασία που διακατέχεται από υπερηφάνεια για ανθρώπους που διαθέτουν δύναμη ψυχής και όραμα, μέσα από τον αθλητισμό. Η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε μέσα στο 2023 και θα διαρκέσει έως το 2025, συμπίπτει δε, με το πολύτιμο μήνυμα αλληλεγγύης, αισιοδοξίας για το αύριο και πίστης σε σταθερές αρχές, σε όλα δηλαδή τα «εφόδια» που μας δίνουν ώθηση να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Στόχος είναι η στήριξη του αθλητισμού για άτομα με ειδικές ανάγκες και η δημιουργία ευκαιριών στον αθλητικό τομέα, πέρα από την Ελλάδα, εκτός συνόρων.

Εμπνευσμένη από το νερό, η εταιρεία Βίκος συνεχίζει να κινείται με ορμή και ευελιξία, σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, τον επιχειρηματικό, τον κοινωνικό και τον οικονομικό. Όπως το νερό προχωρά μπροστά, έτσι και η Βίκος ακολουθεί τους στόχους της για το μέλλον, μέσα από την αέναη ανάπτυξή της.

*NielsenIQ Market Track data total Greece Supermarkets & Discounters. YTD May 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα