Το rebranding του Twitter

Ένα από τα πρώτα και πιο επιδραστικά brands που δημιουργήθηκαν στα social media δεν υπάρχει πια. Το Twitter μετά την εξαγορά της εταιρείας από την X Corporation του Elon Musk αντικαταστάθηκε από το Χ, στο πιθανότατα μεγαλύτερο rebranding της χρονιάς που διανύουμε. Σύμφωνα με την Brand Finance, πριν το rebranding τo brand valuation του Twitter έφτανε σχεδόν τα

4 δισ. δολάρια – είχε φτάσει μάλιστα κοντά στα 6 δισ. πριν ξεκινήσουν οι φήμες για την εξαγορά του από τον Musk. Αν το συγκρίνει κανείς με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, θα δει ότι διαχρονικά η αξία του brand έφτανε ή ξεπερνούσε το 10% της συνολικής αξίας της επιχείρησης, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για τον συγκεκριμένο κλάδο. Πόσο εύκολα λοιπόν μπορεί να δικαιολογηθεί η απόφαση για την αντικατάσταση ενός τόσο μεγάλου brand;

Καταρχάς η αξιολόγηση των στοιχείων ταυτότητας του Τwitter κάνει τη συζήτηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Τόσο το όνομα όσο και το logo περιείχαν μεγάλη αξία. Όπως έγραψε πρόσφατα σε σχετικό άρθρο o David Aaker, «οι άνθρωποι λένε ότι κάνουν tweet και retweet και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Υπάρχει ένα οπτικό σύμβολο, ένα μπλε πουλί, που είναι χαρούμενο και αισιόδοξο, και ακόμη ο διακριτικός ήχος του Τwitter. Όλα αυτά είναι εκπληκτικά ισχυρά στοιχεία επικοινωνίας». Αντίθετα το «X» είναι δυσκολότερο να χρησιμοποιηθεί αυτόνομο ως εμπορικό σήμα. Λιγότερο διακριτό, νομικά δύσκολο να κατοχυρωθεί από μόνο του, ενώ υπάρχουν πολλά brands που το χρησιμοποιούν ως συνθετικό σε δικά τους σήματα. Φυσικά, αν ο νέος ιδιοκτήτης καταφέρει να οικειοποιηθεί το Χ ανεξαρτήτως κατοχύρωσης, και όλοι μας να αναγνωρίζουμε σε αυτό το σήμα του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου, θα έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστούν μεγάλη προσπάθεια και αντίστοιχες επενδύσεις – μάλλον δεν φτάνει η μεγάλη αναγνωρισιμότητα του ανθρώπου.

Και ακόμα και με αυτές, ίσως να μην το καταφέρει ποτέ. Επιπροσθέτως, ένα τόσο ριζικό rebranding πρέπει να σηματοδοτεί και κάποια σημαντική αλλαγή σε κάποια από αυτά που πρεσβεύει και υπόσχεται η μάρκα. Στη μετάβαση από το Twitter στο X δεν φαίνεται να έχει εξηγηθεί τι είναι αυτό που θα αλλάξει. Πιθανόν οι επόμενες εβδομάδες και μήνες να φέρουν στοιχεία που θα μας φωτίσουν περισσότερο.

Το Twitter κατάφερε να ηγεμονεύσει σε μια ολόκληρη υποκατηγορία των social media, να την οικειοποιηθεί και σχεδόν να γίνει συνώνυμό της. Αξίζει λοιπόν να παρακολουθήσουμε την πορεία του rebranding, το οποίο είναι βέβαιο ότι, ανεξαρτήτως θετικής ή αρνητικής κατάληξης, θα αποτελέσει μελλοντικό case study.

Keywords
Τυχαία Θέματα