Τηλεόραση: Αδιέξοδο για την αναβάθμιση των μετρήσεων τηλεθέασης και ανησυχία για τον κατακερματισμό του κοινού

Έντονη ανησυχία για τον κατακερματισμό του κοινού και της διαφημιστικής πίτας σημειώνεται στα κανάλια στον απόηχο της μεγάλης κρίσης αξιοπιστίας που σημειώθηκε στο πεδίο των μετρήσεων τηλεθέασης, με την αιφνίδια «εξαφάνιση» σχεδόν του 25% του τηλεοπτικού κοινού. Ο «πόλεμος» που «ξέσπασε» από την πλευρά των καναλιών προς τη Nielsen, αμέσως μετά το τριήμερο της ανεξήγητης απώλειας 1 εκατομμυρίου τηλεθεατών, παρότι δεν συνοδεύτηκε από πειστικές εξηγήσεις, φαίνεται για την ώρα να κοπάζει αναγκαστικά, ελλείψει άλλων άμεσων λύσεων. Ενδεχόμενη

ρήξη των καναλιών με την εταιρεία μετρήσεων θα οδηγούσε όλη την αγορά σε αχαρτογράφητα νερά και θα έριχνε «μαύρο» στις μετρήσεις και άρα στη ροή εσόδων…

Οι επενδύσεις δεν γυρίζουν πίσω
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα κανάλια τελούν σε φάση έντονου προβληματισμού για τις υπέρογκες επενδύσεις τους και το μοίρασμα του κοινού, ενώ και η Nielsen ζητά αυξήσεις στη χρέωση για τις μετρήσεις. Έχοντας δαπανήσει υψηλότερα ποσά από κάθε άλλη χρονιά, τα κανάλια «βλέπουν» ότι καμία επένδυση δεν θα τους γυρίσει πίσω. Ακόμα και όσοι βρίσκονται στο φάσμα των κερδισμένων σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, δεν μπορούν να χαρούν την επιτυχία τους, καθώς δεν συνοδεύεται από διαφημιστικά έσοδα που να δικαιώνει την υπέρογκη δαπάνη. «Φέτος είναι πολύ μεγάλα τα ποσά που έχουν δαπανηθεί από τα κανάλια για πρόγραμμα και η πίτα είναι τόσο μοιρασμένη που σε κανέναν δε θα γυρίσει πίσω η επένδυση. Τα προγράμματα έχουν “χτιστεί” με τη φιλοδοξία να φέρουν υψηλά νούμερα, τα οποία όμως δεν υπάρχουν και τελικά, δεν φτάνουν σε κανέναν», αναφέρει στο MW έμπειρο τηλεοπτικό στέλεχος.

Πανικός για τα «μάτια» που χάθηκαν
Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοφανής και απότομη πτώση του AMR (τηλεθέαση μέσου λεπτού) για τρεις συνεχόμενες ημέρες προκάλεσε όπως ήταν λογικό, πανικό στα κανάλια τα οποία είδαν το σύνολο του τηλεοπτικού κοινού και άρα τα «μάτια» για τα οποία πληρώνουν οι διαφημιζόμενοι, να μειώνεται κατακόρυφα και δραστικά. Μετά από οχλήσεις τεσσάρων ημερών, η Nielsen πραγματοποίησε ελέγχους και προχώρησε σε διόρθωση του τεχνικού προβλήματος που προέκυψε, επαναφέροντας σχεδόν όλους τους «χαμένους» τηλεθεατές στις μετρήσεις. Τα άλλα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί από καιρό, ωστόσο, όπως οι μεγάλες διακυμάνσεις στις μετρήσεις προγραμμάτων από ημέρα σε ημέρα και η δυσκολία να προκύψει στατιστικά έγκυρη μέτρηση σε επιμέρους κοινά όπως οι γυναίκες 18-24 παραμένουν σαν μεγάλα «αγκάθια» με άγνωστο για την ώρα ορίζοντα επίλυσης, ενώ σοβαρό ζήτημα εγείρεται σχετικά με την έλλειψη δικλείδων ασφαλείας και εποπτικών μηχανισμών -όπως φάνηκε- καθώς μόνο κατόπιν ξεσηκωμού από όλη την τηλεοπτική αγορά, «ξύπνησε» ο μηχανισμός της Nielsen για να επιλύσει το πρόβλημα.

Οι αυξήσεις που ζήτησε η Nielsen και το αδιέξοδο
Η επόμενη ημέρα μετά το «φιάσκο» παραμένει θολή και… αδιέξοδη. Οποιαδήποτε λύση θα έχει ένα μεγάλο οικονομικό τίμημα το οποίος ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να το «σηκώσει». Λίγο πριν την αιφνίδια απώλεια τηλεθεατών που έστρεψε τα κανάλια δημοσίως κατά της Nielsen, η εταιρεία μετρήσεων δια του άρτι αφιχθέντα στις αρχές Οκτωβρίου διευθυντή της Στέφανο Τσιρίλο, πραγματοποίησε επαφές με όλα τα κανάλια και ζήτησε να υπάρξει αναπροσαρμογή του συστήματος χρέωσης για τα κανάλια, κοινώς να αυξηθεί το τίμημα που πληρώνουν στη Nielsen τα κανάλια. Πιο συγκεκριμένα, ο Στ. Τσιρίλο πρότεινε να υπάρξει χρέωση των καναλιών ανάλογα με το τελικό ranking στους πίνακες τηλεθέασης, βάσει της οποίας θα υπάρχουν προκαθορισμένα ποσά για τον πρώτο σε τηλεθέαση σταθμό, τον δεύτερο και ούτω καθεξής, όπως γίνεται στην Ιταλία. Εναλλακτικά προτάθηκε το μοντέλο flat fee με ενιαία χρέωση για όλα τα κανάλια το οποίο εφαρμόζεται στην Κύπρο.

Η εν λόγω πρόταση, που κατατέθηκε από τη Nielsen στους τηλεοπτικούς σταθμούς λίγες ημέρες πριν την αιφνίδια απώλεια τηλεθεατών, απορρίφθηκε από όλα τα κανάλια, που αρνήθηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον απόηχο του «φιάσκο» και μετά τη δυναμική αντίδραση μέσω και του τηλεοπτικού αέρα, του Alpha, του Star και του Σκάι, το θέμα έχει προς το παρόν αποσιωπηθεί και παραπέμπεται στις καλένδες καθώς για την ώρα ουδείς προτίθεται στη φάση αυτή να το επαναφέρει.

Ανταλλαγή «πυρών» και… απειλών
Η άσκηση πίεσης από τα κανάλια με μαχητικά ρεπορτάζ και υψηλούς τόνους αμφισβήτησης της Nielsen, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει σαφή στόχευση για την επόμενη ημέρα. Θα προχωρήσουν σε διεθνή διαγωνισμό, «απειλώντας» ουσιαστικά τη Nielsen για το ενδεχόμενο επιλογής άλλης εταιρείας μετρήσεων; Το σενάριο αυτό ενώ διακινήθηκε ευρέως και φέρεται να έχει κάποιους υποστηρικτές, στην πράξη –όπως αναφέρουν πηγές- δεν προβλέπεται να προχωρήσει, τουλάχιστον όχι άμεσα. Η συνθήκη στην οποία έχει περιέλθει το τηλεοπτικό τοπίο συνοψίζεται στο «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη». Στο ενδεχόμενο προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού με τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών μετρήσεων, η Nielsen ενδέχεται να αξιοποιήσει τον άσσο που έχει στο μανίκι της και να απειλήσει να τραβήξει την πρίζα άμεσα, αφήνοντας την τηλεοπτική και διαφημιστική αγορά χωρίς «νόμισμα». Τέτοιο ενδεχόμενο –δηλαδή να σταματήσουν οι μετρήσεις τηλεθέασης- δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ούτε για μία ημέρα από τα κανάλια, που ζητούν καλύτερη λύση χωρίς να έχουν την «πολυτέλεια» να έρθουν σε ρήξη με την… παλιά.

Ποιος θα πληρώσει για την αναβάθμιση των μετρήσεων;
Η «επόμενη ημέρα» των μετρήσεων είτε για τη διόρθωση των αδυναμιών της τρέχουσας είτε για την επιθυμητή επέκταση σε κινητά και λάπτοπ, απαιτεί να γίνει μια σημαντική επένδυση. Η Nielsen ζητά να επιμεριστεί η επένδυση αυτή, ανάμεσα σε όλους τους φορείς ζητώντας από τα κανάλια να βάλουν πλάτη και να χρηματοδοτήσουν το νέο εργαλείο πριν ακόμα αυτό τεθεί σε εφαρμογή. Από την πλευρά τους, τα κανάλια επιμένουν ότι το κόστος της επένδυσης για την τεχνολογική αναβάθμιση και τη διεύρυνση των μετρήσεων πέραν της τηλεοπτικής συσκευής θα πρέπει να βαρύνει τη Nielsen η οποία όταν είναι έτοιμη, μπορεί τότε να ζητήσει το αυξημένο fee για τις αναβαθμισμένες και διευρυμένες μετρήσεις της. Για την ώρα, πάντως, δεν έχει τεθεί από την πλευρά της Nielsen σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε ακριβές κόστος για την επένδυση σε βελτιωμένες μετρήσεις, κάτι που μένει να απαντηθεί το προσεχές διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα