Παγωμένο τσάι: Δροσιστική επικοινωνία και λανσαρίσματα με επίκεντρο το wellbeing

Το κρύο τσάι αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους δεν είναι fan του καφέ και μια ματιά στις σχετικές έρευνες, επιβεβαιώνει τη δυναμική της εν λόγω αγοράς. Σύμφωνα με τη Statista, τα έσοδα στον τομέα του Ready-to-Drink τσαγιού (RTD) σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 106,20 δισ. δολάρια το 2023, ενώ αναμένεται ετήσια αύξηση της αγοράς κατά 6,69% (CAGR 2023-2027). Πρόσφατες εκθέσεις ανακάλυψαν, επίσης, ότι οι Millennials και Gen Zers πίνουν περισσότερα tea-based

ροφήματα και θα συνεχίσουν να το κάνουν και τα επόμενα έτη, ενώ σύμφωνα με μελέτη της Market Data Forecast, η παγκόσμια αγορά παγωμένου τσαγιού αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 79,57 δισ. δολάρια μέχρι το 2028, επεκτεινόμενη με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης GAGR 7%.

Η προσιτή πολυτέλεια στις top τάσεις
«Selective spending», «mindful drinking» και «mood boosting beverages» είναι μερικές από τις πιο σημαντικές τάσεις για τις οποίες θα πρέπει να προετοιμαστεί η βιομηχανία ροφημάτων το 2023, σύμφωνα με τη Finlays, τον κορυφαίο πάροχο B2B λύσεων τσαγιού, καφέ και βοτάνων, με τη Sian Edwards, Group Insights Manager της εταιρείας να δηλώνει πως τα γεγονότα του τελευταίου έτους μοιάζουν εξίσου σεισμικά με αυτά της προηγούμενης χρονιάς, καθώς η αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, τις αλυσίδες εφοδιασμού και την πολιτική προκαλούν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αγοράζουν ροφήματα και ποτά. Ωστόσο, η S. Edwards θεωρεί πως υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο. Μιλώντας δε στο World Tea News, έδωσε τη δική της οπτική για το πώς η βιομηχανία τσαγιού μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 2023. Ανάμεσα στις top τάσεις, σύμφωνα με εκείνη, είναι η εστίαση στην προσιτή πολυτέλεια, με τους καταναλωτές να αναζητούν οικονομικούς τρόπους που θα «ανεβάσουν» τη διάθεσή τους. Όπως εξηγεί η S. Edwards, ο καταναλωτής επιλέγει φθηνότερες λύσεις και μειώνει τις εξόδους τους, με στόχο να περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες. Έτσι, θα «φέρει» τη διασκέδαση στο σπίτι του, γεγονός από το οποίο θα αυξηθούν οι πωλήσεις τσαγιού που προορίζονται για κατανάλωση στο σπίτι.

Εστίαση στην ευεξία και υγεία
Στον απόηχο της υγειονομικής κρίσης, προτεραιότητα των καταναλωτών έγινε το wellbeing και η προστασία της υγείας τους. Σε αυτό το πλαίσιο, παρατηρείται πως Millennials και Gen Zers καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ και πιο προσεκτικά από τις προηγούμενες γενιές. Ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία ποτών έχει ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, με καινοτομίες που εκτείνονται στις κατηγορίες των εναλλακτικών αλκοολούχων ποτών, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κατακτήσουν μερίδιο σε αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς. Για τα iced tea brands, η τάση αυτή αποτελεί μία πραγματική ευκαιρία!

Παράλληλα, καθώς ζούμε σε μια κατάσταση μόνιμης κρίσης (Permacrisis), οι καταναλωτές προκειμένου να ανακουφιστούν από το άγχος, επιλέγουν προϊόντα που τονώνουν την ψυχική τους υγεία, δημιουργώντας μια αίσθηση απόλαυσης και χαλάρωσης. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της GlobalData plc του 2022, 57% των καταναλωτών πιστεύει ότι το πράσινο τσάι έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία τους, ενώ όπως εξηγεί η S. Edwards, το τσάι και τα αφεψήματα έχουν καθιερωθεί σε πολιτισμούς ανά τον κόσμο ως, το «δώρο» της φύσης που ενισχύει τη διάθεση. «Τα brands μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την τάση, λανσάροντας νέες γεύσεις», επισημαίνει.

Έμφαση στη βιωσιμότητα
Τα τελευταία χρόνια, η βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους και η αγορά του τσαγιού δεν αποτελεί εξαίρεση. Σίγουρα, υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση του ηθικού καθήκοντος ελαχιστοποίησης των επιβλαβών πρακτικών μεταξύ των brands. Εξάλλου, δεν είναι μόνο οι ανεξέλεγκτες γεωργικές και βιομηχανικές διαδικασίες τσαγιού που μπορούν να συμβάλλουν στη ζημία. Οι ίδιες οι κοινότητες που καλλιεργούν τσάι είναι, επίσης, πιθανό να συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Μία από τις βασικές πτυχές της βιωσιμότητας στη βιομηχανία τσαγιού είναι το ethical sourcing (ηθική προμήθεια). Οι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο καταβάλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν πως οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν προέρχονται με περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση πρακτικών δίκαιου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των τοπικών αγροτών στις περιοχές παραγωγής τσαγιού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ευημερία τους.
Στοχεύοντας, λοιπόν, στην προώθηση της βιωσιμότητας σε κάθε πτυχή της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, η Δέλτα συμμετέχει στην παγκόσμια εθελοντική πρωτοβουλία, Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact). Η συμμετοχή της Δέλτα στην παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία αποτυπώνει την κουλτούρα ακεραιότητας που διέπει την επιχειρηματική της λειτουργία και επιβεβαιώνει τη διαχρονική της επένδυση σε θέματα που αφορούν στην προώθηση των αρχών της εταιρικής υπευθυνότητας, της κοινωνικής προστασίας, της περιβαλλοντικής αειφορίας, της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Δέλτα δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης, επεκτείνοντας και ενισχύοντας τη στρατηγική της σε θέματα ESG, σύμφωνα με τις 10 αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), με στόχο την ταχύτερη συλλογική και συντονισμένη παρέμβαση για την προώθηση της βιωσιμότητας σε παγκόσμια κλίμακα.

Νέες γεύσεις και συνδυασμοί
Με στόχο να ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, τα brands προχωρούν σε καινοτόμα λανσαρίσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Δέλτα με το Life Tsai Λεμόνι και Life Tsai Ροδάκινο, σε νέες συσκευασίες 330 ml, προσκαλεί το κοινό να ζήσουν έναν κόσμο απόλαυσης, για τα οποία, μάλιστα, «τρέχει» σχετική καμπάνια.

Ακόμα, η PepsiCo Hellas παρουσίασε το παγωμένο τσάι με ελαφρύ ανθρακικό, Lipton Ice Tea Sparkling, για πρώτη φορά, στην εμπορική έκθεση HORECA 2023. Το νέο Lipton Ice Tea Sparkling είναι χαμηλό σε θερμίδες, δεν περιέχει συντηρητικά ή πρόσθετα γλυκαντικά και κυκλοφορεί, σε κουτί αλουμινίου 330 ml, σε 3 γεύσεις: λεμόνι, ροδάκινο και λεμόνι χωρίς ζάχαρη.

Η Λουξ, εδώ και πάνω από 70 χρόνια, δεσμεύεται να παράγει καινοτόμα, υψηλής ποιότητας προϊόντα τα οποία ξεχωρίζουν για τη γεύση τους. Η στροφή του καταναλωτικού κοινού σε πιο υγιεινά προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία αλλά και η καινοτομία ως αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της εταιρείας, συνέτεινε στο πρόσφατο λανσάρισμα της σειράς Λουξ Tea, η οποία κυκλοφόρησε λίγο πριν το καλοκαίρι του 2022, στο πλαίσιο της ανανεωμένης ταυτότητας των προϊόντων της Λουξ. H σειρά Λουξ Tea περιέχει 100% φυσικά γλυκαντικά, υψηλό ποσοστό χυμού φρούτων, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χωρίς συντηρητικά. Η σειρά κυκλοφορεί σε τρεις γεύσεις: μαύρο τσάι με λεμόνι, μαύρο τσάι με ροδάκινο και πράσινο τσάι με κόκκινα φρούτα.

Νέες γεύσεις και για το Όλυμπος Ice tea, για τις οποίες δημιούργησε καμπάνια η McVictor & Hamilton. «Και τώρα “Γεύση… Βουνό” με τα νέα Όλυμπος Ice tea μαύρο και πράσινο τσάι σε υπέροχες γεύσεις λεμόνι, ροδάκινο και φράουλα-ιβίσκος. Όλη η απόλαυση, χωρίς ζάχαρη», ακούγεται στο τηλεοπτικό σποτ. Η καμπάνια προβάλλεται σε TV & Internet, σε παραγωγή, post production της Xrated. Παράλληλα, σημειώνεται πως το Όλυμπος Ιce Τea «τρέχει» ως tag σε συνέχεια παλαιότερης καμπάνιας για να επικοινωνήσει τις νέες γεύσεις.

Επένδυση σε PR και SoMe
Η αγορά βιώνει συνεχώς αλλαγές στις προτιμήσεις και τις απαιτήσεις των καταναλωτών, οι οποίοι επιλέγουν εξειδικευμένες γεύσεις πέραν των συνηθισμένων, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε προϊόντα τσαγιού και tisane (τσάι από βότανα), επηρεαζόμενοι από τα social media και τους influencers. Για παράδειγμα, τα SoMe αποτελούν ένα ιδανικό κανάλι για την προώθηση του iced tea, δημιουργώντας ελκυστικές, «δροσιστικές» εικόνες και γραφικά, τα οποία αν συνοδευτούν από το κατάλληλο copy, εκτοξεύουν το αποτέλεσμα.

Παράλληλα, τα brands συνεχίζουν να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο τι επικοινωνούν στο κοινό τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Δέλτα ΑΕ επέλεξε την Gravity the Newtons για την PR επικοινωνία της, κατόπιν διαδικασίας διερεύνησης της αγοράς από την πλευρά της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η Gravity the Newtons ανέλαβε το σύνολο της επικοινωνίας της Δέλτα ΑΕ, δηλαδή Γραφείο Τύπου, Media Relations, σχεδιασμό και υλοποίηση εκδηλώσεων όσον αφορά την corporate αλλά και την προϊοντική επικοινωνία.

Χορηγίες και CSR δράσεις
Σε χορηγίες και CSR δράσεις προχωρούν τα brands της κατηγορίας, θέλοντας να δείξουν έμπρακτα πως βρίσκονται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη, συνδέοντας, παράλληλα, την επωνυμία τους με συνεργάτες που επηρεάζουν θετικά την εικόνα τους.

H Λουξ «αγκαλιάζει» πολιτιστικές διοργανώσεις με στόχο την προβολή και προώθηση της χώρας εντός κι εκτός συνόρων και τη διασύνδεσή της με την παγκόσμια σκηνή μόδας. Σε αυτό το πλαίσιο, «δρόσισε» το Athens Fashion Week, προσφέροντας στα μοντέλα και τους παρευρισκόμενους τη νέα σειρά τσάι Λουξ Tea. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία εννέα χρόνια, η Λουξ «συντροφεύει» τον Αντώνη Ρέμο στις συναυλίες του. Φέτος, καλωσορίζουν το καλοκαίρι με μια σειρά από συναυλίες στην Ελλάδα, με αφετηρία τα Ιωάννινα στις 14 Ιουνίου κι επόμενους σταθμούς την Αθήνα (3 Ιουλίου), Αρχαία Ολυμπία (12 Ιουλίου) και Θεσ/νίκη (17 Ιουλίου).

Από την πλευρά της, η Όλυμπος, συμμετέχοντας ενεργά σε πρωτοβουλίες που προστατεύουν το περιβάλλον και υποστηρίζουν όσους έχουν ανάγκη, συνεχίζει να καλλιεργεί την κουλτούρα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας εντός του οργανισμού. Τον Μάιο, η εταιρεία μαγείρεψε στο «Κέντρο της Γης», 200 μερίδες φαγητού για άπορες οικογένειες, μαζί με τους συνεργάτες Μαρία Ηλιάκη, Γιώργο Χατζηευσταθίου και Γιάννη Γεωργίου, όπου όλοι μαζί έμαθαν με μικρές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Το «Κέντρο της Γης» είναι ένα αστικό πάρκο 25 στρεμμάτων, σε ένα φυσικό περιβάλλον, στο Ίλιον της Αττικής, στον λαχανόκηπο του οποίου καλλιεργούνται παραδοσιακές ποικιλίες και παράγονται βιολογικά προϊόντα. Όταν το φαγητό ετοιμάστηκε, η ομάδα συσκεύασε τις μερίδες, τις οποίες η οργάνωση «Μπορούμε» -ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την καταπολέμηση του υποσιτισμού και τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων- ανέλαβε να διανείμει στις οικογένειες που τις ανέμεναν.

Καμπάνιες… Να τις πιείς στο ποτήρι!
Life Tsai: Στον «αέρα» βρίσκεται τηλεοπτικό σποτ για τις νέες συνταγές Life Tsai Λεμόνι και Life Tsai Ροδάκινο, οι οποίες κυκλοφορούν σε νέες συσκευασίες 330 ml. «100% απόλαυση, 0% ζάχαρη», ακούγεται επίσης στο σποτ.

Lipton Ice Tea Sparkling: Θέλεις κάτι νέο και δροσιστικό; Με αυτό το ερώτημα ξεκινάει το νέο τηλεοπτικό σποτ για το Lipton Ice Tea Sparkling. «Απελευθέρωσε τις απολαυστικά μικρές φυσαλίδες του και νιώσε τη συναρπαστικά δροσιστική γεύση του», ακούγεται στο σποτ, με tagline «Free the bubbles».

Όλυμπος Τσάι: Στην καμπάνια για το Ice Tea Τσάι του Βουνού Όλυμπος, με tagline «Φύση… Βουνό», την οποία δημιούργησε η McVictor & Hamilton, αναδεικνύεται η ελληνικότητα και η φυσικότητα, τα οποία χαρακτηρίζουν το εν λόγω προϊόν. Το Ιce Tea Όλυμπος συλλέγεται με το χέρι, αποξηραίνεται φυσικά και εκχυλίζεται ήπια, ελευθερώνοντας έτσι τα αρώματα του ίδιου του φυτού και προσφέροντας μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία δροσιάς.

Keywords
επικοινωνια, τσαι, εν λόγω, fan, market, data, top, mood, group, world, news, plc, βιωσιμότητα, global, συμμετοχή, life, pepsico, hellas, lipton, ice, horeca, λουξ, καλοκαιρι, hamilton, νέα, tag, media, gravity, csr, athens, fashion, ελλαδα, ιωαννινα, ιουνίου, αθηνα, ολυμπια, εταιρεία, free, bubbles, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, horeca, μαρια ηλιακη, εικονες, εμπορικη, ζαχαρη, θερμιδες, ιλιον, οικονομια, πλαισιο, τα νεα, υγεια, φρουτα, news, αγορα, αγχος, αυξηση, αξιζει, αλκοολ, αρχαια, αρχαια ολυμπια, αρωματα, βιωσιμότητα, βρισκεται, φαγητο, γεγονοτα, γεγονος, γευση, γεωργιου, δελτα, δικη, εγινε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, ενεργα, εν λόγω, ερευνα, ερευνες, εστιαση, εταιρεία, ετη, ευεξια, ευημερια, ζημια, η στροφη, θετικο, εικονα, κλιμακα, λειτουργια, λεμονι, μαυρο, ματια, μοντελα, μαρια, ομαδα, ολυμπος, περιβαλλον, ποτα, πρασινο τσαι, πωλησεις, ροφηματα, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σπιτι, ταση, τμημα, υλοποιηση, υψηλη, φυσικα, φυσικο, φραουλα, φορα, χερι, athens, group, csr, data, εμφαση, εννεα, fan, fashion, γευσεις, global, gravity, hamilton, hellas, ice, ιδανικο, ιουνίου, life, lipton, media, μελετη, μια ματια, market, νιωσε, drink, pepsico, plc, σκηνη, tag, top, θεματα, θετικα, υγειας, world
Τυχαία Θέματα