Όλα είναι στιγμές…

Πρόσφατη έρευνα της ιστοσελίδας ερευνών αγοράς Statista, εστίαζε στον χρόνο που αφιερώνουμε κάθε ημέρα στο κινητό τηλέφωνο. Ναι, λίγο κλισέ πλέον το θέμα, αλλά τα στοιχεία γίνονται ολοένα και πιο ανησυχητικά. Η έρευνα ανέφερε ότι κοιτάμε το smartphone μας περίπου 1.500 φορές μέσα στην εβδομάδα, που σημαίνει περίπου 214 φορές την ημέρα. Αν υποθέσουμε ότι καθημερινά έχουμε ανάγκη από 8 ώρες ύπνο, κοιτάμε το κινητό μας 14 φορές κάθε ώρα, ήτοι κάθε 4 λεπτά.

Οι αριθμοί τρομάζουν, καθώς η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει διάσπαση προσοχής, άγχος, φόβο, μέχρι και εθισμό. Αυτή , όμως, είναι η μια πλευρά του νομίσματος.

Τη δεύτερη πλευρά του, την έκανε ορατή μελέτη της KPMG, όπου καταγράφονται οι 10 κορυφαίες τάσεις στο marketing για το 2025, μια από τις οποίες είναι η ενίσχυση του micro-moment marketing, το οποίο αφορά στη σχεδόν αντανακλαστική κίνηση των χρηστών να καταφύγουν στο smartphone τους, όταν θέλουν να καλύψουν σε real time μια ανάγκη τους, να βρουν ένα κατάστημα κοντά τους, ένα προϊόν ή μια υπηρεσία.

Συνδυάζοντας τις δύο αυτές πλευρές, διαπιστώνει κανείς ότι το marketing έχει μπροστά του «πεδίο δόξης λαμπρό» προς αξιοποίηση, το smartphone. Έρευνες δείχνουν ότι το 82% των χρηστών smartphones αναζητούν πληροφορίες μέσω των συσκευών τους ακόμα και όταν βρίσκονται μέσα σε φυσικά καταστήματα. Κι αυτή ακριβώς η πραγματικότητα έχει μετεξελίξει τα smartphones σε «πολιορκητικούς κριούς» για τη διαφήμιση.

Κορυφαία brands όπως η Nestlé, η L’Oréal, η Fiat, η Nike, ήταν από τα πρώτα που αντιλήφθηκαν τη δύναμη του smartphone και επένδυσαν εκατομμύρια δολάρια σε micro-moments campaigns, με αποτελέσματα που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Η Nestlé, για παράδειγμα, έκανε το σχεδόν αδιανόητο, να δημιουργήσει στη Βόρεια Αμερική συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι μόνο για ροφήματα, όπως το Nestea, ο καφές και το τσάι, προσπαθώντας να συνδεθεί άμεσα με τους πελάτες της, μέσα από προσφορές και εκπτώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να συνδεθεί με περισσότερους εξειδικευμένους καταναλωτές και με την αξιοποίηση του micro marketing να αυξήσει τους καταναλωτές της στην περιοχή κατά 10%. Από την άλλη, η L’Oreal λάνσαρε την εφαρμογή «Makeup Genius», η οποία σκάναρε το πρόσωπο και εμφάνιζε πώς διάφορα προϊόντα προσώπου και μείγματα αποχρώσεων πετύχαιναν διαφορετικές εμφανίσεις, σε πραγματικό χρόνο. Οι καταναλωτές μπορούσαν να παραγγείλουν τα προϊόντα που δοκίμασαν, πατώντας απλά ένα κουμπί.

Η εφαρμογή παρακολουθούσε τις αγορές τους και προσέφερε εξατομικευμένες συστάσεις, καθώς μάθαινε τις προτιμήσεις τους. Αυτό το λογισμικό έχει σήμερα πάνω από 20 εκατ. χρήστες και συνεχίζει.

Τελικά, όλα είναι στιγμές και όλα έχουν δύο όψεις…

Keywords
Τυχαία Θέματα