Οι θετικές «πράσινες» εικόνες ωθούν τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση

Για την κινητοποίηση των καταναλωτών σε εν εξελίξει περιβαλλοντικά ζητήματα είναι προτιμότερο να επιλέγονται θετικές εικόνες -για παράδειγμα, ένα χαμογελαστό δέντρο ή μια χαμογελαστή Γη -αντί όσων παραπέμπουν σε καταστροφή. Αυτό προκύπτει από δημοσιευμένη μελέτη στο Journal of Academic Research.

Επιπλέον, οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το περιβάλλον και ένας αυξανόμενος αριθμός θα ήθελε να δει τα brands να αντιμετωπίζουν άμεσα τα «πράσινα» ζητήματα, με την πρακτική του ανθρωπομορφισμού (η απόδοση ανθρώπινων χαρακτηριστικών σε αντικείμενα ή πράγματα) να γίνεται όλο και

πιο συνηθισμένη κατά την επικοινωνία «πράσινων» θεμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: μια αναζήτηση στο Google για τις λέξεις «earth smile» και «sad earth» παρήγαγε 97 εκατ. και 67 εκατ. αποτελέσματα, αντίστοιχα. Ενδιαφέρον δε, είναι το γεγονός πως όταν ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα διαμορφώνεται ως συνεχιζόμενη τραγωδία, ο θετικός ανθρωπομορφισμός οδηγεί σε ευνοϊκότερη στάση και περισσότερες δωρεές χρημάτων.

Όταν, όμως, το πρόβλημα θεωρείται ξαφνική καταστροφή, ο αρνητικός ανθρωπομορφισμός που προκαλεί θλιβερά συναισθήματα είναι πιο πειστικός. Αν το επίπεδο σύνδεσης με τη φύση είναι χαμηλό, εταιρείες και ΜΚΟ θα πρέπει να επανεξετάσουν τις εικόνες που χρησιμοποιούνται στις προωθητικές ενέργειες και να επαναπροσδιορίσουν το περιβαλλοντικό ζήτημα ως ξαφνικό ή συνεχές, ανάλογα με το πλαίσιο.

(Πηγή: WARC)

Keywords
Τυχαία Θέματα