Ο Covid19 και η βιομηχανία των προβλέψεων

Για όσα brands δεν προσαρμοστούν, ο κορωνοϊός θα είναι ίσως γι’ αυτά, ότι ήταν ο αστεροειδής της χερσονήσου Γιουκατάν για τους δεινόσαυρους. Ωστόσο, το branding παραμένει πάντα μαραθώνιος και όχι σπριντ…

Γράφει ο Γιώργος Αναστασιάδης της Milk.

Όταν με το καλό τελειώσει όλο αυτό, όλα θα είναι διαφορετικά. Θα επηρεαστεί κάθε τομέας της ζωής μας και οι αλλαγές θα είναι δραματικές. Οι σχέσεις μας, η εργασία, οι μετακινήσεις, η διασκέδαση, η διατροφή, το ντύσιμο, οι διακοπές μας, όλα θα αλλάξουν. Και φυσικά θα επικρατήσει μια νέα

πνευματικότητα και θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας, τη ζωή μας και τη σχέση μας με τον πλανήτη και το περιβάλλον. Θα αλλάξουν δραστικά οι παγκόσμιες ισορροπίες, θα ανατραπεί η παγκοσμιοποίηση, ίσως γκρεμιστεί και ο καπιταλισμός.

Θα υπάρξει παγκόσμια ειρήνη ή μπορεί και να αυξηθούν οι πόλεμοι. Το κράτος θα παρακολουθεί τους πολίτες, το ίδιο και οι επιχειρήσεις, και τα όσα έγραψαν ο Άλντους Χάξλει και ο Τζωρτζ Όργουελ μαζί θα μοιάζουν με βόλτα στο πάρκο. Συμπερασματικά, η πορεία της ζωής στον πλανήτη θα κάνει μια τεράστια στροφή. Και φυσικά τα brands που δεν θα προσαρμοστούν άμεσα θα εκλείψουν το ίδιο άμεσα – ο κορωνοϊός θα αποδειχτεί ότι ήταν για αυτά ό,τι το νέφος του Όορτ ή ο αστεροειδής της χερσονήσου Γιουκατάν για τους δεινόσαυρους.

«Ευπώλητες» προβλέψεις και «οδηγοί» επιβίωσης…

Είμαι βέβαιος ότι έχετε διαβάσει πολλές από τις παραπάνω προβλέψεις. Γράφονται παντού, κοινοποιούνται με ευκολία, η ανάγνωσή τους γεμίζει τη δίψα για πληροφόρηση (αλλά και τον αυξημένο ελεύθερο χρόνο) μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα σενάρια παρουσιάζονται ως ελπιδοφόρα ή ως εφιαλτικά, ανάλογα με τα θέλω και τα πιστεύω του συγγραφέα τους. Προσφέρουν content σε ιστοσελίδες που μάχονται για κάθε κλικ, χτίζουν προφίλ συμβούλων και coaches, εξυπηρετούν πολιτικές ιδεολογίες.

Σύντομα θα γίνουν ευπώλητοι how-to οδηγοί επιβίωσης και ακριβοπληρωμένες ομιλίες σε συνέδρια. Άλλωστε όσοι παρακολουθούμε εδώ και δεκαετίες την εξέλιξη των βιομηχανιών του trendspotting και του futurology, γνωρίζουμε ότι σημαντικό τμήμα τέτοιων προβλέψεων αποτελούν πότε εμπορικό προϊόν και πότε ιδεολογική άποψη ή wishful thinking των συγγραφέων ή των ακροατηρίων τους.

Η διάκριση μεταξύ της πραγματικής πρόβλεψης και αυτής από ανάγκη ή συμφέρον, γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Απαιτεί τη σχετική εμπειρία, τη σφαιρική γνώση και, κυρίως, τη διάθεση για διάβασμα και επαλήθευση – και για τα θέματα που αφορούν οι προβλέψεις αλλά και για το προφίλ αυτού που τις κάνει.

Κανείς δεν γνωρίζει «πως» θα αλλάξει ο κόσμος μας
Δηλαδή ο κόσμος δεν θα αλλάξει μετά τον κορωνοϊό;

Δεν πρόκειται να πάρω μια contrarian θέση σε αυτό. Στην πραγματικότητα, όταν τόσα πολλά σε σχέση με την πανδημία είναι ακόμα τόσο ρευστά, είναι πολύ νωρίς και για να πάρουμε οποιαδήποτε θέση. Προφανώς και μετά από αυτή την κρίση, κάποια πράγματα θα αλλάξουν. Αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μετά από κάθε κρίση, όχι; Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η ζωή μας δεν επηρεάστηκε από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, την πτώση της Lehman Brothers ή την πτώχευση της χώρας μας που ακολούθησε; Κάθε κρίση επιταχύνει τις εξελίξεις, κάποιες φορές φέρνει και αλλαγές πορείας.

To e-commerce, η απομακρυσμένη εργασία, η μείωση του business travelling, το wellbeing, το streaming, κ.ο.κ. είναι τάσεις που υπήρχαν από πριν. Το ίδιο και η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, το ίδιο και οι απειλές για την παγκοσμιοποίηση ή για τις παγκόσμιες ισορροπίες. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να καταλάβει ότι πολλές από αυτές τις ήδη υπάρχουσες εξελίξεις θα επιταχυνθούν. Αλλά τα υπόλοιπα, αυτά που δείχνουν δραστικές αλλαγές πορείας, παραμένουν μεγάλο ερωτηματικό.

Το branding είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ

Καμία από τις τρεις μεγάλες πανδημίες του περασμένου αιώνα δεν άλλαξαν δραματικά την πορεία της ζωής στον πλανήτη. Μπορεί να μην το κάνει ούτε και η πανδημία του covid19. Μπορεί και να το κάνει. Θα μάθουμε σύντομα. Αλλά μέχρι τότε όσοι χειριζόμαστε brands οφείλουμε να κρατάμε καλά στο μυαλό μας ότι όπως οι μελλοντολόγοι κάνουν τη δουλειά τους, έτσι και εμείς οφείλουμε να κάνουμε τη δική μας: Που έχει στον πυρήνα της την συνέπεια, το χτίσιμο εμπιστοσύνης και την κατανόηση ότι το branding είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Άλλωστε, βασιζόμενοι σε προηγούμενες εμπειρίες, μπορούμε να υποθέσουμε ότι όσο και αν αλλάξει η ζωή μας μετά τον κορωνοϊό, θα μοιάζει με την προηγούμενη ζωή μας περισσότερο από όσο θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε οι προβλέψεις των μελλοντολόγων.

Ευχές για καλή δύναμη και καλή υγεία για όλους μας και για τα brands μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα