Νίκος Κακολύρης, Eurolife FFH: Πράξεις και μετρήσιμο όφελος για την κοινωνία

Ο Νίκος Κακολύρης, Διευθυντής Μάρκετινγκ & Εταιρικής Επικοινωνίας της Eurolife FFH, μας μιλά για τις βραβεύσεις της εταιρείας σε επίπεδο υπευθυνότητας και για όσα συνέβαλαν σε αυτές.

MW: Τι σημαίνει Εταιρική Υπευθυνότητα για την Eurolife FFH;

Νίκος Κακολύρης: Η βασική αποστολή μιας ασφαλιστικής εταιρείας είναι να προστατεύει και να φροντίζει τον άνθρωπο, την οικογένειά του, τα παιδιά του, το μέλλον τους, την επιχείρησή του, τους εργαζόμενους σε αυτή, την περιουσία του – όλους και όλα όσα τον περιβάλλουν

καθημερινά. Είναι λοιπόν σχεδόν αυτονόητο ότι, πέρα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Έχουμε υποχρέωση να επιστρέφουμε μέρος της κερδοφορίας μας σε δράσεις που θα έχουν θετικό impact στις ζωές όλων. Γι’ αυτό και από το 2019 έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πλάνο το οποίο δεν αποτελεί μια αφηρημένη δέσμευση αλλά μιλάει μέσα από πράξεις και μετρήσιμο όφελος για την κοινωνία. Και η αξία του αποτυπώνεται σε νούμερα, όπως για παράδειγμα γεννήσεις παιδιών και αριθμό παιδικών σταθμών που έχουμε κατασκευάσει για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας.

Πώς όλο αυτό «μεταφράζεται» σε πράξεις; Πού θα λέγατε ότι εστιάζει το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας;

Από την πρώτη στιγμή που σχεδιάσαμε το πρόγραμμά μας επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε μακροχρόνιες συνεργασίες, με αξιόπιστους οργανισμούς με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Τις περισσότερες από αυτές τις διατηρούμε μέχρι σήμερα, καθώς πιστεύουμε βαθιά στους σκοπούς που υπηρετούν, αλλά και γιατί έχουν αποδείξει τον θετικό τους αντίκτυπο μέσα από μετρήσιμα αποτελέσματα για τους ωφελούμενους, μέσα από μετρήσεις Social Return on Investment κ.ά.

Στην πορεία, το πρόγραμμά μας έχει μεγαλώσει, με νέες δράσεις που υποστηρίζουμε κάθε χρόνο και μέσω των οποίων κάνουμε address θέματα και προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Αγκαλιάζουμε διαφορετικές περιοχές, όπως η υπογεννητικότητα και η ποιότητα ζωής των ακριτικών περιοχών, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός κ.ά. και αυτό που θέλουμε να κάνουμε μέσα από όλες μας τις δράσεις είναι να φέρνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας πιο κοντά σε αυτά που έχουν αξία για εκείνους. Είτε αυτό είναι μια πρωτοβουλία upskilling που θα τους ανοίξει επαγγελματικούς ορίζοντες, είτε πολιτιστικά θεάματα υψηλού επιπέδου ή υπηρεσίες που θα τους υποστηρίξουν στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν οικογένεια.

Πού τοποθετείστε ως προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ;

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η επιταγή του παρόντος και η διασφάλιση του μέλλοντός μας ως ανθρώπων, εταιρειών, κοινωνίας, ως πλανήτη γενικότερα. Βιωσιμότητα και ανάπτυξη πρέπει να βαδίζουν χέρι-χέρι. Και οι μεγάλες εταιρείες μπορούν και πρέπει να κάνουν και μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, στο να βοηθήσουν τον κόσμο να πάει μπροστά. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης έχουν φτιαχτεί από τον ΟΗΕ για να λειτουργούν ως οδηγοί σε αυτό και τα κοινωνικά μας προγράμματα αποτελούν μια έκφραση αυτών. Για παράδειγμα, οι κοινές μας δράσεις με την HOPEgenesis ενάντια στην υπογεννητικότητα είναι μια πρωτοβουλία που συμβάλλει στον Στόχο 3 του ΟΗΕ για Καλή Υγεία & Ευημερία καθώς και τον Στόχο 11 για Βιώσιμες Πόλεις & Κοινότητες. Γνωρίζουμε καλά πως η υπογεννητικότητα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, με την τελευταία απογραφή να δείχνει μείωση του μόνιμου πληθυσμού κατά 3,11% σχεδόν σε όλη τη χώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας μας και ανάμεσα στους στρατηγικούς μας στόχους, πόσο μάλλον όταν αυτή σχετίζεται και με τον τομέα δραστηριοποίησής μας. Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας συνδέεται άμεσα με το μέλλον και την οικονομία της χώρας, με το ασφαλιστικό σύστημα, τις συνταξιοδοτικές δαπάνες της Ελλάδας και άλλους παράγοντες, άρρηκτα συνδεδεμένους με τον σκοπό και το αντικείμενο μιας ασφαλιστικής εταιρείας.

Ο παιδικός σταθμός της Πάτμου, ο πρώτος που κατασκευάστηκε στο νησί μέσα από την κοινή δράση της Eurolife FFH και της HOPEgenesis

Στα Hellenic Responsible Business Awards, η Eurolife FFH απέσπασε 10 βραβεία, εκ των οποίων τα 4 Gold για 2 συγκεκριμένα projects. Θα μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτά;

Είμαστε πολύ περήφανοι που διακρίθηκε μια πρωτοβουλία μας η οποία είναι από τις πρώτες που υλοποιήσαμε και που έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Πρόκειται για την κοινή δράση που υλοποιούμε με την ΗΟPEgenesis και μέσα από την οποία βρισκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας και θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν έχουν εύκολη ή άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φροντίδας. Έχουμε «υιοθετήσει» 10 ακριτικά σημεία της χώρας – Πάτμο, Άγραφα, Καστελλόριζο, Ανάφη, Άνω Κουφονήσι, Νίσυρο, Χάλκη, Κάσο, Τήλο και Λειψούς – στα οποία μέχρι στιγμής έχουν γεννηθεί 139 μωρά, ενώ άλλα 32 αναμένονται το επόμενο διάστημα, ωφελώντας 168 οικογένειες.

Επίσης έχουμε δεσμευτεί να κατασκευάσουμε από έναν πλήρως εξοπλισμένο παιδικό σταθμό σε κάθε μια από αυτές τις περιοχές, τον πρώτο σε κάθε τόπο, με τους 3 σε Πάτμο, Άγραφα και Λειψούς να έχουν ήδη παραδοθεί στις τοπικές κοινωνίες. Με σύνθημα το «τα παιδιά θέλουν παιδιά για να μεγαλώσουν» υποστηρίζουμε έτσι τα νέα ζευγάρια στα πρώτα τους βήματα για τη δημιουργία οικογένειας, καθώς και τα πρώτα βήματα εκπαίδευσης των παιδιών τους. Πολύ θετικό είναι και το feedback που έχουμε λάβει από τις ωφελούμενες του προγράμματος, οι οποίες μας εκφράζουν συχνά την ασφάλεια που αισθάνονται μέσα από την ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα, έτσι ώστε εκείνες να μπορούν να αφοσιωθούν σε αυτό που έχει πραγματική αξία: το μωρό που πρόκειται να φέρουν στον κόσμο. Η δράση μας με την HOPEgenesis κέρδισε 2 Gold βραβεία, στις κατηγορίες «Purpose» και «ESG & SDGs / Καλή Υγεία & Ευημερία». Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι το πρόγραμμα «Σε Επαφή» που υλοποιήσαμε μαζί με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» και τον πρόεδρό της Βαγγέλη Αυγουλά, και τη HandsUp, το πρώτο πρακτορείο διερμηνέων νοηματικής γλώσσας στην Ελλάδα. Σχεδιάσαμε το πρόγραμμα με στόχο να καταστεί το Μουσείο ένας χώρος ανοικτός σε όλους, με βάση τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας.

Το ΜΚΤ είναι πλέον το πρώτο προσβάσιμο σε άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (οπτική ή ακουστική βλάβη) Μουσείο στην Ελλάδα. Το «Σε Επαφή» αποτελείται από μια κινητή προθήκη ξενάγησης στο Μουσείο για άτομα με προβλήματα όρασης με περιγραφικά κείμενα σε γραφή Braille (για τυφλά άτομα) ή σε μεγαλογράμματη εκτύπωση (για άτομα με μερική όραση), μια πολυαισθητηριακή μουσειοσκευή που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα όρασης να εξερευνήσουν θέματα όπως η γεωγραφία, η ιστορία των Κυκλάδων και οι πρώτες ύλες, καθώς και μια σειρά από δράσεις που το καθιστούν προσβάσιμο σε κωφά ή βαρήκοα άτομα.

Για παράδειγμα, το βίντεο με μαγνητοσκοπημένη ξενάγηση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους, καθώς και στα διεθνή νοήματα με αγγλικούς υπότιτλους, που έχει συμπεριληφθεί στη μόνιμη έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και οι επισκέψεις σχολείων για παιδιά με αισθητηριακές αναπηρίες. Μέχρι στιγμής εκατοντάδες συμπολίτες μας αλλά και ξένοι επισκέπτες έχουν αποκτήσει πρόσβαση στη μόνιμη συλλογή του μουσείου, ενώ το «Σε Επαφή» εμπλουτίζεται διαρκώς, με ακόμα περισσότερες εκθέσεις διεθνών πολιτιστικών οργανισμών να εντάσσονται στο πρόγραμμα. Είναι μια πρωτοβουλία με ουσιαστική και συναισθηματική αξία για εμάς, γιατί συμβάλλει στην αλλαγή νοοτροπίας στην κοινωνία μας όσον αφορά την αναπηρία. Διακρίθηκε με 2 βραβεία Gold στις κατηγορίες «Ισότιμη Συμμετοχή / Διαφορετικότητα, Ένταξη, Ίσες Ευκαιρίες» και «ESG & SDGs / Λιγότερες Ανισότητες».

Παράλληλα, διακριθήκατε και για τις «Ψηφιακές Ακαδημίες». Τι είναι και ποιος ο σκοπός τους;

Οι Ψηφιακές Ακαδημίες είναι ένα πολύπλευρο πρόγραμμα εκπαιδεύσεων από την Eurolife FFH και το Cyber Security International Institute, που αγγίζει και τις δύο σημαντικές πλευρές του διαδικτύου: την ασφάλεια και τις ευκαιρίες. Χωρίζεται σε τρεις Ψηφιακές Ακαδημίες πανελλαδικής εμβέλειας – την Parent, την Student και την Τravel Edition – που απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους της χώρας μας, δίνοντάς τους την ευκαιρία, εντελώς δωρεάν, να εκπαιδευτούν γύρω από τη χρήση του διαδικτύου, την προστασία από κυβερνοκινδύνους, την ασφάλεια κατά την εργασία και την περιήγηση στο διαδίκτυο, αλλά και να γνωριστούν με τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. Μέχρι στιγμής πάνω από 3.300 γονείς, πάνω από 2.100 μαθητές και πάνω από 9.200 πολίτες σε όλη την Ελλάδα έχουν λάβει μέρος στις τρεις ακαδημίες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης και βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με τον σκοπό μας για ενδυνάμωση των ανθρώπων. Έχει προστιθέμενη αξία, καθώς ωφελεί τις τοπικές κοινωνίες που διαφορετικά δεν θα είχαν πρόσβαση σε τέτοιου είδους γνώση, με την Ψηφιακή Ακαδημία: Travel Edition να έχει «ταξιδέψει» σε 15 νομούς και 31 περιοχές, αλλά και σε ό,τι αφορά τους νέους, αφού τους δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις προγραμματισμού, ρομποτικής και game development, που μπορεί να τους φανούν χρήσιμες για τη μελλοντική επαγγελματική τους σταδιοδρομία. To πρόγραμμα των Ψηφιακών Ακαδημιών κέρδισε 1 Silver βραβείο στην κατηγορία «Τεχνολογία για το Κοινό Καλό / Ψηφιακή Εκπαίδευση & Δεξιότητες» και 1 Bronze στην κατηγορία «ESG & SDGs / Ποιοτική Εκπαίδευση».

Keywords
κοινωνια, οφελος, μουσείο κυκλαδικής τέχνης, σημαίνει, impact, βιωσιμότητα, οηε, ελλαδα, απογραφη, δραση, hellenic, business, νέα, σχολεια, συμμετοχή, cyber, security, travel, game, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , απογραφη 2011, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, αξια, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, αποτελεσματα, μιλα, τι σημαινει, βιντεο, γνωση, δωρεαν, εργασια, μωρα, μωρο, νησι, οηε, οικονομια, οριζοντες, προγραμμα, τα νεα, υγεια, game, εξαιρεσεις, αναφη, αναπηρια, ασφαλιστικο, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεωγραφια, γλωσσα, γονεις, διαστημα, δειχνει, διαδικτυο, ευκαιρια, εκθεση, εκθεσεις, εκπαιδευση, εκφραση, εξελιξη, ευημερια, ευρωπη, ζευγαρια, ζωης, υπηρεσιες, θετικο, μειωση, μουσείο κυκλαδικής τέχνης, νοηματικη γλωσσα, νοηματικη, οικογενεια, ωφελει, παιδια, ποιοτητα, προβληματα, προγραμματα, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, τι ειναι, τυφλα, χερι, χαλκη, ψηφιακη, ασφαλεια, βηματα, business, security, cyber, γνωσεις, hellenic, χωρα, impact, κειμενα, κομματι, μπροστα, οδηγοι, travel, σημαίνει, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα