Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, ΕΙΙΡΑ: «Θα αναδείξουμε με κάθε τρόπο τη δύναμη του ραδιοφώνου»

Ο Κωνσταντίνος Φωτόπουλος ανέλαβε πρόσφατα τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) και το MW συζήτησε μαζί του για την Ένωση και τα σχέδιά της, για ρυθμιστικά ζητήματα του χώρου, αλλά και για το ίδιο το μέσο.

MW: Διαχρονικά, το ραδιόφωνο αποτελεί αγαπημένο Μέσο του κοινού. Σε ποια χαρακτηριστικά του το αποδίδετε; Αντίστοιχα, ποια οφέλη προσφέρει στους διαφημιζόμενους;

Κωνσταντίνος Φωτόπουλος: Το ραδιόφωνο είναι παρέα. Είναι όμως και πάθος. Παθιαζόμαστε με τη μουσική του, παίρνουμε θέση από τις ενημερωτικές εκπομπές του, ακολουθούμε

πιστά τον αγαπημένο μας ραδιοφωνικό παραγωγό, σε κάθε μας στιγμή. Άρα, η σχέση μας έχει συναίσθημα – και, μαζί, εμπιστοσύνη. Η σχέση είναι αδιαμεσολάβητη και συμπεριληπτική, συχνά με τον ακροατή να συμμετέχει στον ραδιοφωνικό «αέρα», περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Με το ραδιόφωνο πάμε μαζί, παντού, παράλληλα με άλλη δραστηριότητα. Στο σπίτι με διάβασμα, στο γραφείο με εργασία, στις καθημερινές μετακινήσεις και στα ταξίδια, στις αγορές αλλά και στις διακοπές, είτε στην πόλη είτε στο μέσο του Αιγαίου, τα ραδιοφωνικά FM θα είναι μαζί σου.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα ραδιοφωνικά brands οι ακροατές αποδίδουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ακριβώς γιατί τα νιώθουν κοντά τους. Όσον αφορά τους διαφημιζόμενους, την απάντηση δίνουν όλες οι έρευνες: Τεκμηριώνουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι η ένταξη των ραδιοφώνων στο media mix αυξάνει την αποτελεσματικότητα των καμπανιών των brands, προσφέροντας κάλυψη, πιστότητα και σύνδεση με τις διαφημιζόμενες μάρκες. Σας παραπέμπω δε, σε εκείνες τις καμπάνιες που σχεδίασαν την επικοινωνιακή στρατηγική βασιζόμενοι αποκλειστικά στο ραδιόφωνο. Τα αποτελέσματα τους δικαίωσαν. Και με τη στρατηγική μας επιλογή για εξωστρέφεια θα αναδείξουμε με κάθε τρόπο τη δύναμη του μέσου στην επικοινωνία των brands και στην αποτελεσματικότητά του.

Ως Πρόεδρος ΕΙΙΡΑ, ποιοι είναι οι στόχοι σας; Σε τι θα εστιάσουν οι δράσεις σας το επόμενο διάστημα;

Στην ΕΙΙΡΑ έχουμε καταδείξει, όπως ήδη είπα, την εξωστρέφεια ως τη στρατηγική προϋπόθεση τόσο για την ενίσχυση του ραδιοφωνικού brand όσο και για εδραίωσή μας ως εταίρος στη θεσμική διαβούλευση. Πρωτεύων στόχος μας να υπενθυμίζουμε τη δύναμη του μέσου στους πελάτες μας, παρέχοντας επιστημονικά στοιχεία ερευνών. Και αυτό δεν είναι μία επιλογή πρόσκαιρη αλλά διαχρονική, ξεκινώντας και από τους προηγούμενους προέδρους της ένωσής μας. Και αυτή η συνέχεια στόχων και επιδιώξεων είναι που μας κάνει να είμαστε δυνατοί και αποτελεσματικοί.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εκκινήσουν οι πρωτοβουλίες, μαζί με τους άμεσους συνεργάτες μας, τα media agencies, αλλά και συνολικά τη διαφημιστική αγορά, για την περαιτέρω ενίσχυση του βασικού μας εργαλείου, της έρευνας ακροαματικότητας, που τελεί υπό τον επιστημονικό έλεγχο ομάδας ακαδημαϊκών του Παντείου Πανεπιστημίου, ώστε να είναι ακόμα πιο φιλική στη χρήση της. Θυμίζω άλλωστε ότι, η ΕΔΕΕ είναι θεσμικός μας εταίρος στην ΑΕΜΑΡ που διεξάγει την έρευνα ακροαματικότητας. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση, μακροβιότερη και, κατά την άποψή μου, η πλέον υποδειγματική ποσοτική έρευνα αγοράς στην Ελλάδα. Ωστόσο, σχεδιάζουμε και πρόσθετες έρευνες, πιο στοχευμένες, ώστε να αναδείξουμε και να ποσοτικοποιήσουμε τα ισχυρά χαρακτηριστικά του μέσου, αλλά και να εκπαιδεύσουμε στους βέλτιστους τρόπους χρήσης του και ένταξής του στο media mix. Το φθινόπωρο θα δείτε τη συνέχεια των κοινωνικών καμπανιών ευθύνης του ραδιοφώνου, θα δείτε «να κάνουμε θόρυβο για καλό σκοπό», ενώ η μεγάλη μας διοργάνωση, το διεθνές συνέδριο «All Things Radio» που αναδεικνύει τις τάσεις του ραδιοφώνου και φέρνει κοντά το σύνολο της αγοράς, θα διοργανωθεί εκ νέου τον Φεβρουάριο 2024, στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Θα δείτε ακόμα και δράσεις σύνδεσης με τα ΑΕΙ, ώστε οι μελλοντικοί μας συνάδελφοι να γνωρίζουν τον χώρο. Αποδίδουμε στρατηγική σημασία στην ανάπτυξη αυτής της σχέσης.

Τα ρυθμιστικά θέματα σε ποιο σημείο ωριμότητας βρίσκονται;

Η ΕΙΙΡΑ έχει διαβουλευθεί με σύνεση και με πραγματισμό ως τώρα. Γι’ αυτό τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ρυθμιστικές αρχές, μας αναγνωρίζουν ως αξιόπιστο θεσμικό εταίρο στα ρυθμιστικά θέματα του ραδιοφώνου και του ευρύτερου media κλάδου.Ως θεσμικοί εταίροι στη δημόσια διαβούλευση για τα ρυθμιστικά μας θέματα, στην ΕΙΙΡΑ είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με προτάσεις εποικοδομητικές και επεξεργασμένες, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην άρση του χρόνιου ζητήματος της αδειοδότησης. Σας θυμίζω ότι είμαστε μέλη και στην ευρωπαϊκή ένωση ραδιοφώνων, την AER, με πρόσβαση και συνεισφορά στη ευρωπαϊκή συζήτηση για τα ζητήματα, άρα οι προτάσεις μας έχουν τον απαραίτητο πραγματισμό και προσφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Αλλά έχουμε κάνει και σημαντικά βήματα στην αυτοδέσμευσή μας. Τα μέλη μας, ναι μεν είναι ανταγωνιστές μεταξύ τους, άλλα υπάρχουν πεδία όπου μπορούμε να συνεργαστούμε. Για παράδειγμα, στο Κέντρο Εκπομπής Υμηττού η συνεργασία μας ήδη αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την εκπομπή μας, διευκολύνει το έργο της ΕΕΤΤ σε θέματα ισχύος και διαμόρφωσης, επιτυγχάνει σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας μας, αλλά και μείωση του χρόνου συντήρησης των μηχανημάτων μας. Πρόσφατα στο ΔΣ μας πήραμε ομόφωνη απόφαση που ενισχύει αυτή μας τη δέσμευση. Για το ίδιο κέντρο εκπομπής, πρόσφατα συμφωνήσαμε με τον ΔΕΔΔΗΕ το πλαίσιο ώστε να πάψει το φαινόμενο της ρευματοκλοπής που νοθεύει τον ανταγωνισμό και ενισχύει την πειρατεία.

Ως ΕΙΙΡΑ έχετε «αγκαλιάσει» και το audio, λανσάροντας μάλιστα και το RadioPlayer Greece. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτό;

Το Radioplayer είναι ένα ακόμα πεδίο συνεργασίας των ραδιοφώνων. Είναι μία πρωτοβουλία που δεν ανήκει μεν στο άμεσο πεδίο ευθύνης της ΕΙΙΡΑ, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το εγχείρημα που οδηγεί το μέσο στην ψηφιακή του εποχή συμμετέχουν σχεδόν όλα τα μέλη της Ένωσής μας. Μεγαλώνει την απήχηση του ραδιοφώνου, διευκολύνει τον χρήστη ακόμα περισσότερο ώστε να κρατά το αγαπημένο του μέσο κοντά του, ιδιαίτερα δε στο αυτοκίνητο, όπου το RadioPlayer επιτυγχάνει συμφωνίες με την αυτοκινητοβιομηχανία ώστε να περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό του οχήματος. Αντιλαμβάνεστε την αξία του να μπορείς να έχεις κοντά σου το αγαπημένο σου ραδιόφωνο, σε όλη τη διαδρομή, χωρίς όρια, σε όλα τα μήκη και πλάτη. Και είναι μία πρωτοβουλία που έχει στόχο να πάει το μέσο στην ψηφιακή εποχή. Έχουμε ήδη καλέσει τη Δημόσια Ραδιοφωνία να ενταχθεί στην πλατφόρμα αυτή, αλλά και όλα τα ραδιόφωνα της Ελλάδος και της Κύπρου. Θα πρόκειται για ένα disruption στον τρόπο που ο χρήστης θα έχει πρόσβαση στο αγαπημένο του μέσο. Ένας εκδημοκρατισμός, επιτρέψτε μου την έκφραση, στην πρόσβαση χωρίς εμπόδια γεωγραφικής μορφολογίας, εκπομπής ισχύος ή άλλα.

Τελικά, το μέλλον του ραδιοφώνου είναι online;

Το μέλλον του ραδιοφώνου είναι και online. Εμείς είμαστε παραγωγοί ακουστικού περιεχομένου. Και σε αυτό ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας. Σκοπός μας είναι το περιεχόμενο που παράγουμε να το διανέμουμε εκεί όπου εξυπηρετεί τον ακροατή μας. Στον ψηφιακό κόσμο πλέον μπαίνει και η έννοια του περιεχομένου on demand, του γνωστού μας podcast. Και ναι, όσο οι ακροατές μας μεταβαίνουν σε ένα ψηφιακό κόσμο, το ραδιόφωνο δεν μπορεί παρά να είναι εκεί, να συνεχίζει να προσφέρει ποιοτικό περιεχόμενο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις νέες τάσεις. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ψηφιακό μέλλον, παρά μόνο να είμαστε παρόντες σε αυτό, συνδιαμορφώνοντας του όρους γι’ αυτό.

Σημαντική δράσης σας είναι και η έρευνα ακροαματικότητας. Πώς την προσεγγίζετε και σε ποιες αναβαθμίσεις έχετε προχωρήσει;

Όπως είπα και πρωτύτερα, η έρευνα ακροαματικότητας αποτελεί το βασικό εργαλείο λειτουργίας της ρ/φ αγοράς. Όπως ήδη ίσως ξέρετε ή έρευνα τελεί υπό τον διαρκή επιστημονικό έλεγχο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικότερα από ομάδα υπό τον καθηγητή κ. Γ. Πετράκο. Βασική αρχή της ερευνητικής μας μεθοδολογίας είναι η διαφάνεια και η διαρκής βελτίωση. Στην έρευνα έχουν πρόσβαση τα μέλη, ελέγχοντας όταν και όποτε το επιθυμούν κάθε στάδιο της διαδικασίας, από τις συνεντεύξεις έως την επεξεργασία των δεδομένων. Η δύναμή μας είναι η ισχυρή επιστημονική βάση, η πρόσβαση στα δεδομένα και η υποδειγματική εκτέλεση από δύο εταιρείες (και όχι μία) ώστε να συγκρίνονται και να ελέγχονται τα αποτελέσματα.

Η έρευνα ακροαματικότητας κατορθώνει να αποτελεί βασικό εργαλείο λειτουργίας της αγοράς;

Πρόκειται για την καλύτερη έρευνα που διεξάγεται στη χώρα μας. Το λέω με σιγουριά. Διαθέτει γνώση και αυτοβελτίωση μεγαλύτερη των 20 ετών. Η Έρευνα Ακροαματικότητας της ΑΕΜΑΡ είναι μία δυναμική μεθοδολογία που ως σκοπό έχει να ενσωματώνει συνεχώς καινοτομίες. Για παράδειγμα, το 50% των συνεντεύξεων γίνεται μέσω κινητών τηλεφώνων, ενώ η δειγματοληψία των αριθμών γίνεται με τρόπο υποδειγματικό.

Το ζήτημα των αδειών λειτουργίας παραμένει «αγκάθι» για τον κλάδο. Ποια τα πλάνα σας σε αυτό το κομμάτι;

Εμείς είμαστε έτοιμοι. Ήδη από το προηγούμενο ΔΣ έχουμε επεξεργαστεί τις θέσεις μας και τις έχουμε καταθέσει σε όλα τα αρμόδια θεσμικά fora. Τις απόψεις μας τις έχουμε θέσει υπόψη των θεσμικών εταίρων μας, ΕΣΡ και ΕΕΤΤ. Η βασική μας θέση είναι το λεγόμενο «beauty contest» σε δύο στάδια. Νομίζω ότι η απόφαση του ΕΣΡ για δημοπρασία είναι σε λάθος κατεύθυνση. Σε καμιά χώρα της ΕΕ δεν χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος. Σε κάθε περίπτωση είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να προχωρήσει η αδειοδότηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα