Νέα κριτήρια επιλογής προϊόντων φέρνει ο Covid-19

Πώς διαμορφώνονται οι στρατηγικές μετά την πανδημία.

Συνήθειες και συμπεριφορές που θα διαρκέσουν και μετά το πέρας της πανδημίας και θα μεταβάλλουν τις στρατηγικές των brands έχει δημιουργήσει ο Covid-19, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο webinar που διοργάνωσε χθες, Τρίτη 2 Ιουνίου, η Nielsen.

Με τίτλο «Life beyond Covid-19: The New Normal» και ομιλητές τους Αλέξανδρο Φλώρο, Retail

Vertical Leader, Mediterranean Cluster και Βίκυ Γρηγοριάδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Nielsen για την Ελλάδα, το webinar ανέδειξε τις εξελίξεις στο λιανεμπόριο όπως διαμορφώθηκαν κατά το διάστημα της πανδημίας και ανέλυσε τα σενάρια και τους παράγοντες που θα καθορίσουν τη στρατηγική ανάκαμψης των εταιρειών.

Η εικόνα του λιανεμπορίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο 23 Φεβρουαρίου-17 Μαΐου, ο τζίρος του λιανεμπορίου σημείωσε ρεκόρ και άγγιξε τα 2,33 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 19,8%, ή 386 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι μεγάλες σάλες αναδείχθηκαν νικήτριες, με τα hyper-markets να αυξάνουν τη συνεισφορά τους στις συνολικές πωλήσεις σχεδόν κατά 35%, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανεμπορίου αύξησαν το μερίδιό τους, κερδίζοντας 1,3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των μικρών.

Τα κριτήρια της επόμενης μέρας
Όσον αφορά την επόμενη μέρα, με βάση ένα «σενάριο διαχείρισης», που προβλέπει επιστροφή μεν αλλά με περιορισμούς, τις εξελίξεις θα καθορίσουν περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά και οι μεταβολές στις αγοραστικές συμπεριφορές, με τους καταναλωτές να θέτουν νέα κριτήρια: οι εγγυήσεις ασφάλειας σε ισορροπία με κριτήρια βιωσιμότητας, η τοπική προέλευση, αλλά και η ενεργός παρουσία και επικοινωνία των brands αναμένεται να εξελιχθούν σε στοιχεία που θα καθορίζουν τις επιλογές του κοινού.

Το μήνυμα για τα brands
Σε αυτό το περιβάλλον, όπως επεσήμαναν οι αναλυτές, οι μάρκες καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση με τη βάση τους, αξιοποιώντας κυρίως τις ψηφιακές εφαρμογές: σε poll που έγινε στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του webinar, ως βασικές προτεραιότητες για τη βελτίωση της επιχειρηματικής απόδοσης εντοπίστηκαν η αύξηση της ψηφιακής και διαδικτυακής επένδυσης και η προσαρμογή της στρατηγικής για την καινοτομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα