Η εμπιστοσύνη και η αυθεντικότητα κάνουν τη διαφορά

Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών – καταναλωτών διακατέχεται από έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις εταιρείες, τις αρχές, τα ΜΜΕ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά. Εκούσια ή ακούσια, αυτή η μεγάλη μερίδα του κοινού κρατά αποστάσεις απέναντι σε όλα και αυτό δυσκολεύει κάθε προσπάθεια επίτευξης engagement, που αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους της επικοινωνίας – ειδικά στην εποχή των social media και του content marketing.

Η αλήθεια είναι ότι

υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτήν την «αποστασιοποίηση». Οι καθημερινές ανάγκες και δυσκολίες που όλοι βιώνουν μπαίνουν σε πρώτο πλάνο. Η ατζέντα των ΜΜΕ, ο κοινωνικός περίγυρος, τα social media είναι γεμάτα από θέματα αρνητικής χροιάς, οπότε πολλοί απλώς «κατεβάζουν τον διακόπτη». Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αντιπαρέλθουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση;

Η στρατηγική επικοινωνία και οι δημόσιες σχέσεις μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Διεθνώς, παρατηρούμε ότι οι ενέργειες που φέρνουν word-of-mouth είναι σήμερα οι πλέον επιτυχημένες και αποδοτικές. Ο λόγος για αυτό είναι απλός: Η δεκτικότητα του κοινού προς κάποιον ή κάτι με το οποίο μπορεί να έχει άμεση αλληλεπίδραση και να νιώσει σύνδεση είναι πολλαπλάσια. Έτσι, δημιουργείται εμπιστοσύνη, καθώς έχουμε απέναντι μας κάτι που θεωρούμε αυθεντικό και μπορούμε να ακούσουμε την «ιστορία» του με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Αυτό εξηγεί, για παράδειγμα, γιατί τα events γνωρίζουν μια νέα περίοδο άνθησης, γιατί υπάρχει θετική στάση απέναντι στο ραδιόφωνο ή τα podcast, γιατί ο καταναλωτής δεν αισθάνεται άνετα με τα chatbot (ακόμη και αν αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για επιχειρήσεις), γιατί αντιμετωπίζονται θετικά δράσεις που εμπλέκουν εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, ακόμα και γιατί συνεχίζεται η ανοδική τάση του influencer marketing (παρά τις όποιες αντιδράσεις εμφανίζονται και σε αυτόν τον τομέα).

Σε αυτό το τοπίο, στην Pitch πιστεύουμε ότι οι βασικοί άξονες που θα επιτρέψουν σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να επανακτήσουν το χαμένο engagement με τα κοινά τους είναι οι εξής:

Κατανόηση: Οφείλουμε να κατανοούμε εις βάθος για ποιους λόγους υπάρχει αποστασιοποίηση ή υπάρχουν κοινά που νιώθουν ότι «μένουν πίσω». Η έρευνα και τα σωστά insight παίζουν ρόλο-κλειδί σε αυτό, καθώς μόνο έτσι μπορούν οι επιχειρήσεις να αφουγκραστούν τα κοινά τους και να τα «συμπεριλάβουν» στις διαδράσεις και τις ιστορίες τους.Προσαρμογή στην κοινωνική πραγματικότητα: Ο σκεπτικισμός, ακόμα και ο κυνισμός, είναι σε συνεχή άνοδο στην κοινωνία. Πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας δεν είναι απαραίτητα αυτό που θα ακούσει το κοινό. Οι πολίτες – καταναλωτές είναι ανοικτοί μόνο σε ό,τι εμπιστεύονται κι αυτό επιβάλλει να βρίσκουμε νέα σημεία σύνδεσης μαζί τους – ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή.Τα social media δεν λύνουν όλα τα προβλήματα: Τα social media είναι βασικό όχημα επικοινωνίας, αλλά δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε την άμεση και φυσική επαφή με τα κοινά μας. Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δύναμη που έχουν οι κοινότητες: Μια τοπική εκδήλωση ή εθελοντική κοινωνική δράση εργαζομένων ή ακόμη και μια συνέντευξη σε τοπικό ραδιόφωνο ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από τα post ενός influencer με μεγάλο και συχνά ετερόκλητο ακροατήριο.
Keywords
Τυχαία Θέματα