Εταιρική Υπευθυνότητα στην Πράξη 2023: Πεδίο συναγωνισμού, αντί ανταγωνισμού, η εταιρική υπευθυνότητα

Με ευρεία συμμετοχή από επιχειρήσεις, κοινωνία των πολιτών, ιδρύματα, φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, το συνέδριο CSR in Action έδωσε το στίγμα της εταιρικής υπευθυνότητας στην Ελλάδα του σήμερα. Θέματα που αναδείχθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, η μείωση σπατάλης, η αλληλεγγύη και η ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η ανακούφιση από τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η μείωση του περιβαλλοντικού

αποτυπώματος, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση πόρων, η ενσυναίσθηση και ο εθελοντισμός, η purpose-driven επιχειρηματικότητα, καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Χορηγοί στο 11ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Πράξη ήταν η Βιώσιμη Πόλη και η ΔΕΠΑ, με την υποστήριξη της Hellas Gold και την επιστημονική συνεργασία του CSR Hellas, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν η Global Sustain.

Από την EKE στη βιωσιμότητα
Το συνέδριο ξεκίνησε με μια συζήτηση στο πλαίσιο πάνελ με θέμα «Από την EKE στη βιωσιμότητα: προσαρμογή και μετάβαση στο νέο επιχειρηματικό μοντέλο», με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Λεφοπούλου, Communications & Media Relations Partner, CSR Hellas, για τις εξελίξεις στον τομέα, ειδικά στο πεδίο του Reporting και στο πώς οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται σε αυτές.

Οι Αγγελική Ελευθερίου, Corporate Affairs & ESG Senior Manager, Nova, Έλενα Αθουσάκη, Head of ESG, Sustainability & Climate Change, Motor Oil και Αλεξάνδρα Πάλλη, Αντιπρόεδρος ΔΣ, CSR Hellas, εκπρόσωπος ΕΒΕΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμός και ESG, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μέσα από τη συζήτηση ανέδειξαν πρακτικές, ενώ παράλληλα, τέθηκε το πλαίσιο σταδιακής προσαρμογής του τρόπου με τον οποίο το επιχειρείν συναντά την Κοινωνική Υπευθυνότητα.

Έπειτα, ακολούθησε παρουσίαση της Αριάδνης Στάγκου-Μπέλλ, Project Manager, CSR Hellas, η οποία αναφέρθηκε στους στόχους της βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τονίζοντας πως αυτός της σύμπραξης είναι ο πιο σημαντικός. Η ίδια έκανε λόγο για το Ελληνικό Σύμφωνο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας, προσαρμοσμένο από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έφερε πρώτη η CSR Hellas στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί καλή πρακτική υλοποίησης επιχειρηματικών συνεργειών με στόχο τη βιωσιμότητα, φέρνοντας πρωτοπόρες επιχειρήσεις κοντά, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους προμηθευτές τους, ώστε μαζί να συμβάλλουν καθοριστικά στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στο ελληνικό επιχειρείν, σε εταιρικό αλλά και κλαδικό επίπεδο.

Μείωση των ανισοτήτων
Για το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία», μίλησε η Ρούλη Χριστοπούλου, Head of Corporate Responsibility, Alpha Bank, το οποίο εδώ και 9 χρόνια, στοχεύει στην ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης στην Υγεία και τη μείωση των ανισοτήτων.

Ο Νίκος Γαβαλάς, Director οf Corporate Social Responsibility, Ολυμπιακός, παρουσίασε την πρακτική σχολιασμού Ακουστικής Περιγραφής των ποδοσφαιρικών αγώνων σε τυφλούς της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που γίνεται από εκπαιδευμένους φοιτητές του τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στις πράξεις εταιρικής υπευθυνότητας από τον τραπεζικό κλάδο, αναφέρθηκε ο Φώτης Κουρμούσης, Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών.

Η «δύναμη» εθελοντισμού και προσφοράς
Στην παρουσίασή της, η Όλγα Τριανταφύλλου, Corporate Social Responsibility Manager, όμιλος Βιανέξ, αναφέρθηκε στα «Προγράμματα Αλληλεγγύης», τα οποία υλοποιούνται 2 φορές ανά έτος, εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Ο Ιωάννης Γεώργιζας, Γενικός Διευθυντής, Βιώσιμη Πόλη, εστίασε στο πώς ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας της ΜΚΟ, στα μέλη της και στα επιτεύγματα που έχουν καταφέρει έως σήμερα, μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούνται για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Σόνια Μουσαβερέ, Head οf Communications, Bayer, εξήγησε τι είναι για την Bayer η ολιστική προσέγγιση που ακολουθείται σε περιπτώσεις κοινωνικής κρίσης. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής, η εταιρεία ανταποκρίθηκε άμεσα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές του 2021 σε Αττική, Ηλεία και Εύβοια, δράση που αναγνωρίστηκε από τους πολίτες, λαμβάνοντας διάκριση στα Bravo Sustainability Awards.

Ο Κωνσταντίνος Εφραιμίδης, Head οf Communications, Enel Green Power, εξήγησε γιατί χρειαζόμαστε τον εταιρικό εθελοντισμό κι επεσήμανε τη δομή του προγράμματος εθελοντισμού «Be the hero» της εταιρείας, που ενισχύει την ενσυναίσθηση και καλλιεργεί δεξιότητες στους εργαζομένους, ενώ, παράλληλα, προσφέρει στην τοπική κοινωνία.

Προστατεύοντας το περιβάλλον
Η Εύα Χιώτη, Public Affairs and Sustainability Manager, Greece, Cyprus and Malta, The Coca-Cola Company, αναφέρθηκε στην κοινωνική πλατφόρμα «Zero Waste Future», που υλοποιεί η εταιρεία από το 2018, για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Οι Δημήτρης Χαζάπης, Communications Manager SEE και Ιωάννα Τσάτσαρη, Skip Brand Manager SEE, Elais-Unilever Hellas αναφέρθηκαν στο όραμα της εταιρείας και στην ύπαρξη σκοπού που αποτελεί βασικό κομμάτι της κάθε πτυχής των δραστηριοτήτων και των brands της.

H Νένα Κεβορκιάν-Παλαντζιάν, CSR Director, Europa Profil Αλουμίνιο ΑΒΕ, προχώρησε σε μία σύντομη παρουσίαση των δράσεων της εταιρείας, που στο σύνολό τους συνθέτουν ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας.

Θέλοντας να παντρέψει την τεχνολογία με έναν καλό σκοπό, όπως αναφέρει η Τόνια Πέτροβιτς, Senior Public Relations Manager, Huawei Technologies, η εταιρεία, το 2022 ανέλαβε τη χρηματοδότηση του πιλοτικού προγράμματος έγκαιρης πυρανίχνευσης, σε συνεργασία με τη νεοφυή επιχείρηση Probotek και τη Nova.

Για τον πλήρη κύκλο «Από τη Φύση στην Επιδερμίδα» μίλησε ο Γιώργος Σταυρόπουλος, Scientific Affairs Manager, Agronomist M.Sc., PhD Cand., Korres. Αναφερόμενος στις συνεργασίες της εταιρείας με τους ωφελούμενους των ΚΕΑ ΑΜΕΑ και του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», ο ίδιος επεσήμανε πως η Korres έχει αναπτύξει ένα δίκτυο «ηθικών συνεργασιών» ανά την ελληνική επικράτεια που παρέχει στην εταιρεία τις φυτικές πρώτες ύλες οι οποίες αποτελούν τη βάση των προϊόντων της.

H Σοφία Τατά, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων, Metro, μίλησε για το πρόγραμμα «Πόλη με Ποδήλατα – Όμορφη Πόλη», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά 4ης, 5ης και 6ης δημοτικού, εστιάζοντας στη χρήση των ποδηλάτων μέσα στις πόλεις και στην υποστήριξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Οι Γιάννης Καμηλάκης, Marketing Director και Ιλίνα Πομάσκα, Head οf PR & Brand Engagement, Public Group, μίλησαν για το πρόγραμμα «Second Go» που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής «Love Earth» της εταιρείας, αγκαλιάζοντας την green commerce φιλοσοφία της. Mε την εγγύηση, λοιπόν, της πιστοποιημένης ομάδας τεχνικών της iRepair, η διάρκεια ζωής των συσκευών παρατείνεται, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.

Mε σκοπό δημιουργηθεί ένα «Καλύτερο Αύριο», η Έλπω Θωμαγιάννη, External Affairs Manager, Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος, Ισραήλ, BAT Hellas, παρουσίασε το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» που υλοποιεί η εταιρεία, το οποίο ξεκίνησε από την περιοχή της Ραφήνας, με την εγκατάσταση ειδικών συλλεκτήρων, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα έτος να καταγραφεί μείωση 64% στον αριθμό των αποτσίγαρων που απορρίπτονται στο περιβάλλον.

Διατροφή και υγεία στο επίκεντρο
Για το Sup Free & Sustainability Hackathon της Lidl Ελλάς μίλησε η Κυριακή Δοβλέτογλου, Senior Consultant (Strategy and Concept), Corporate Communications and CSR της εταιρείας. Στόχος των δύο δράσεων ήταν η ενεργοποίηση της κοινωνίας και των επιχειρήσεων για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών και λύσεων που αξιοποιούν την τεχνολογία για μία καθημερινότητα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα.
Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΜΕΒΓΑΛ «Ταξίδι στον ΓΑΛ-Αξία», παρουσίασε η Μαριάννα Παπαδοπούλου Χατζάκου, Μέλος ΔΣ, ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο λειτουργεί από το 1985. Όπως εξήγησε η ίδια, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων μαθαίνουν για τη ΜΕΒΓΑΛ και την ιστορία της, γνωρίζουν με διαδραστικό τρόπο τις αρχές υγιεινής διατροφής αλλά και την αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων, μέσω προβολής video, βιωματικών δραστηριοτήτων, χρήσης μικροσκοπίων, γευστικών δοκιμών κ.ά.

Η Ράνια Ασαριωτάκη, Senior Manager For Sustainability, The American College οf Greece, έκανε λόγο για το πώς ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα συμβάλλει στη μείωση σπατάλης τροφίμων, αναφερόμενη στην καμπάνια ενημέρωσης «ACG Food Waste: Μειώστε το FOODprint σας!».

Για το πώς η Gregory’s Food Service Group μεταδίδει το χαμόγελο στα παιδιά, καλύπτοντας τις ανάγκες των σχολικών γευμάτων σε 2 φιλανθρωπικά σωματεία, μίλησε η Ευτυχία Δανάκου, Communication & Customer Experience Marketing Manager της εταιρείας. Όπως ανέφερε η ίδια, η Γρηγόρης έχει δημιουργήσει και διαμορφώσει τη στρατηγική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με βάση δύο βασικούς πυλώνες: το περιβάλλον και τη διατροφή, διαθέτοντας το περισσευούμενο φαγητό για κοινωφελείς σκοπούς.

Τονίζοντας την έννοια της συμπερίληψης
Στο πρόγραμμα «Τεχνολογία Χωρίς Εμπόδια» εστίασε η Κωνσταντίνα Λεβαντή, PR, CSR & Internal Communication Manager, Κωτσόβολος – Dixons South East Europe, για έναν κόσμο όπου όλοι είμαστε ίδιοι στις ανάγκες και ίσοι στην τεχνολογία.

Για το νέο, ολιστικό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «A story of change» μίλησε η Απολλωνία Καραμπάτσου, CSR Manager, Mitsis Hotels Group. Συγκεκριμένα, μέσω των 5 πυλώνων του προγράμματος, ο όμιλος στοχεύει να αποτελέσει πρότυπο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας και εντάσσει πληθώρα δράσεων για την αντιμετώπιση καίριων σύγχρονων προκλήσεων του κλάδου, συνεισφέροντας το 5% των ετήσιων καθαρών κερδών του σε κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις.

Από την πλευρά της, η Φαίη Καλαντζή, Patient Engagement Lead, Novartis, παρουσίασε το πρόγραμμα «Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!», το οποίο εγκαινιάστηκε το 2015 κι αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα της ασθενοκεντρικής προσέγγισης της Novartis Hellas.

Την πρωτοβουλία «Σπίτι Ανοικτό» παρουσίασε η Μάριαμ Σάντρι, Marketing Director, Praktiker Hellas. H ίδια διηγήθηκε πώς μέσα από έργα ουσίας, αναβαθμίζονται οι δομές και υπηρεσίες της εταιρείας για μια καλύτερη εμπειρία εξυπηρέτησης και σε άτομα με αναπηρία, προσφέροντας προϊοντικές λύσεις που κάνουν την καθημερινότητά τους στο σπίτι πιο εύκολη.

Η κοινωνική διάσταση του επιχειρείν
Στην παρουσίασή του, ο Γιώργος Κασκαρέλης, Συνιδρυτής, Goodfairy, έδωσε τον ορισμό των κοινωνικών επιχειρήσεων κι εξήγησε πώς μια εταιρεία μπορεί να αυξήσει το θετικό αποτύπωμά της, συνεργαζόμενη με μια τέτοια επιχείρηση, παρουσιάζοντας το παράδειγμα της Choco Hunters.

Από την πλευρά της, η Όλγα Σταμαθιουδάκη, Corporate Affairs & Sustainability Director, Qualco Group, εστίασε στο Qualco Foundation, έναν ΜΚΟ που στηρίζει πρωτοβουλίες, βασιζόμενες σε δημιουργικές ιδέες που αποσκοπούν στο κοινό καλό. Εστιάζουν δε, σε πέντε κεντρικούς πυλώνες: Καινοτομία & Τεχνολογία, Παιδεία & Κοινωνική Πρόνοια, Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα, Πολιτισμός & Αθλητισμός, Αλληλεγγύη & Στήριξη σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης.

Η Μαρία Ξυτάκη, Corporate Affairs & Communications Manager, Saracakis Group οf Companies, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Με Όχημα την Ελπίδα», το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με τη MKO Hope Genesis, για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Συζήτηση με τις ΜΚΟ
Τέλος, στο πάνελ συζήτησης με συντονιστή τον Δρ. Σωτήρη Πετρόπουλο, Συνιδρυτή, Higgs, οι Αναστάσιος Υφαντής, Επιχειρησιακός Διευθυντής, Γιατροί Του Κόσμου Ελλάδας, Μαρία Καρρά, Συνιδρύτρια, Emfasis Non-Profit, Ειρήνη Ζαφείρη, Development Manager, ActionAid Hellas, Αργυρώ Σπυριδάκη, Πρόεδρος και Ιδρύτρια, Διαβάζω Για Τους Άλλους, και Αγγελική Παπαλούκα, Εκπρόσωπος της Οργάνωσης Γη, παρουσίασαν το έργο των οργανισμών τους κι απάντησαν, μεταξύ άλλων, στο πώς η συνεργασία με εταιρείες μπορεί να αυξήσει τον αντίκτυπο των ΜΚΟ.

Keywords
πεδιο, alpha bank, συμμετοχή, csr, ελλαδα, δεπα, hellas, global, βιωσιμότητα, media, nova, head, motor, εβεα, project, οηε, alpha, ολυμπιακος, μκο, bayer, εταιρεία, δραση, green, power, hero, public, cyprus, malta, future, skip, europa, huawei, phd, korres, κεα, αμεα, κεθεα, metro, group, love, earth, κυπρος, free, lidl, μεβγαλ, video, food, dixons, europe, hotels, novartis, praktiker, mko, hope, genesis, higgs, actionaid, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, λακης γαβαλας, Καλή Χρονιά, προσφορες, hellas power, ολυμπιακοί αγώνες, πυρκαγιες, τελος του κοσμου, αγγελικη, ειρήνη παπαδοπούλου, κοινωνια, ηλεια, αυτοδιοικηση, αμεα, ανακυκλωση, αργυρω, γιατροι του κοσμου, γυναικα, δεπα, διατροφη, ευβοια, θεμα, ισραηλ, κεα, κεθεα, κωτσοβολος, μαλτα, μκο, οηε, πλαισιο, ποδηλατα, προγραμμα, υγεια, υφαντης, alpha, cyprus, huawei, lidl, metro, mko, praktiker, public, unilever, αθλητισμος, αλεξανδρα, αλληλεγγυη, αλουμινιο, αναπηρια, αττικη, βιανεξ, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, γαβαλας, φαγητο, γινεται, γιατροι, γρηγορης, δομη, δικτυο, εγγυηση, ελενα, ευα, εθελοντισμος, ευτυχια, ειρηνη, εννοια, εργα, εταιρεία, ετος, τεχνολογια, ζωης, ιδεα, ιδεες, ιδια, υπηρεσιες, θετικο, ιδρυμα, ιωαννα, κεβορκιαν, λογο, μεβγαλ, μειωση, μαρια, ομιλος, ολγα, ολυμπιακη, ομορφη, οραμα, οχημα, παιδια, παε ολυμπιακος, παρουσιαση, περιβαλλον, πλαστικα, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, σοφια, σπιτι, στιγμα, σονια, τι ειναι, τοπικη αυτοδιοικηση, τονια, φυση, χαμογελο, ιωαννης, κωνσταντινος, actionaid, green, group, bayer, dixons, csr, free, δημητρης, εφραιμιδης, europa, europe, food, hotels, genesis, global, head, higgs, χιωτη, hope, hellas, project, κομματι, korres, κωνσταντινα, κυριακη, malta, media, novartis, phd, power, skip, θεματα, motor, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Εταιρική Υπευθυνότητα, Πράξη 2023, Πεδίο,etairiki ypefthynotita, praxi 2023, pedio