Έρευνα ΕΥ: Το 56% των Ελλήνων καταναλωτών ανησυχεί για το αυξημένο κόστος ζωής

Τις προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κατακερματισμένο καταναλωτικό κοινό με διαφορετικές προτεραιότητες, αξίες και αγοραστικές συμπεριφορές, αναλύει η νέα καταναλωτική έρευνα, Future Consumer Index Ελλάδα 2023, που παρουσίασε η ΕΥ Ελλάδος, στο πλαίσιο του 8ου Delphi Economic

Forum, την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας, το 56% των Ελλήνων καταναλωτών – έναντι 58% παγκοσμίως και 57% στην Ευρώπη – ανησυχούν πάρα πολύ για το αυξημένο κόστος ζωής. Τρεις κατηγορίες δαπανών φαίνεται να ανθίστανται στην τάση αυτοπεριορισμού: στα τρόφιμα – φρέσκα και κατεψυγμένα – σχεδόν τρεις στους τέσσερις καταναλωτές αναφέρουν ότι οι δαπάνες τους δε θα αλλάξουν (58% και 53%), 67% προγραμματίζουν κάποιο ταξίδι/ διακοπές τους επόμενους έξι μήνες, και 74% σκοπεύουν να αγοράσουν προϊόντα τεχνολογίας τον επόμενο χρόνο.

Επιπλέον, εντείνεται η χρήση online υπηρεσιών, παραμένει μειωμένη η πιστότητα στα brands, ενώ το 47% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι θα δαπανούν περισσότερα σε εμπειρίες. Η έρευνα διεξήχθη, με τη συνεργασία της MRB, σε δείγμα 500 Ελλήνων καταναλωτών, μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα