Δοκιμές ρομποτικών συστημάτων με τη συμβολή του ομίλου ΟΤΕ

Στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο 5G-ERA, για τον σχεδιασμό, τη δημιουργία και δοκιμή σύγχρονων ρομποτικών συστημάτων, που αξιοποιούν τις δυνατότητες του δικτύου 5G SA, σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τη μηχανική μάθηση (ML), συμμετέχει ο όμιλος ΟΤΕ.

Τα ρομποτικά συστήματα αυτά θα υπηρετήσουν στο μέλλον τους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της πολιτικής προστασίας, των μεταφορών και της βιομηχανίας 4.0. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ως απάντηση στον Covid-19 και σε παρόμοιες λοιμώξεις, κατασκευάστηκαν

ρομπότ για τη μεταφορά φαρμάκων και αναλωσίμων σε ασθενείς υπό περιορισμό, καθώς και τη λήψη βιομετρικών ενδείξεων (π.χ. θερμοκρασία ασθενούς), προκειμένου γιατροί και νοσηλευτές να έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Στον τομέα της πολιτικής προστασίας, δημιουργήθηκαν ρομπότ, εξοπλισμένα με αισθητήρες (ήχου, οπτικού σήματος κ.ά.), κάμερες και ανιχνευτές μετάλλων για την αποφυγή εμποδίων και τη χαρτογράφηση των περιοχών σε περιπτώσεις έκτακτων γεγονότων. Στον τομέα των μεταφορών, κατασκευάστηκαν ρομπότ για την αυτοματοποιημένη παράδοση προϊόντων και δεμάτων σε τελικούς πελάτες σε πόλεις και τεχνολογικά πάρκα. Στον τομέα της βιομηχανίας 4.0, δημιουργήθηκαν ρομποτικοί βραχίονες που διασφαλίζουν την επιχειρησιακή συνέχεια της βιομηχανικής παραγωγής, πραγματοποιώντας αυτοματοποιημένους ελέγχους με εικόνες και σαρώσεις λέιζερ, με στόχο τη διεξαγωγή συμπερασμάτων για την πρόβλεψη και αποφυγή μελλοντικών φθορών και βλαβών, μέσω ανάλυσης αλγορίθμων μηχανικής μάθησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα