Vegan Awards 2023: Προάγοντας τη vegan στάση ζωής

Η τελετή απονομής των Vegan Awards 2023, τα οποία διοργάνωσε, για τρίτη συνεχή χρονιά, η Boussias, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 1η Δεκεμβρίου, στο Radisson Blu Park Hotel. Στόχος της διοργάνωσης αποτελεί να αναδείξει και να επιβραβεύσει την αριστεία και την καινοτομία στα προϊόντα και στις υπηρεσίες των εταιρειών που προάγουν το vegan lifestyle -τον τρόπο ζωής που αποσκοπεί στον αποκλεισμό, στο

μέτρο του δυνατού και του εφικτού, όλων των μορφών εκμετάλλευσης και σκληρότητας στα ζώα για φαγητό, ρουχισμό ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Το «παρών» στην τελετή έδωσαν περισσότερα από 100 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι φορέων, πανεπιστημίων, επαγγελματίες, καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εταιρειών που παράγουν τρόφιμα, καλλυντικά προσωπικής φροντίδας, είδη υγιεινής, συμπληρώματα διατροφής, απορρυπαντικά, ρούχα και αξεσουάρ από τον ευρύτερο χώρο της μόδας, όλα με πιστοποιήσεις vegan. Χορηγός στην τελετή απονομής των Vegan Awards 2023 ήταν το Εβλογημένο Νηστίσιμο.

Ο grand νικητής και οι διακρίσεις της βραδιάς
Συνολικά, διακρίθηκαν 24 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων. Πιο συγκεκριμένα, βραβείο απέσπασαν οι εταιρείες: Aveda – Estée Lauder, Avgerinos Cosmetics, Condito ΑΕΒΕ, Crudo, Ethos Vegan Suites, Family Food IKE, Fry›s / Fry Family Food, Life Roots, Medbest, Nyx Professional Makeup, Rito’s Food, QueenMarket.gr, Simple Ideas IKE, Starenio Bakery, Stark and Watson, ΑΒ Βασιλόπουλος, Βιοαγρός, Βιολογικό Χωριό, Δέλτα Τρόφιμα, Δωδώνη ΑΕ, Ελαΐς-Unilever Ελλάς ΑΕ, Ελληνικές Φάρμες ΑΕ, Μέλισσα Κίκιζας και Πάστα Πάστα. Οι εταιρείες οι οποίες κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των υποψηφιοτήτων, αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι: Βιοαγρός, Stark and Watson και QueenMarket.gr.

Η βραδιά, όπως πάντα, κορυφώθηκε με την απονομή του μεγάλου βραβείου της χρονιάς, του Grand Award, όπου η Life Roots αναδείχθηκε Vegan Brand of the Υear.

«Το σούπερ μάρκες σημαντικότερο κανάλι διανομής»
Η βραδιά των βραβείων ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Άννας Μαρίας Παπίρη, Wellness Editor – Author, Co-Founder, Wellness Project, Boussias, η οποία σημείωσε ότι «σύμφωνα με έρευνα της Allied Market Research, η οποία μελετά την αγορά προϊόντων διατροφής vegan και τις τάσεις στον κλάδο παγκοσμίως, διαφαίνεται ότι η βιομηχανία των vegan τροφίμων είναι πιθανό, το 2026, να ξεπεράσει τα 30 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση. Ανάλογη ανάπτυξη υπολογίζεται να υπάρχει και στη χώρα μας. Επίσης, τα σούπερ μάρκετ αναδεικνύονται το σημαντικότερο κανάλι διανομής από το οποίο οι Έλληνες αγοράζουν vegan προϊόντα με ποσοστό που αγγίζει το 78%, ενώ μόλις δύο στους δέκα καταναλωτές αγοράζουν και από καταστήματα βιολογικών ή υγιεινών τροφίμων. Η συγκεκριμένη αγορά είναι διευρυμένη πέρα από τα τρόφιμα και τα ποτά και αναπτύσσεται σημαντικά στη βιομηχανία της ένδυσης και υπόδησης, των αξεσουάρ, αλλά και στα είδη σπιτιού».

«Αλλάζουμε το business as usual»
Στην συνέχεια, η Αναστασία Ψειρίδου, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής, Οικονομολόγος PhD (Cambridge), Επίκουρη Καθηγήτρια Παντείου Πανεεπιστημίου, Plant Based Nutrition Certificate Graduate, Συν-συγγραφέας του βιβλίου «Σώζοντας τον πλανήτη» και Επιστημονική Σύμβουλος Vegan Times, δήλωσε: «Η vegan στάση ζωής είναι μια στάση συνεπής, με οικουμενικές αξίες: τη μη βία, την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη. Μια στάση ζωής που εναντιώνεται στην αδικία. Και, αν το μυαλό σας πηγαίνει στα ζώα -στα άλλα ζώα- θα σας ενημερώσω ότι αδύναμοι είναι και οι άνθρωποι που ζουν δίπλα μας ή μακριά μας σε συνθήκες φτώχειας. Το 85% των ανθρώπων στον πλανήτη ζει σε καθεστώς φτώχειας, σε χώρες όπως το Μάλι, αλλά και η Νορβηγία. Αδύναμοι είναι και οι άνθρωποι που υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ έχουν το μικρότερο μερίδιο στη δημιουργία της, αλλά δεν έχουν τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν. Αδύναμοι είναι και οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε ρυπογόνες βιομηχανίες, διυλιστήρια, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, φάρμες, εκτροφεία. Αδύναμοι είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε σφαγεία και αναγκάζονται να “σβήσουν” το συναίσθημά τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Εμείς, εδώ, σήμερα, δεν είμαστε αδύναμοι – το αντίθετο. Είμαστε οι τυχεροί, μέσα στα οκτώ δισ. του πλανήτη, που έχουμε πλήρη έλεγχο στο τι θα φάμε και τι θα φορέσουμε. Είμαστε οι τυχεροί που μπορούμε να επιλέγουμε τη μη βία, να δημιουργήσουμε πιο καθαρές δουλειές και έναν πιο υγιή πλανήτη. Είμαστε επίσης τυχεροί που κάθε χρόνο το να ζεις vegan και να μεγαλώνεις vegan παιδιά γίνεται ευκολότερο, χάρη σε θεσμούς όπως τα Vegan Awards – και χάρη στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και όσες ετοιμάζονται για τον επόμενο. Χάρη σε εσάς αλλάζει το business as usual, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όχι ως vegan, αλλά ως ανθρωπότητα».

«Νέες τάσεις στα τρόφιμα»
Επίσης, χαιρετισμό στη βραδιά της τελετής απονομής απεύθυνε Ιωάννης Σμαρνάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ), o οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Οι νέες τάσεις στα τρόφιμα έχουν να κάνουν με προϊόντα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες με στόχο τη μείωση βάρους και ενίσχυση του μυϊκού συστήματος κυρίως των ηλικιωμένων, με την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνών-κυκλική οικονομία και τη χρήση νέων συσκευασιών φιλικών στο περιβάλλον ή αποφυγή εντελώς της συσκευασίας και την αξιοποίηση τεχνολογιών στις οποίες η συσκευασία να προειδοποιεί τον καταναλωτή για την κατάσταση του τροφίμου. Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους εμπλεκόμενους σε έναν δημιουργικό διάλογο, ώστε να προκύψουν νέες συνεργασίες, προς επίτευξη των ανωτέρω στόχων. Οι τεχνολόγοι τροφίμων μέλη της ΠΕΤΕΤ και εγώ προσωπικά θα είμαστε διαθέσιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση».

«Ο σύγχρονος άνθρωπος επιζητεί την ευζωία»
Εξάλλου, ο Ηλίας Μάνδρος, Αντιπρόεδρος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ανέφερε: «Μέσω αυτής της εκδήλωσης αναδεικνύονται και επιβραβεύονται υψηλής ποιότητας προϊόντα, πρωτοποριακές υπηρεσίες καθώς και καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υγιεινών, βιολογικών και vegan προϊόντων. Θα είναι εκτός πραγματικότητας όποιος δεν βλέπει τη ραγδαία άνοδο της συγκεκριμένης αγοράς. Ο σύγχρονος άνθρωπος προσπαθεί όλο και περισσότερο να τρέφεται καλύτερα, να ζει πιο ποιοτικά. Με δυο λόγια, επιζητεί την ευζωία. Γι› αυτό ακριβώς και επιδιώκει υγιεινή διατροφή, αναζητεί πολλές φορές βιολογικά τρόφιμα, έχει αλλάξει συνήθειες του παρελθόντος. Μάλιστα πολλοί καταναλωτές έχουν υιοθετήσει τον vegan τρόπο ζωής, τόσο στη διατροφή τους, όσο και σε άλλες αγορές τους».

«Ο διαγωνισμός, κίνητρο για περισσότερη καινοτομία»
Από την πλευρά της, η Νατάσσα Αστρεινίδη, Διευθύντρια Marketing & Ανάπτυξης, Family Food, σχολίασε τα εξης: «Η εταιρεία μας Family Food και το Εβλογημένο Νηστίσιμο στηρίζουμε, ως χορηγός, τα Vegan Awards 2023, τα οποία τείνουν να γίνουν θεσμός. Συγχαίρουμε την Boussias για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και τις ευκαιρίες που προσφέρει στην ανάδειξη αξιόλογων και ποιοτικών προϊόντων. Δίνουμε, επίσης, τα συγχαρητήριά μας σε όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό και ακόμη περισσότερο σε όσους διακρίθηκαν. Ευχόμαστε αυτός ο διαγωνισμός να αποτελέσει κίνητρο σε ακόμη περισσότερες εταιρείες για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών».

Στο site www.veganawards.gr μπορείτε να δείτε τον πίνακα των νικητών, καθώς επίσης και φωτογραφίες της βραδιάς.

Ζωή Κωνσταντοπούλου, Co-founder, Life Roots

Vegan Brand of the Year
Life Roots
«Αποφασίσαμε να προσφέρουμε ασφαλή προϊόντα»
«Όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη Life Roots, με σκοπό να προσφέρουμε ασφαλή προϊόντα περιποίησης, απαλλαγμένα από οποιοδήποτε συστατικό ζωικής προέλευσης, είμασταν προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται σε ό,τι αφορά την έρευνα, τον χρόνο και την επαλήθευση που χρειάζεται μέχρι τα προϊόντα μας να πιστοποιηθούν ως vegan.
Δεν μπορούμε να κρύψουμε τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό μας για αυτήν την πρώτη μας διάκριση ως “Vegan Brand of the Year” και των Gold, Silver και Bronze βραβείων που λάβαμε στην κατηγορία “Cosmetics”, αλλά και την υπερηφάνειά μας που βρεθήκαμε ανάμεσα σε ανθρώπους και εταιρείες που μοιραζόμαστε τις ίδιες δυσκολίες, αλλά κυρίως τις ίδιες αξίες.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους μας τους συνεργάτες για την πολύτιμη βοήθειά τους, τα Vegan Awards και την κριτική επιτροπή για την τιμή και την ώθηση που μας έδωσαν να συνεχίσουμε δυναμικά την προσπάθειά μας να προσφέρουμε προϊόντα με συνείδηση, υψηλής ποιότητας, σε προσιτή τιμή για κάθε σπίτι».

Κωνσταντίνος Πλυτάς, CEO/Founder, Stark and Watson

Platinum – Κατηγορία: «Best Kids Care Product»
Stark And Watson
«Βέλτιστες λύσεις για την προσωπική και την περιποίηση των βρεφών»
«Ως ιδρυτής της Stark and Watson, νιώθω ιδιαίτερη τιμή για τις σπουδαίες διακρίσεις που απέσπασαν τα προϊόντα, τα οποία η εταιρεία μας με πολλή αγάπη προσφέρει στην ελληνική αγορά. Τόσο τα WaterWipes-βρεφικά μαντηλάκια, όσο και τα Salt of the Earth-Vegan Αποσμητικά, είναι προϊόντα που, πρώτος εγώ, πίστεψα και αγάπησα σαν καταναλωτής για εμένα και την οικογένειά μου. Γι’ αυτό και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπω καθημερινά να απολαμβάνουν όλο και μεγαλύτερης αναγνώρισης στην Ελλάδα, κατακτώντας την εκτίμηση όλο και περισσότερων οικογενειών. Στη Stark and Watson, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να προσφέρουμε βέλτιστες λύσεις για την προσωπική φροντίδα και την περιποίηση των βρεφών. Προτεραιότητά μας παραμένει η ανεύρεση προϊόντων φιλικών προς τον χρήστη, χωρίς επιβλαβή χημικά και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Ελπίζουμε το καταναλωτικό κοινό να συνεχίσει να μας εμπιστεύεται. Εμείς θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στην εμπιστοσύνη αυτή, προσφέροντας ποιοτικές και καινοτόμες
επιλογές για όλους».

Kώστας Παπαδόπουλος, Ιδιοκτήτης, Bioagros SA

Platinum – Κατηγορια: «Best F&B Products Non-Certified, Plant Based Cheese»
Βιοαγρός
«Απαντάμε στις σύγχρονες ανησυχίες των καταναλωτών»
«Με δεδομένη την αγάπη και την προσήλωση στο “φυσικό” και vegan προϊόν, η εταιρεία Βιοαγρός συμμετείχε, για ακόμη μία χρονιά, στα Vegan Awards, τον θεσμό που επιβραβεύει και αναδεικνύει τα πιο καινοτόμα προϊόντα των εταιρειών που προάγουν το vegan lifestyle, θυμίζοντας ότι, με τη συμβολή τους, απαντούν στις σύγχρονες ανησυχίες των καταναλωτών για θέματα υγείας, προστασίας δικαιωμάτων των ζώων, καθώς και του περιβάλλοντος. Ευχαριστούμε την Boussias για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, τις συμμετέχουσες εταιρείες για τη σημαντική συμβολή τους στην ανάδειξη του vegan τρόπου ζωής και όλους εσάς που μας επιλέγετε καθημερινά. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να σας προσφέρουμε vegan προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη γεύση, την ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία. Μεγαλώσαμε μαζί. Μεγαλώσαμε μια ολόκληρη γενιά. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, έχοντας βασικό μας στόχο να προσφέρουμε βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας».

Γεώργιος Ψωμιάδης, Ιδιοκτήτης, Queenmarket.gr

Platinum – Κατηγορία: «E-Shop»
Queenmarket.gr
«Στην κατηγορία μη-τροφίμων, τα vegan προϊόντα θα κυριαρχήσουν»
«Η συγκεκριμένη βράβευση δεν αποτελεί για εμάς μόνο επαγγελματική επιτυχία, αλλά και ηθική. Η κοινωνία μας αγωνίζεται πλέον σκληρά για να αντιμετωπίσει κάθε φαινόμενο βίας. Δυστυχώς η βία, απέναντι σε ανυπεράσπιστα ζώα, κρύβεται καλά πίσω από σφαγεία, αλλά και εργαστήρια πειραμάτων ακόμα και σε ζωντανά ζώα. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για να εξαλείψουμε αυτές τις τακτικές και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα πιστοποιημένα από επίσημους φορείς vegan. Παρ’ όλο που υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση στα vegan τρόφιμα είναι κατανοητό πως το μεγαλύτερο κομμάτι των καταναλωτών είτε δεν επιθυμεί, είτε δυσκολεύεται να επιλέξει αυστηρό vegan τρόπο διατροφής.

Όμως, προσωπικά, εκτιμώ πως, ειδικά στην κατηγορία μη-τροφίμων, τα πιστοποιημένα vegan προϊόντα θα κυριαρχήσουν, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία θα προτιμήσει ένα καθαριστικό ή ένα απορρυπαντικό το οποίο δεν θα περιέχει ζωικά παράγωγα ή συστατικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα».

Τζωρτζίνα Παγώνη, Brand Manager, The Vegetarian Butcher, Elais-Unilever Hellas SA

Silver Award
The Vegetarian Butcher
«Απολαυστικά προϊόντα και μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος»
«Το The Vegetarian Butcher, μία μάρκα με προϊόντα φυτικής προέλευσης, έχει ξεκάθαρο σκοπό να αποδεσμεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ζώα από τη διατροφική αλυσίδα. Τα προϊόντα του The Vegetarian Butcher φτιάχνονται από λάτρεις του κρέατος για τους λάτρεις του κρέατος, έχουν γεύση και υφή όπως το κρέας, προσφέροντας, παράλληλα, στους καταναλωτές τη δυνατότητα να μην θυσιάσουν τίποτα. Δεν χρειάζεται να θυσιάσουν ούτε την απολαυστική γεύση, αλλά ούτε και τα πιστεύω τους για ένα καλύτερο περιβάλλον και την ευημερία των ζώων. Τέσσερις vegan κωδικοί με βάση τη σόγια, ενισχυμένοι με σίδηρο και βιταμίνη Β12. Η ομάδα του The Vegetarian Butcher είναι υπερήφανη για το βραβείο που απέσπασε στα Vegan Awards 2023 και υπόσχεται να συνεχίσει να προσφέρει απολαυστικά προϊόντα, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα».

Πίνακας Νικητών

Keywords
vegan, ζωης, vegan, ζωή κωνσταντοπούλου, hotel, lifestyle, αεβε, food, fry, life, watson, award, project, market, business, phd, cambridge, nutrition, times, διυλιστήρια, υγιή, αθηνα, εταιρεία, site, kids, salt, ελλαδα, ψωμιαδης, hellas, μετρο, ομαδα διας, θεματα πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, αξια, μακης ψωμιαδης, Καλή Χρονιά, κοινωνια, αβ βασιλοπουλος, ειδη υγιεινης, χωρες, αξεσουαρ, βασιλοπουλος, διατροφη, δωδωνη, ζωα, ηθικη, οικονομια, ρουχα, σογια, υγιεινη διατροφη, φωτογραφιες, ωθηση, earth, times, unilever, watson, αγαπη, αγορα, αδικια, αεβε, αυξηση, αλληλεγγυη, ανθρωπος, βαθμολογια, βοηθεια, βραδια, φαγητο, γευση, γινεται, δελτα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, διυλιστήρια, υπαρχει, εκτιμηση, επαγγελματικο επιμελητηριο, επιτυχια, ερευνα, εταιρεία, ευημερια, ζωων, υγιή, υπηρεσιες, λογια, μακρια, μελισσα, μειωση, μπορειτε, μυαλο, νορβηγια, ομαδα, παντα, οικογενεια, οκτω, παιδια, πεμπτη, περιβαλλον, ποιοτητα, ποτα, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συνεχεια, συγχαρητηρια, συμπληρωματα, σουπερ μαρκετ, συμπληρωματα διατροφης, σουπερ, σφαγεια, τιμη, τριτη, χημικα, ιωαννης, αγορες, award, αλυσιδα, business, δουλειες, ειδη, ειμασταν, food, fry, hellas, hotel, χωρα, ιδιαιτερα, project, kids, κομματι, κρεας, κωδικοι, lifestyle, life, market, nutrition, phd, salt, site, θεματα, υγειας, ξεκινησε, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα
Vegan Awards 2023, Προάγοντας,Vegan Awards 2023, proagontas