UX | CX Awards 2022: Η εμπειρία πελάτη αναβαθμίζει το καινοτόμο επιχειρείν

Στο προσκήνιο βρέθηκε για μια ακόμη φορά η εμπειρία πελάτη, στο πλαίσιο των UX | CX Awards 2022, τα οποία διοργάνωσε, για πρώτη φορά φέτος, το περιοδικό Marketing Week της Boussias. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Sofitel, παρουσία 200 εκπροσώπων εταιρειών και θεσμικών φορέων. Σκοπός του νέου θεσμού είναι η ανάδειξη καινοτόμων και αποτελεσματικών πρακτικών, έργων και τεχνολογιών, τα οποία δημιουργούν αξέχαστες ψηφιακές εμπειρίες πελάτη, θέτοντάς τον στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων

της επιχείρησης ή του οργανισμού. Φιλοδοξεί δε να καταστεί η πλατφόρμα μέσω της οποίας ο κόσμος του UX | CX θα παρουσιάζει τις εξελίξεις στον τομέα της εμπειρίας πελάτη / χρήστη, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην αναβάθμισή του στη χώρα μας.

Τα βραβεία προέκυψαν μετά από αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων από 45μελή Κριτική Επιτροπή, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιρειών, θεσμικοί και ακαδημαϊκοί. Τον συντονισμό της Επιτροπής ανέλαβαν οι Ειρήνη Ρηγοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Οδυσσέας Κόλλιας, Οικονομολόγος – Συγγραφέας, Εκπαιδευτής στη Δια Βίου Μάθηση, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την τελετή απονομής παρουσίασε ο δημοσιογράφος Πέτρος Κουμπλής. Χορηγός κατηγορίας ήταν το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών.

«Τα UX | CX διαδίδουν την αξία της θετικής εμπειρίας πελάτη»
Στον χαιρετισμό του, ο Οδυσσέας Κόλλιας σημείωσε τα εξής: «Η δημιουργία χρήσιμων, καινοτόμων, ευχάριστων και εύχρηστων εμπειριών προάγουν την επιχειρηματικότητα, προσθέτουν αξία και αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ακόμα και οι δυσκολίες, όπως ο κορωνοϊός, μπορούν να μεταστραφούν σε θετικό γεγονός μέσα από την εμπνευσμένη ψηφιακή εμπειρία, δημιουργώντας μοναδικά ψηφιακά έργα. Βέβαια και η ζωντανή επαφή, εφόσον διεγείρει τον νου και τις αισθήσεις του καταναλωτή, καταγράφεται σαν θετική εμπειρία με πολλαπλά οφέλη. Τα UX | CX Awards της εταιρείας Boussias διαδίδουν την αξία της θετικής εμπειρίας του πελάτη / χρήστη, αξιολογώντας τις προσπάθειες και βραβεύοντας τις επιτυχίες, κάτι που συντελεί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».

«Κατανόηση των χρηστών και σεβασμός στη σχέση μαζί τους»
Από την πλευρά της, η Ειρήνη Ρηγοπούλου, απευθυνόμενη στους νικητές, τόνισε ότι: «Η συμμετοχή και βράβευση στη διοργάνωση δεν αποτελεί σημείο εφησυχασμού, αλλά αναγνώριση της δέσμευσής σας σε ένα “αφήγημα” εμπειριών συνεπούς υψηλού επιπέδου. Και αυτό επιτυγχάνεται με κατανόηση των χρηστών, με σεβασμό στη σχέση που αναπτύσσετε μαζί τους, με αίσθηση ευθύνης στο “ταξίδι” που τους καλείτε να βιώσουν μέσω των εταιρειών σας. Εκείνες οι εμπειρίες είναι εξίσου πολύτιμες και για τα κοινά σας και για εσάς και τα “βραβεία” που προσφέρουν, αξιώνουν να κερδίζονται καθημερινά».

«Αγκαλιάζουμε πρωτοβουλίες που προωθούν την εξυπηρέτηση πελατών»
Ο Δημήτρης Γκοτζαρίδης, μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης, Γενικός Γραμματέας ΕΙΕΠ και Head of Operations Cosmote E-Value, σημείωσε: «Το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών αγκαλιάζει κάθε πρωτοβουλία που προωθεί την εξυπηρέτηση πελατών / πολιτών και συγχαίρει την Boussias για την επιτυχημένη διοργάνωση των UX | CX Awards. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι βραβεύτηκαν και πιστοποιούν το υψηλό επίπεδο User Experience/ Customer Experience των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρονται από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

Οι κορυφαίες διακρίσεις
Τα κορυφαία βραβεία του θεσμού προέκυψαν μετά από αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων και την αντίστοιχη απονομή βραβείων. Ειδικότερα, «UX | CX Agency of the Year» αναδείχθηκε η ATCOM, συγκεντρώνοντας τους περισσότερους πόντους, σύμφωνα με τα βραβεία που κατέκτησε -οκτώ Gold, πέντε Silver και τρία Bronze. Επίσης, η Nobacco κατέκτησε τον τίτλο «UX | CX Brand of the Year» με τέσσερα Gold και ένα Bronze βραβεία και βραβευμένα έργα τα οποία υλοποίησε η Plushost.

Τα platinum βραβεία της βραδιάς
Τα έργα που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στην ενότητα που διαγωνίστηκαν κατέκτησαν το Platinum βραβείο της ενότητας. Στην ενότητα «UX | CX Transformation & Strategy per Industry» τo Platinum Βραβείο πήρε η πρωτοβουλία των EurobankATCOM «Eurobank Mobile App», στην ενότητα «CX Initiatives & Practices in Customer Lifecycle» το Platinum κέρδισε η Optima Bank για την πρωτοβουλία «Δίκτυο καταστημάτων Optima bank», ενώ στην ενότητα «Best Use of Digital CX Solutions & UX Implementations», με Platinum διάκριση, ξεχώρισε το έργο της Plushost για το Nobacco.gr.

Στην αναβάθμιση και διατήρηση υψηλού επιπέδου ψηφιακής εμπειρίας αποσκοπούν οι νικητές των UX | CX Awards 2022, μεταφέροντάς την από τον φυσικό κόσμο στο digital, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία επιτυχημένων experience strategies.

Παναγιώτης Ρόκκος, e-Commerce Manager, Nobacco

UX | CX Brand οf υhe Year – Nobacco
«Δημιουργούμε αξία με personalized λύσεις»
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, στη Nobacco, η συμμετοχή και η βράβευση σε έναν θεσμό που, όχι μόνο αναδεικνύει αποτελεσματικές πρακτικές, αλλά συμβάλλει, επίσης, στη συνολική αναβάθμιση της ψηφιακής εμπειρίας στην ελληνική αγορά. Ανέκαθεν, η Nobacco αποτελούσε συνώνυμο της υψηλού επιπέδου εμπειρίας εξυπηρέτησης την οποία προσφέρει στους πελάτες της. Η πρόκληση ήταν, το Nobacco.gr να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τη βέλτιστη online αγοραστική εμπειρία, αλλά και την υλοποίηση καινοτόμων υπηρεσιών, οι οποίες δημιουργούν αξία για τον τελικό καταναλωτή, προσφέροντας personalized λύσεις, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στη σχέση της εταιρείας με τους καταναλωτές και μεταφέροντας την εμπειρία που βιώνουν από τα φυσικά κατάστημα στο e-shop. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες μας, την εταιρεία Plushost, η οποία κατανοεί και ανταποκρίνεται στη διαρκή φροντίδα μας να δημιουργούμε αξία σε ό,τι κάνουμε».

Ιάσων Καταρόπουλος, Chief Commercial Officer, ATCOM

UX | CX Agency of the Year – ATCOM
«Συνεχίζουμε αμείωτα να επενδύουμε στο experience»
«Η βράβευσή μας επισφραγίζει την επιτυχία της στρατηγικής κατεύθυνσης που διατηρούμε στην ATCOM διαχρονικά προς τη δημιουργία εμπειριών. Ως UX | CX natives από την αρχή της ίδρυσής μας, όσο και 10 χρόνια πριν, όταν ιδρύσαμε το πρώτο UX & Usability agency στην Ελλάδα, έως και σήμερα, που συνεχίζουμε αμείωτα να επενδύουμε στο experience, επιδιώκοντας να ριζώσει και το CX στις συνειδήσεις των συνεργατών μας. Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία των UX | CX Awards θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για την περαιτέρω ωρίμανση των εννοιών CX και UX και τη ζύμωσή τους προς τη δημιουργία των experience strategies που θα αλλάξουν τα δεδομένα στην αγορά. Θα θέλαμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες μας για την έμπρακτη εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τους ανθρώπους μας, που αποτελούν την ψυχή της ATCOM».

Η τεχνογνωσία, ο επαγγελματισμός και η διαρκής δημιουργία νέων εμπειριών χαρακτηρίζουν τους διακριθέντες με Platinum βραβείο, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι η γνώση και η τεχνολογία είναι τα δύο πιο και επιδραστικά μεγέθη της εποχής.

Αλέξανδρος Βλαγκούλης, Head of Products & Marketing, Optima Bank

Platinum – Optima Bank
«Ό,τι σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, έχει πετύχει»
«Ξεκινώντας, πριν τρία χρόνια, τη δημιουργία της Optima Bank, θέσαμε ως βασική προτεραιότητα να δημιουργήσουμε μια τράπεζα απλή, ευέλικτη και σύγχρονη. Εργαστήκαμε μεθοδικά και με συνέπεια, ώστε κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, να αποτυπωθεί στη συνολική εμπειρία που προσφέρουμε στους πελάτες μας. Οι συνεχείς διακρίσεις, όπως αυτή του Platinum βραβείου στην κατηγορία “CX Initiatives & Practices in Customer Lifecycle”, σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά υψηλό δείκτη ικανοποίησης των πελατών μας (NPS) και την εντυπωσιακή πορεία της τράπεζας, η οποία σημείωσε κερδοφορία μόλις από τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, επιβεβαιώνουν πως, ό,τι σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, έχει πετύχει. Συνεχίζουμε την ανοδική μας πορεία και δεσμευόμαστε να λειτουργούμε ως τράπεζα αναφοράς στην εξυπηρέτηση του πελάτη, μετατρέποντας την τραπεζική συναλλαγή σε μια ευχάριστη εμπειρία».

Θανάσης Καμέας, CEO, Plushost

Platinum – Plushost
«Δεσμευόμαστε να “κατεβάζουμε” τεχνογνωσία και επαγγελματισμό αιχμής»
«H γνώση και η τεχνολογία είναι τα δύο πιο “δημοκρατικά” και επιδραστικά μεγέθη της εποχή μας. Όποιος τα έχει, δεν ξεχωρίζει από τον διπλανό του, όσο και αν άλλοι παράγοντες -συναρτώμενοι με την αφθονία σε πόρους κάθε είδους- είναι σε βάρος του. Με τη διάκρισή μας, με Platinum award, στην κατηγορία “Best Use of Digital CX Solutions & UX Implementations” για τη Nobacco, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η αλήθεια της παραπάνω ρήσης και εμείς δεσμευόμαστε
να συνεχίσουμε να “κατεβάζουμε” τεχνογνωσία και επαγγελματισμό αιχμής με αποδέκτη την τυπική ελληνική επιχείρηση και να την αναδεικνύουμε σε κορυφαία, μεταξύ των γιγάντων της ελληνικής οικονομίας».

Πίνακας Νικητών

UX | CX Brand of the Year: ΝΟΒΑCCO
UX | CX Agency of the Year: ΑΤCOM

Keywords
Τυχαία Θέματα