O Covid-19 ενισχύει το ηλεκτρονικό εμπόριο

Προσοχή στην επικοινωνία συνιστούν αναλυτές.

Έχοντας μεταβάλλει σε πολλά διαφορετικά επίπεδα την καθημερινότητα των ανθρώπων, η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού επηρεάζει και τις καταναλωτικές τους συνήθειες, διαμορφώνοντας νέα μοτίβα αγοραστικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos σε 12 αγορές (Βιετνάμ, Κίνα, Ινδία, Ιταλία, Ρωσία, ΗΠΑ,

Αυστραλία, Ιαπωνία, Μ. Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία), οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στις διαδικτυακές αγορές για την κάλυψη των αναγκών τους και αγοράζουν πιο συχνά προϊόντα on-line, τα οποία συνήθως προμηθεύονται από φυσικά καταστήματα.

Ιταλία και Γερμανία, τα 2 «άκρα» της Ευρώπης
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα επίπεδα πραγματοποίησης αγορών μέσω διαδικτύου παρατηρείται στο Βιετνάμ, όπου το 57% των καταναλωτών στρέφονται συχνότερα στα ηλεκτρονικά καταστήματα για τα ψώνια τους. Ακολουθούν η Ινδία (55%), η Κίνα (50%) αλλά και η Ιταλία (31%) όπου τα ποσοστά αύξησης είναι επίσης σημαντικά. Η Γερμανία αποτελεί τη μοναδική αγορά εξ αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα στην οποία το online shopping έχει γίνει λιγότερο συχνό: το 12% των καταναλωτών ανέφερε ότι αγοράζει συχνότερα διαδικτυακά, έναντι του 15% που υποστήριξε ότι προτιμά τα ηλεκτρονικά καταστήματα με μικρότερη συχνότητα.

Η σημασία για τα brands
Όπως προκύπτει και από άλλες σχετικές έρευνες που πραγματοποιούνται με φόντο την εξάπλωση του Covid-19, η μετατόπιση των καταναλωτών στα ψηφιακά Μέσα, τόσο για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία, όσο και για τις αγορές τους θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα brands. Ωστόσο η ανακατανομή του adspend και η στροφή των διαφημιζόμενων σε ψηφιακή επικοινωνία που διευκολύνει την αγορά μπορεί να αναστείλει την ανάγκη για brand building. Όπως υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, προκειμένου οι retailers να υποστούν τις μικρότερες δυνατές ζημιές από την κρίση, η μετάβαση πέρα από το προϊόν και η υιοθέτηση μιας omnichannel στρατηγικής είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. (Πηγή: WARC)

Keywords
Τυχαία Θέματα