Χρηματιστήριο: Ράλι 7,78%, το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου στην Ευρώπη

Κόντρα στο κλίμα της αστάθειας και της αβεβαιότητας που διέπνεε την Πέμπτη τις ευρωπαϊκές αγορές και την Wall στο άνοιγμά της, κινήθηκε ο γενικός δείκτης του Χ.Α.

Η αγορά έκλεισε με άνοδο 7,78%, στις 525,29 μονάδες, αλλά με χαμηλό τζίρο, 67,10 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της επιφυλακτικότητας και της έλλειψης εμπιστοσύνης. Το νέο που τροφοδότησε την αγορά και ήταν ο καταλύτης για την σούπερ ανοδική αντίδραση, δεν ήταν άλλη από την ένταξη, επιτέλους, στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων των κρατών μελών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ, απόφαση

στην οποία οδηγήθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Οι απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι της τάξης του 0,6%, με εξαίρεση την αντανακλαστική αντίδραση του Χρηματιστηρίου του Μιλάνο. Στην Wall Street, o Dow υποχωρούσε περίπου κατά 1%, περίπου 200 μονάδες χαμηλότερα από χθες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ύφεση… 25% στις ΗΠΑ, αλλά και 4,5% στην Γερμανία (για το 2020). Εξαίρεση ο Nasdaq, που ενισχύεται περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, ως αποτέλεσμα της άνθησης και χρησιμότητας των νέων τεχνολογιών τις μέρες του κορωναϊού.

Στο ταμπλό του Χ.Α. επηρεάστηκαν ενδοσυνεδριακά οι τράπεζες, αλλά και η Aegean, μετά τις πληροφορίες για απαγόρευση των πτήσεων από και προς την Ελλάδα την προσεχή Κυριακή με ταυτόχρονο κλείσιμο των ξενοδοχείων. Πλην όμως, υπήρχαν και καλά νέα, όπως τα θετικά αποτελέσματα του Μυτιληναίου, με την μετοχή να επηρεάζεται ωστόσο, σφόδρα από την πτώση των τελευταίων εβδομάδων.

Το ξέσπασμα, ωστόσο, αφορούσε συγκεκριμένες μετοχές. Τη ΔΕΗ, που κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, βρέθηκε από το +25%, στο +28,4%, επανερχόμενη στα 2,26 ευρώ. Την ΕΥΔΑΠ, που κατά τη διάρκεια τη συνεδρίασης, εμφάνισε έντονες διακυμάνσεις, περνώντας ακόμα και σε αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας πάνω από 10%,  την Motor Oil που έκλεισε με κέρδη της τάξης του 15%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χθες και την διανομή συνολικού μερίσματος 1,15 ευρώ.Και βεβαίως, τον Μυτιληναίο, που τα θετικά αποτελέσματα του 2019, έδωσαν ώθηση στη μετοχή πάνω από 11%.

Σε κάθε περίπτωση, δεν παύει να προβληματίζει το γεγονός, μήπως η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί bear trap για την επόμενη μέρα. Ο χαμηλός τζίρος, είναι ένα στοιχείο που απασχολεί τους επαγγελματίες, αφού δύσκολα μπορεί να αναληφθεί ρίσκο για νέες τοποθετήσεις, σε τέτοιο κλίμα έντονης αβεβαιότητας.

Η μόνη μετοχή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έκλεισε με απώλειες ήταν αυτή τηςAegean, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 4%.

Στις τράπεζες, με εξαίρεση την Eurobank που αντέδρασε με κέρδη άνω του 5%, κινήθηκαν υποαποδίδοντας σε σχέση με τα υπόλοιπα blue chips.  Λίγο πάνω από 1% τα κέρδη για την Alpha, 2,7% η άνοδος για την ΕΤΕ και περίπου 1,5% για την μετοχή της Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα έντονη η αντίδραση για την Βιοχάλκο, με άνοδο σχεδόν 9,5%, πάνω από 13% διέπρεψε η μετοχή του ΟΤΕ, στα 11,4 ευρώ, πάνω από 8% η Coca Cola, στα 18,38 ευρώ, κέρδη σχεδόν 8% για την Ελλάκτωρ, άνω του 5% για τα ΕΛΠΕ, άνω του 4% για την ΕΧΑΕ, πάνω από 6% για την Jumbo, πάνω από 5% για τον ΟΠΑΠ και άνω του 4% για την Τέρνα Ενεργειακή.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης είχαμε και χαρτιά κλειδωμένα στο limit up. Ένα από αυτά ήταν η μετοχή της Νάκας, πάνω από 20% τα κέρδη για την Cenergy, στα 0,815 ευρώ και μάλιστα με όγκο 298 χιλιάδων τεμαχίων και άνω του 14,5% ήταν η άνοδος για την Ιντραλότ, κλείνοντας στα 0,11 ευρώ και με όγκο 799 χιλιάδων τεμαχίων.

Πτώση πάνω από 4% για τον Φουρλή που επηρεάζεται δυσμενώς από το κλείσιμο των καταστημάτων, άνω του 5% η Ελινόιλ και 18,18% για την Frigoglass.

Keywords
Τυχαία Θέματα