LamaDDB: Ένα φρέσκο creative agency ολιστικής επικοινωνίας

Με μια φρέσκια ομάδα από πολυβραβευμένους creatives, με διαφορετικά skillsets, ταλέντα, backgrounds, ασχολίες, απόψεις αλλά κοινό πάθος να δημιουργούν ξεχωριστές δουλειές που φτιάχνουν τη διάθεση, η LamaDDB ήρθε για να μείνει. Πρόκειται για ένα νέο creative agency με Co-Founders τον Λάζαρο Ευμορφία, Executive Creative Officer, και τον Matt Gerber, Executive Strategy & Innovation Officer, και με τη

στήριξη του ομίλου DDB.

Το όνομα που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαίο, καθώς όπως μας λένε οι δημιουργοί της, «το λάμα είναι ένα συμπαθέστατο ζωάκι που χαρακτηρίζεται από εργατικότητα, αντοχή και του αρέσει να φτάνει ψηλά. Επίσης, μας ακούγεται cool όνομα για διαφημιστική εταιρεία. Τέλος, οποιαδήποτε σχέση με τα αρχικά των ονομάτων Lazaros, Matt είναι εντελώς συμπτωματική. Την εταιρική ταυτότητα της LamaDDB επιμελήθηκε η Beetroot, το web design η Ignota και το launch video η Central Athens σε σκηνοθεσία Χρήστου Κανάκη. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά!».

Το DNA της LamaDDB
Τι το διαφορετικό φέρνει η LamaDDB στην ελληνική αγορά; Όπως μας λένε οι Λάζαρος Ευμορφίας και Matt Gerber, «τόσο οι μεγάλοι όμιλοι όσο και τα διαφημιστικά γραφεία στην ελληνική αγορά έχουν ήδη στηθεί και συστηθεί ως φορείς ATL επικοινωνίας που στην πορεία ενσωμάτωσαν το digital ή σε άλλες περιπτώσεις συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Επίσης, η purpose-driven φιλοσοφία του διαφημιστικού προϊόντος ήταν και είναι μια κατά περίσταση συνθήκη. Η LamaDDB δημιουργήθηκε εξ αρχής έχοντας στα συστατικά του DNA της όλα τα παραπάνω. Είναι ένα φρέσκο creative agency ολιστικής επικοινωνίας που έχει ως mantra ότι η κάθε μορφή επικοινωνίας οφείλει να συμβάλλει ώστε να γίνεται η καθημερινότητα των ατόμων και της κοινωνίας που ζουν, λίγο καλύτερη. Επιπρόσθετα, αυτό που εμείς ονομάζουμε ολιστική επικοινωνία ξεκινά από τα insights και μπορεί να καταλήξει σε μορφές που περιλαμβάνουν προτάσεις και ιδέες για τεχνολογικές λύσεις ή ακόμα και νέα προϊόντα ή υπηρεσίες».

«Κάνοντας τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος»
Θεμελιώδης αρχή της LamaDDB είναι το «Meaningful Difference». Βάσει αυτής, το νέο agency θέλει να προσεγγίζει κάθε project σε brands που ήδη έχουν αντίστοιχη νοοτροπία, ενώ θα χαρεί να της ανακαλύψει και παρέα με όσα brands την αναζητούν. «Θεωρούμε ότι τα brands σήμερα όχι απλώς μπορούν ή χρειάζεται, αλλά -περισσότερο από οποιονδήποτε φορέα ή οργανισμό- οφείλουν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερος μέρος. Το καθένα με τον τρόπο του, δεν χρειάζεται πάντα μεγαλεπίβολες δράσεις και δαπανηρά προγράμματα. Ακόμα και μια απλή λύση αρκεί. Το σημαντικό είναι κάθε brand να δημιουργήσει μια φιλοσοφία, μια εταιρική κουλτούρα, να βρει τον δικό του ξεχωριστό και relevant ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ώστε –πέρα από το να πουλάει- να ωφελεί τον άνθρωπο και το σύνολο», επισημαίνει το ηγετικό δίδυμο της LamaDDB.

Τα κριτήρια επιλογής brand από τον καταναλωτή
Από την αρχή της δημιουργίας της, η LamaDDB αναγνωρίζει ότι ο καταναλωτής έχει αλλάξει ριζικά, τάση που ξεκίνησε πριν 4-5 χρόνια και εντάθηκε περισσότερο με την έλευση της πανδημίας. Οι Λάζαρος Ευμορφίας και Matt Gerber συνοψίζουν τα 3 βασικότερα κριτήρια επιλογής ενός brand από τον σημερινό καταναλωτή ως εξής: «…η Ειλικρίνεια, η Συμπεριληπτικότητα και η Προθυμία για Βοήθεια (helpfulness), η οποία περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα δράσεων και αναζήτησης λύσεων σε προβλήματα του κόσμου και της κοινωνίας όπως Προσβασιμότητα, Περιβάλλον, Diversity και άλλα. …Κι όταν μιλάμε για λύσεις –και όχι πλέον μόνο ιδέες- εννοούμε από απλές δράσεις μέχρι και δημιουργία εξατομικευμένων προϊόντων για συγκεκριμένες ομάδες του κοινού».

Δημιουργικότητα και τεχνολογία
Όντας στην καρδιά του creative χώρου, το ηγετικό δίδυμο της LamaDDB μοιράζεται και την άποψή του σχετικά με το φλέγον ζήτημα της δημιουργικότητας και το αν αυτή έχει πετάξει «λευκή πετσέτα στο ρινγκ» με αντίπαλο την τεχνολογία: «Στη LamaDDB δεν πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Δημιουργικότητα και τεχνολογία όταν είναι φίλοι πετυχαίνουν φανταστικά πράγματα. Απλούστατα έχει αλλάξει ο τρόπος που συνεργάζονται. Δείτε για παράδειγμα τι έγινε στο περσινό Super Bowl. Είδαμε φοβερές, πανέξυπνες, αστείες διαφημίσεις, παρόλα αυτά την έκπληξη την έκανε ένα απλό και ταπεινό QR Code που χοροπήδαγε στην οθόνη και έκανε 20 εκατομμύρια θεατές να το κυνηγήσουν και να μπουν στο site της μάρκας.

Γιατί πέτυχε; Διότι ήταν διαφορετικό και εντελώς αναπάντεχο για τα δεδομένα των διαφημίσεων του Super Bowl. Ήταν low-tech όμως ιδιοφυές! Κι αυτό θεωρώ ότι μας πάει ξανά στις ρίζες της σπουδαίας διαφήμισης όταν ήταν διασκεδαστική, έξυπνη κι αποτελεσματική. Το μόνο που άλλαξε είναι ο τρόπος».

Οι co-founders της LamaDDB
Οι co-founders της LamaDDB είναι έμπειρα στελέχη του χώρου και αυτό έχει άμεσο όφελος και στη στρατηγική του νεοϊδρυθέντος agency. Ο Λάζαρος Ευμορφίας διαθέτει εμπειρία 28 ετών και έχει χειριστεί και βραβευτεί για brands σχεδόν από κάθε κατηγορία, τόσο στα Ermis Αwards όσο και σε ξένα φεστιβάλ. Άραγε, στο πλαίσιο της πορείας του, τι θα ξεχώριζε ως σημείο καμπής στην καριέρα του; «Θα σταθώ σε μια καμπάνια που είχα την τύχη και την τιμή να συμμετέχω η οποία ειλικρινά άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τη διαφήμιση. Ίσως γιατί το θέμα με άγγιξε και το έζησα από κοντά σε όλη του την εξέλιξη. Ήταν η καμπάνια της Vodafone για το Giga Network 5G στην οποία η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε ώστε ένας Έλληνας Πρωταθλητής Ποδηλασίας με σχεδόν ολοσχερή απώλεια όρασης, να κατορθώσει να κατέβει την Πάρνηθα με το ποδήλατο, παίρνοντας εντολές από τον προπονητή του που έβλεπε σε real time τη διαδρομή μέσω 5G. Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή που απέδειξε ότι όταν η τεχνολογία και η δημιουργικότητα συνεργαστούν, ο άνθρωπος μπορεί να ωφεληθεί αφάνταστα».

Παράλληλα, ο Matt Gerber μετρά περισσότερα από 26 χρόνια εμπειρίας σε διαφήμιση, consulting και venture capital. Όσον αφορά το δικό του σημείο καμπής, αναφέρει: «Υπάρχουν πολλά projects που θαυμάζω και που με επηρέασαν στη διάρκεια της καριέρας μου. Αυτό όμως που πραγματικά συνέβαλε και διαμόρφωσε τον τρόπο που σκέφτομαι σήμερα είναι η επαφή μου με τους νέους είτε μέσω projects ή μέσα από το mentorship και τη διδασκαλία. Διαπίστωσα, ή καλύτερα επιβεβαίωσα, ότι τον τελευταίο καιρό βιώνουμε μια ήπια επανάσταση στον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος και που επηρεάζεται από τη χρήση της τεχνολογίας, την άμεση και “πλούσια” πληροφόρηση και τις ευαισθησίες κυρίως των νέων για τον κόσμο που ζούμε. Η δική μας οπτική είναι ότι τα brands σήμερα, μέσα από έρευνα και μελέτη των insights, πρέπει με κάποιο τρόπο να λάβουν όλα τα παραπάνω υπόψη τους ώστε να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα