Best Workplaces 2020: Με λέξη-κλειδί την «εμπιστοσύνη»

Τα αποτελέσματα της έρευνας Best Workplaces 2020, της μεγαλύτερης έρευνας αξιολόγησης του εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ήρθαν για άλλη μια χρονιά να αναδείξουν τις 25 εταιρείες που θριάμβευσαν στον τομέα αυτό, σύμφωνα κυρίως με την άποψη των ίδιων των εργαζομένων τους.

Στην έρευνα Best Workplaces 2020, η οποία διεξήχθη για 18η συνεχή χρονιά στη χώρα μας με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του ALBA Graduate Business

School, The American College of Greece, διακρίνονται 25 επιχειρήσεις, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους: 10 «μεγάλες» επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 251 εργαζόμενους, 10 «μεσαίες» επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους και 5 «μικρές» επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 49 εργαζόμενους.

Η αξιολόγηση των εταιρειών ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Συνολικά, δήλωσαν συμμετοχή 53 εταιρείες από διάφορους κλάδους της αγοράς, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 29.600 εργαζόμενους. Η μεγαλύτερη εταιρεία απασχολεί κοντά στους 8.300 εργαζόμενους και η μικρότερη 21, ενώ από τις συμμετέχουσες εταιρείες οι 23 είναι αμιγώς ελληνικές και οι 30 πολυεθνικές. Η έρευνα, η οποία διεξάγεται με ανώνυμα ερωτηματολόγια, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην άποψη που έχουν οι εργαζόμενοι για την εταιρεία τους.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΟΙ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ
Στην κατηγορία εταιρειών με πάνω από 250 εργαζομένους διακρίθηκαν οι DHL Express (Ελλάς), ΑΧΑ Ασφαλιστική, Teleperformance Greece, Epsilon Net, efood, Β. Καυκάς ΑΕ, SG Digital, Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, Groupama Ασφαλιστική και Όμιλος ΟΠΑΠ.

Στην κατηγορία εταιρειών με 50 έως 250 εργαζομένους διακρίθηκαν φέτος οι ENEL Green Power Hellas, Bausch Health Hellas, Mars Greece, British American Tobacco Hellas, Adecco Group Greece, Amgen Ελλάς, AbbVie Φαρμακευτική, Novo Nordisk Ελλάς, Euler Hermes Greece και Dialectica.

Τέλος, στην κατηγορία των εταιρειών με 20 έως 49 εργαζομένους διακρίθηκαν οι S.C. Johnson Hellas, Amuse, kariera.gr, Ipsen Greece και Convert Group.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Κάθε χρόνο, ακολουθούνται τα ίδια, σταθερά βήματα για την ανάδειξη των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Ας δούμε πιο αναλυτικά τη διαδικασία αυτή.
Οι εργαζόμενοι των συμμετεχουσών στην έρευνα εταιρειών, καλούνται να απαντήσουν σε ένα μελετημένο ερωτηματολόγιο 58 ερωτήσεων (Trust Index) και να αξιολογήσουν το εργασιακό τους περιβάλλον.

Η έρευνα εργαζομένων Trust Index διεξάγεται και σε ηλεκτρονική και σε έντυπη μορφή, με ανώνυμα ερωτηματολόγια. Επίσης, η διοίκηση απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τα προγράμματα και τις πολιτικές του οργανισμού μέσω του ερωτηματολογίου Culture Audit. Τα δύο τρίτα των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης βασίζονται στα ερωτηματολόγια Trust Index των εργαζομένων και το υπόλοιπο ένα τρίτο στο ερωτηματολόγιο Culture Audit της διοίκησης.

Κατόπιν, οι αξιολογητές της έρευνας Best Workplaces, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα των εργαζομένων και η διοίκηση υποβάλει τις απαντήσεις της για τα προγράμματα και τις πολιτικές της, αναλύουν τα δεδομένα που συλλέχθησαν. Τα αποτελέσματα μελετώνται και αναλύονται σύμφωνα με το διεθνώς τυποποιημένο μοντέλο Great Place to Work Model.

Οι περισσότεροι οργανισμοί αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν τα benchmarks, τις αναλύσεις και τα αποτελέσματα της έρευνας που προκύπτουν κατά την αξιολόγηση αυτή για να μετρήσουν την υγεία και την επιτυχία του εργασιακού τους περιβάλλοντος και να εντοπίσουν ενδεχόμενες ενέργειες που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν την εταιρική τους κουλτούρα και τα αποτελέσματα των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, η έκθεση Trust Index Feedback Report είναι διαθέσιμη για την εταιρεία.

Όταν αναλυθούν τα αποτελέσματα κάθε επιχείρησης / οργανισμού που συμμετέχει στην έρευνα, γίνεται η ταξινόμηση και βγαίνει η κατάταξη για τη λίστα Best Workplaces. Στη λίστα περιλαμβάνονται μόνο οι επιχειρήσεις που πρωτεύουν στην αξιολόγηση για το εργασιακό τους περιβάλλον, όλες όμως οι επιχειρήσεις παραλαμβάνουν Feedback και έχουν πρόσβαση σε Benchmarking.

ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
Μετά από χρόνια διεξαγωγής της συγκεκριμένης έρευνας, το Great Place to Work έχει καταλήξει στην εικόνα που έχουν οι εργαζόμενοι για ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, αλλά και στην εικόνα που έχει η διοίκηση μιας εταιρείας αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο αυτό, για τον εργαζόμενο, το εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον χτίζεται μέσα από τις καθημερινές σχέσεις των εργαζομένων και των διευθυντών τους και δεν είναι μια λίστα από προγράμματα και παροχές. Ως λέξη κλειδί στις σχέσεις αυτές αναδεικνύεται η εμπιστοσύνη.

Συγκεκριμένα, από την οπτική γωνία του εργαζόμενου, εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον είναι αυτό στο οποίο: εμπιστεύονται τους ανθρώπους για τους οποίους εργάζονται, αισθάνονται υπερήφανοι για αυτό που κάνουν και απολαμβάνουν τη συνεργασία με τους συναδέλφους τους. Η εμπιστοσύνη αποτελεί λοιπόν την καθοριστική αρχή κάθε εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος και δημιουργείται μέσα από την αξιοπιστία της διοίκησης, τον σεβασμό με τον οποίο οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι τους φέρονται, και τον βαθμό στον οποίο οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι θα αντιμετωπιστούν δίκαια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Από την οπτική γωνία του διευθυντή, όπως επισημαίνει πάντα το Great Place to Work, εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον είναι αυτό στο οποίο οι διευθυντές επιτυγχάνουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους, με εργαζόμενους που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και με τους οποίους συνεργάζονται ως ομάδα / οικογένεια σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης. Υπάρχουν εννέα τομείς μέσα από τους οποίους οι επικεφαλής και οι διευθυντές μπορούν να χτίσουν ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης.

Σε μια επιχείρηση με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, οι επιχειρηματικοί στόχοι επιτυγχάνονται μέσα από την έμπνευση (inspiring) και την αμφίδρομη επικοινωνία (speaking, listening), οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, καθώς λαμβάνουν αναγνώριση, ανάπτυξη και φροντίδα (thanking, developing, caring), και συνεργάζονται αρμονικά σαν ομάδα / οικογένεια μέσα από τις διαδικασίες της πρόσληψης, του εορτασμού των επιτυχιών της επιχείρησης και της συνεισφοράς προς αυτούς και προς το κοινωνικό σύνολο (hiring, celebrating, sharing).

Το θεμελιώδες αυτό Μοντέλο, το οποίο έχει πιστοποιηθεί από το Great Place to Work μέσα από μια πορεία 35 ετών έρευνας και ανάλυσης απόψεων εργαζομένων, είναι παγκόσμιο και συνεπές τόσο μέσα στον χρόνο όσο και από χώρα σε χώρα.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
– Η έρευνα Best Workplaces διεξήχθη για 18η συνεχή χρονιά στη χώρα μας

– Κάθε χρόνο διακρίνονται 25 επιχειρήσεις, οι οποίες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους

– Συνολικά, φέτος δήλωσαν συμμετοχή 53 εταιρείες, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 29.600 εργαζόμενους

– Η μεγαλύτερη εταιρεία απασχολεί κοντά στους 8.300 εργαζόμενους και η μικρότερη 21

– Από τις συμμετέχουσες εταιρείες οι 23 είναι αμιγώς ελληνικές και οι 30 πολυεθνικές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ GREAT PLACE TO WORK
Το Great Place to Work, με εκπροσώπηση σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, ερευνά και αξιολογεί επιχειρήσεις, για πάνω από 30 χρόνια, με στόχο το «χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας, βοηθώντας τις εταιρείες να βελτιώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον».

Το Great Place to Work, για να διαμορφώσει τη λίστα Best Workplaces με τις καλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιεί το ερευνητικό εργαλείο/ερωτηματολόγιο Trust Index για την αποτύπωση των απόψεων των εργαζομένων και τη διαδικασία Culture Audit για την αξιολόγηση των εταιρικών πρακτικών.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ ΓΙΑ 3Η ΣΥΝΕΧΗ ΦΟΡΑ!»
«Στην ΑΧΑ πιστεύουμε ότι όλα ξεκινούν με την πίστη στον εαυτό μας. Με αφετηρία αυτή τη σημαντική κατάκτηση και με όχημα τη σύζευξη δυνάμεων βρισκόμαστε για 3η συνεχή φορά στην κορυφή των Best Workplaces της χώρας μας, στην κατηγορία των Μεγάλων Επιχειρήσεων. Το 2010 κατακτήσαμε την 5η θέση, το 2016 την 1η και το 2020 τη 2η. Κύριος προσανατολισμός κάθε σχεδιασμού, κάθε δράσης μας είναι η ανάπτυξη και η εξέλιξη των ανθρώπων μας.

Με τη βοήθεια της διεθνούς εμπειρίας μας και με την αξιοποίηση των πολλαπλών δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία, βοηθάμε τα μέλη του οργανισμού μας να αναπτύσσονται συνεχώς, σε ευθυγράμμιση με τα δεδομένα της εποχής και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς. Θεωρούμε, παράλληλα, ότι για να ζουν καλά χρειάζονται ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής τους. Για τον λόγο αυτό, ακούμε, κατανοούμε και προσαρμόζουμε τις στρατηγικές μας.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα σφαιρικό, ευέλικτο σύστημα παροχών, το οποίο αναγνωρίζει όσα προσφέρουν αξία στον οργανισμό μας και επιβραβεύει εξατομικευμένα, προσφέροντας εκείνα που χρειάζεται ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά. Κατακτήσαμε την κορυφή με την ομαδικότητα και τις αξίες μας και παραμείναμε σε αυτή δημιουργώντας ένα εργασιακό περιβάλλον που μας επιτρέπει να διευρύνουμε συνεχώς τα όριά μας. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι, πλέον, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Κι όταν γνωρίζεις ότι μπορείς, απλά φτάνεις παντού!»
Άννα Μανιάτη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού & Διαχείρισης Αλλαγής, ΑΧΑ Ασφαλιστική

«ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ (ΣΕ) ΚΕΡΔΙΖΕΙ!»
«Δέσμευση, πάθος, πίστη και αφοσίωση είναι μερικές από τις λέξεις, που μας χαρακτηρίζουν και μας δικαιώνουν. Διακρίσεις -όπως η συγκεκριμένη- αποδεικνύουν ότι το άριστο εργασιακό περιβάλλον δεν είναι απλώς ένα τυχαίο γεγονός, αλλά μία αδιάλειπτη προσπάθεια, που πρέπει να υλοποιείται με συνέπεια και προσήλωση.

H Teleperformance Greece δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή ίσων ευκαιριών και στον απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα, ενώ επενδύει στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος υψηλών προδιαγραφών, το οποίο, μεταξύ άλλων, παρέχει την ευκαιρία σε όλους να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους, ώστε να εξελιχθούν επαγγελματικά και όχι μόνο. Οι “δικοί” μας άνθρωποι ήταν, είναι και θα είναι η προτεραιότητα στη χάραξη της στρατηγικής ανάπτυξης και στην εργασιακή καθημερινότητα της εταιρείας μας.

Άλλωστε, αυτοί διατηρούν ενεργό ρόλο σε κάθε process -ακόμα και τώρα- σε μία περίοδο όπου το digital transformation και το business agility αποκτούν game-changing χαρακτήρα στον οργανισμό μας. Για τον λόγο αυτόν, από την ίδρυσή της έως και σήμερα, η Teleperformance Greece φροντίζει για τις καθημερινές ανάγκες του προσωπικού της μέσα από μία σειρά προγραμμάτων, προνομίων και δράσεων.

Επιπρόσθετα, η TP Greece αναπτύσσει προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ευεξίας στον εργασιακό χώρο, αλλά και ανάδειξης της πολυπολιτισμικότητας. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες υποδομές μας, δημιουργούν ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον, προσφέροντας ταυτόχρονα ισχυρό κίνητρο για προσέλκυση και διατήρηση νέων ταλέντων τόσο από την Ελλάδα, όσο και απ’ όλο τον κόσμο».
Τριαντάφυλλος Αλεξόπουλος, Chief Human Resources Officer,
Teleperformance Greece

«ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ»
«Η British American Tobacco Hellas, με δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά, βραβεύτηκε για 16η φορά για το εργασιακό της περιβάλλον, λαμβάνοντας σημαντική θέση στα Best Workplaces 2020. Η διάκριση αυτή αποτελεί επιβράβευση για τις πρακτικές που ακολουθεί η εταιρεία, γεγονός που αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους ανθρώπους της εταιρείας αλλά και από το διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο Great Place to Work.

Η εταιρεία εφαρμόζει σύγχρονες πρακτικές στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, εστιάζοντας συνεχώς στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των καινοτόμων πρακτικών αποτελεί το γεγονός ότι η British American Tobacco Hellas αποτέλεσε μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που εφάρμοσε την τηλεργασία μέσω του προγράμματος “Smart Working”, με απολύτως καμία αλλαγή στις παροχές και στα δικαιώματα προς τους εργαζομένους της, πριν ακόμα ληφθούν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, επιθυμώντας να συμβάλλει άμεσα στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σήμερα, η εταιρεία συνεχίζει να καινοτομεί μέσω της πρωτοβουλίας της “Safe Working”, συμβάλλοντας στην κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία “Γέφυρας Ασφαλείας” για την άρση των μέτρων από την κορωνοϊό, δημιουργώντας νέες συνθήκες εργασίας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των γραφείων της εταιρείας για ένα περιορισμένο ποσοστό εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν από εκεί. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποτελέσει ορόσημο για την εταιρεία μας, καθώς η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά, όπου ο Όμιλος διαθέτει τη γκάμα των Προϊόντων Επόμενης Γενιάς δυνητικά μειωμένου κινδύνου (θερμαινόμενο προϊόν glo και προϊόν ατμίσματος Vype), δημιουργώντας σημαντικά οφέλη για το λιανεμπόριο και τους εργαζομένους της».
Vitalii Kochenko, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, British American Tobacco Hellas

Keywords
epsilon net, ελλαδα, alba, business, school, συμμετοχή, εταιρεία, αμιγώς, dhl, express, αχα, epsilon, net, groupama, οπαπ, green, power, hellas, health, tobacco, adecco, group, amgen, hermes, Johnson, trust, index, ηλεκτρονική, culture, ματια, ερευνα, περιβαλλον, αφοσίωση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τελη ταξινομησης, αξια, Καλή Χρονιά, hellas power, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αξιολογηση, αποτελεσματα, χωρες, ηλεκτρονική, αχα, γωνια, οροσημο, πλαισιο, υγεια, dhl, epsilon net, express, game, hermes, net, αγορα, αμιγώς, αχα ασφαλιστικη, απλα, αφοσίωση, βγαινει, εβδομαδες, βοηθεια, γεγονος, γινεται, διοικηση, ευκαιρια, εκθεση, εκπαιδευση, εμπνευση, εξελιξη, επικοινωνια, επιτυχια, ερευνα, ερωτηματολογιο, εταιρεία, ετων, ευθυγραμμιση, ευρωπη, τεχνολογια, ζωης, ιδια, ιδρυση, εικονα, ισορροπια, λογο, μασουτης, ματια, μορφη, μπορεις, ομαδα, παντα, ομιλος, οικογενεια, ορια, οχημα, παθος, περιβαλλον, πιστη, προγραμματα, ρολο, σειρα, συμμετοχή, συζευξη, φορα, adecco, green, group, alba, amgen, health, βηματα, business, culture, δικαιωματα, epsilon, εμφαση, εννεα, ερωτησεις, groupama, hellas, χωρα, ιδανικο, index, λεξεις, power, school, tobacco, trust
Τυχαία Θέματα