All about wheels: Αργά αλλά σταθερά υιοθετούνται leasing και ηλεκτροκίνηση

Στην κατεύθυνση πιο φιλικών, συνδεδεμένων, αυτόνομων και προσωποποιημένων μετακινήσεων στρέφεται το μέλλον της κινητικότητας με τους κατασκευαστές του κλάδου του mobility να διερευνούν τρόπους για τη δημιουργία «έξυπνων» αυτοματοποιημένων οχημάτων. Εξάλλου, η κατασκευή οχημάτων στο μέλλον, απαιτεί τεχνολογία και διαδικασίες αιχμής, σημειώνει η StartUs Insights. Εργαλεία δε όπως big data και έννοιες όπως shared mobility έχουν γίνει σημαντικό μέρος στη δόμηση των «έξυπνων» πόλεων και συμβάλλουν

στους στόχους για απανθρακοποίηση.

Ηλεκτροκίνηση, βιωσιμότητα, επένδυση σε χρονομίσθωση
Η βιωσιμότητα, η ψηφιοποίηση και η κυκλική οικονομία, η οποία αφορά όλη τη διαδικασία παραγωγής ενός νέου οχήματος, μέσω της πράσινης ενέργειας, είναι, αυτήν τη στιγμή, οι βασικοί άξονες που ενισχύουν τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου. «Η αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις οι οποίες σχετίζονται με τη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα, τις παραδόσεις νέων μοντέλων σε πελάτες, την προμήθεια και επάρκεια πρώτων υλών για την κατασκευή νέας τεχνολογίας μπαταριών για ηλεκτροκίνητα μοντέλα και με τις ανατιμήσεις τιμών νέων αυτοκινήτων», σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Διαμαντής, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας, BMW Group Hellas.

Ο Γεώργιος Λειβαδίτης, Head, Sixt Greece, προβάλλει ως κυρίαρχη τάση την ηλεκτροκίνηση σημειώνοντας ότι «στηρίζεται στην τάση της γενικότερης οικονομίας για βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα με τεχνολογίες και υλικά φιλικότερα προς το περιβάλλον». Περιγράφει δε ότι «η ηλεκτροκίνηση και η συνεχής διείσδυση των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη μπορεί να κάνει ελκυστικότερες τις επενδύσεις των εταιρειών χρονομίσθωσης σε ηλεκτρικά οχήματα και, ως συνέπεια, την εξέλιξη των τάσεων της μικρο-κινητικότητας και του car sharing».

Η αυτοκινητοβιομηχανία και το mobility, τα τελευταία χρόνια, «άλλαξαν γενιά», περνώντας τις πιο μετασχηματιστικές αλλαγές, παρατηρεί ο Γιάννος Ζαφείρης, Επικεφαλής Marketing και Επικοινωνίας, ALD Automotive | LeasePlan Ελλάδας. Αναφορικά δε με τις κύριες τάσεις εστιάζει στις εξής τρεις: «EVs και βιωσιμότητα, Αυτόνομη οδήγηση και συνδεσιμότητα και Μετάβαση από την κτήση στη χρήση».

Πολλαπλά trends οδηγούν το e-mobility
Έρευνα της Precedence Research έδειξε ότι η παγκόσμια αγορά e-mobility αποτιμήθηκε σε 310 δισ. δολάρια το 2022 και αναμένεται να αγγίξει τα 2.784,76 δισ. δολάρια έως το 2032, με προβλεπόμενο ρυθμό CAGR 24,6% το διάστημα 2023-2032. Αναφορικά με τις κύριες τάσεις παγκοσμίως το 2024 στους τομείς mobility και electric mobility, η StartUs Insights αναφέρει τις εξής: 1. Αυτόνομη οδήγηση μέσω αλγορίθμων comprehensive AI, 2. Internet of Things μέσα από ενσωματωμένες λύσεις και smartphone-based εφαρμογές στα οχήματα, 3. Εξηλεκτρισμός, 4. Mobility-as-a-service με την ενσωμάτωση διαφόρων τρόπων μετακίνησης σε μία υπηρεσία και 5. Micro-mobility, με λύσεις αποδοτικές τόσο σε επίπεδο κατανάλωσης καυσίμων, όσο και στην αποφυγή χρήσης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Επίσης, η StartUs Insights εστιάζει στην ενσωμάτωση του AI με νέες εφαρμογές οι οποίες διαθέτουν ρομποτικούς αυτοματισμούς και εξελιγμένα data analytics και στις «έξυπνες» υποδομές, οι οποίες εκτείνονται από τους «έξυπνους» δρόμους, το αυτοματοποιημένο parking και το IoT σε μια σειρά σηματοδοτών και επιγραφών σε αυτούς, τα οποία θα παρέχουν πληροφορίες σε οδηγούς και AVs. Παράλληλα, σύμφωνα με το greentech staffing agency Storm4, η ανάγκη για πιο οικονομικές μετακινήσεις και η διαθεσιμότητα προσιτών και πρακτικών ηλεκτρικών δικύκλων οδηγεί σε περαιτέρω επέκταση της αγοράς τους.

Απανθρακοποίηση, τεχνολογία και επικοινωνία
Επιπλέον, σε μελέτη της EY με τη Eurelectric με αντικείμενο τα EVs, παρατηρήθηκε ότι, διεθνώς, ο ρυθμός υιοθέτησής τους αυξήθηκε γρηγορότερα από το προβλεπόμενο με τις πωλήσεις τους παγκοσμίως να διπλασιάζονται το 2021 και να σημειώνουν άλμα 55% το 2022, αποτελώντας το 13% των συνολικών πωλήσεων οχημάτων. Ωστόσο, βρέθηκε ότι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης και στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης, ενώ κρίσιμη είναι και η κατασκευή προσβάσιμων υποδομών φόρτισης για τη μαζική χρήση EVs. Σημειώθηκε δε ότι ρόλο στην ομαλή μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση παίζουν και οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως κάνουν περαιτέρω βήματα για την ανάπτυξή τους, την υιοθέτηση πρακτικών βιωσιμότητας και την επικοινωνία των δράσεών τους προς το κοινό. Ενδεικτικά, η Hyundai Motor ίδρυσε Global Design Division με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τις σχεδιαστικές δυνατότητες του Hyundai Motor Group και υπέγραψε συμφωνία με την Advent Technologies για από κοινού ανάπτυξη τεχνολογίας σχετικά με τις κυψέλες καυσίμου, ενώ η Kia Europe δημιούργησε καμπάνια για την παρουσίαση της συνεργασίας της με το League of Legends EMEA European Championship (LEC) και ξεκίνησε τέσσερις συνεργασίες με τις νεοφυείς Polyola, Odyssey Innovation, Sieve και Waterhaul, με σκοπό την ανακύκλωση των αποβλήτων των ωκεανών και τη μετατροπή τους σε προϊόντα lifestyle. Η Toyota Motor Europe εγκαινίασε το Toyota Open Labs, ώστε να φέρει σε επαφή νεοφυείς επιχειρήσεις με επιχειρηματικές μονάδες σε όλο το οικοσύστημά της και η Bentley δημιούργησε Συμβούλιο Αειφορίας και παρουσίασε την πρώτη της Έκθεση Βιωσιμότητας. Σε επίπεδο διαφημιστικής επικοινωνίας, η Ford ανέθεσε στην Born Social το social marketing για το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, το Volkswagen Group διεξάγει παγκόσμιο media agency review και η Škoda επέλεξε τη FCB Inferno ως global creative agency.

Αγάπη για την ιδιοκτησία και περιφερειακή ανισομετρία
Στην ελληνική αγορά, βρίθουν οι μελέτες για τη μετακίνηση και την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης. Πρόσφατη έκδοση του Car Cost Index της LeasePlan, βρήκε ότι το μέσο μηνιαίο κόστος χρήσης αυτοκινήτου κυμαίνεται από 905 ευρώ τον μήνα στην Ελλάδα, έως 1.313 ευρώ τον μήνα στην Ελβετία, με τη χώρα μας να αναδεικνύεται ως η πιο οικονομική για την οδήγηση αυτοκινήτου. Ο δε Γιάννος Ζαφείρης εξηγεί ότι, στην Ελλάδα, το 11% των ετήσιων ταξινομήσεων αφορά τον στόλο εταιρειών leasing, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία είναι μεγαλύτερο του 50%. Ωστόσο, ενώ ο Έλληνας, παραδοσιακά, συνεχίζει να αγαπά την ιδιοκτησία, «τα πολυαναμενόμενα φορολογικά κίνητρα σε ιδιώτες αλλά και οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τα πλεονεκτήματα του leasing αναφορικά με τη χαμηλότερη αρχική επένδυση, την πρόσβαση σε νεότερα οχήματα, την ευελιξία και το hassle-freedom, θα αλλάξουν τις ισορροπίες», τονίζει. Εξάλλου, έρευνα της Deloitte, η οποία εξέταζε τις δυνατότητες επίτευξης των εθνικών στόχων για την ηλεκτροκίνηση έως το 2030 στην Ελλάδα, αναγνώρισε σημαντική περιφερειακή ανισομετρία στη χώρα για το επόμενο διάστημα. Οι βασικές αιτίες εντοπίστηκαν στις διαφορές στο διαθέσιμο εισόδημα, στην απουσία επαρκούς ενημέρωσης σε θέματα ενεργειακής μετάβασης και στη διαθεσιμότητα υποδομών. Κατέληξε δε ότι απαιτείται σχεδιασμός και εισαγωγή στόχων και πολιτικών προσαρμοσμένων στα χαρακτηριστικά κάθε περιφέρειας.

Αλληλένδετα η ικανοποίηση πελάτη και η εμπειρία πωλητή
Σημαντική διαφοροποίηση του πελάτη σήμερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια παρατηρούν οι εγχώριες εταιρείες του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανίας και μίσθωσης οχημάτων, σχολιάζοντας ότι οι απαιτήσεις του παραμένουν υψηλές pre και after sales. Ο Γεώργιος Λειβαδίτης χαρακτηρίζει τον σύγχρονο πελάτη ως phygital και σχολιάζει ότι «πριν την πώληση, η αναζήτηση των καλύτερων προσφορών για τον κλάδο γίνεται κυρίως μέσα από digital κανάλια. Μετά την πώληση, υπερισχύει λίγο περισσότερο το πιο “παραδοσιακό” προφίλ με απαιτήσεις στην άμεση εξυπηρέτηση και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασύγχρονη συνδεσιμότητα με εξατομικευμένα applications». Προσθέτει δε ότι, after-sales, ο πελάτης απαιτεί να δαπανά σε όλα τα σημεία επαφής τον ελάχιστο χρόνο χωρίς «φυσικές» εκπλήξεις, οι οποίες έχουν μεγάλη πιθανότητα να γίνουν «digital» παράπονα. Ως ενημερωμένο από πολλαπλές πηγές και κανάλια περιγράφει ο Κωνσταντίνος Διαμαντής τον πελάτη σήμερα. Σχολιάζει δε ότι «σε επίπεδο pre-sales, απαιτείται σωστή καθοδήγηση και άριστη εξυπηρέτηση από τον εξειδικευμένο συνεργάτη-πωλητή, ενώ, σε επίπεδο after-sales, η τεχνογνωσία που προέρχεται από την εκπαίδευση και την εμπειρία της ομάδας εξυπηρέτησης, καθορίζουν τον βαθμό επιτυχίας στην ικανοποίηση των πελατών».

360º marketing mix για premium εμπειρίες
Ισορροπημένο και προσαρμοσμένο κατά το δυνατόν στις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε πελάτη marketing mix φαίνεται ότι δημιουργούν οι «παίκτες» της αγοράς, προκειμένου να προδιαθέτουν θετικά τον υποψήφιο πελάτη και να επιτυγχάνουν την επιδιωκόμενη πιστότητα. «Επενδύουμε στο experiential marketing και μέσα από ξεχωριστές εκδηλώσεις και happenings, παρουσιάζουμε νέα συναρπαστικά μοντέλα, καινοτόμες τεχνολογίες και προσωποποιημένες υπηρεσίες. Έπειτα, δημιουργούμε χρήσιμο και εκπαιδευτικό content για τους πελάτες μας στα social media που ενδυναμώνει τη σχέση που έχουμε μαζί τους», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Διαμαντής. Αντίστοιχα, στρατηγική της LeasePlan είναι να προσεγγίζει με διαφοροποιήσεις τα ξεχωριστά κοινά, διακρίνοντας τον πελάτη σε: εταιρικό – οδηγό, ιδιώτη, μικρομεσαίο επιχειρηματία, fleet manager, δίκτυο συνεργατών και εσωτερικό πελάτη – εργαζόμενο. «Κάνουμε ακόμα τηλεόραση και ραδιόφωνο και επιζητούμε την omnichannel παρουσία, ενώ δημοφιλές κανάλι είναι οτιδήποτε digital, με πρωταγωνιστή το video και rising star το outdoor. Η καρδιά μας, όμως, ανήκει στο προσωποποιημένο περιεχόμενο και τη δημιουργία εμπειρίας – όπως ένα outdoor ή digital activation», σημειώνει. Στην υπηρεσία-προϊόν και στο after sales βασίζει η Sixt Greece τη διαφοροποίηση της εταιρείας, με τον Γεώργιο Λειβαδίτη να χαρακτηρίζει ως «premium» την εμπειρία πελάτη. «Ακολουθούμε καινοτομίες και στον πυλώνα promotion, εξατομικευμένο marketing και digital στόχευση του κοινού, χρήση των κοινωνικών μέσων ως κανάλια άμεσης επικοινωνίας, προτεραιότητα και έμφαση στη βελτιστοποίηση των εργαλείων και των δυνατοτήτων του Search Engine Marketing και δημιουργία νεανικού και fun περιεχομένου με influencers. Παράλληλα, είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στο performance και την αυτοβελτίωση. Τέλος, προσπαθούμε να είμαστε ορατοί σε hubs που οι πελάτες μας συχνάζουν ή διέρχονται με έξυπνα banners ή και product placements», περιγράφει.

Best practices για το περιβάλλον και την κοινωνία
Με τη βιωσιμότητα να αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, πολικό αστέρα για τις εταιρείες του κλάδου, εκείνες επιστρατεύουν ποικίλες στρατηγικές με στόχο να εξασφαλίσουν την ανάπτυξή τους, παραμένοντας φιλικές προς το περιβάλλον και συμβατές προς τα σημεία ευαισθητοποίησης του κοινού. «Στην ALD Automotive | LeasePlan πρωταγωνιστούμε έμπρακτα στη βιώσιμη μετακίνηση και έχουμε δεσμευθεί σε μια ολιστική, τοπική και παγκόσμια προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ESG», εξηγεί ο Γιάννος Ζαφείρης. Σχολιάζει δε ότι τα events της εταιρείας έχουν μηδενικό ή ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με προτεραιότητα την ουδετερότητα του διοξειδίου του άνθρακα και τον μηδενισμό της σπατάλης. Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Λειβαδίτης αναφέρει ότι ο όρος βιωσιμότητα για τη Sixt Greece, σχετίζεται με το περιβάλλον και την κοινωνία και γι’ αυτό υιοθετεί αύξηση της ποσόστωσης EVs ή μείωση των πολύ ρυπογόνων πετρελαιοκινητήρων, μείωση των αποβλήτων με ενίσχυση της ανακύκλωσης, εκπαίδευση των εργαζομένων του ομίλου και, κυρίως, ευαισθητοποίηση και κινητοποίησή τους με συστηματικές δράσεις.

Αυτόνομη οδήγηση και connected vehicles φέρνει το AI
Παράλληλα, οι εταιρείες του κλάδου ενσωματώνουν το AI στα μοντέλα τους, προκειμένου να ενισχύσουν την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη συνολική εμπειρία οδήγησης. Στο BMW Group οι λύσεις AI που εφαρμόζονται αφορούν στην αποστολή δεδομένων που σχετίζονται με το σέρβις από τα οχήματα στους Εξουσιοδοτημένους Επισκευαστές, στην υλοποίηση ελέγχων στα εργοστάσια με αυτοματοποιημένα συστήματα, σε διάφορα project design, καθώς και στην αυτόνομη οδήγηση, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Διαμαντής. Αντίστοιχα, τα νέα αυτοκίνητα του στόλου της LeasePlan έχουν υιοθετήσει το AI σε εφαρμογές όπως συνδεδεμένα οχήματα, αυτόνομη οδήγηση και άμεση εξυπηρέτηση του οδηγού σε περιπτώσεις ανάγκης. «Το ΑΙ εισέρχεται και στον έλεγχο των οχημάτων κατά την επιστροφή τους από τους οδηγούς για τυχόν ζημιές. Έχουμε ήδη υιοθετήσει πιλοτικά τέτοια συστήματα, λαμβάνοντας εξαιρετική ανατροφοδότηση από το καταναλωτικό κοινό», υπογραμμίζει ο Γεώργιος Λειβαδίτης. Όσο για τον Γιάννο Ζαφείρη σχολιάζει ότι «όσο τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών γίνονται ταχύτερα και τα οχήματα αποκτούν συνδεσιμότητα και διασύνδεση, η οδική ασφάλεια, η εμπειρία στην καμπίνα, η κίνηση στις πόλεις θα θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας».

Γεώργιος Λειβαδίτης, Head, Sixt Greece

«Σύγκριση πριν την απόφαση μεταξύ αγοράς  ή μίσθωσης»
«Η μίσθωση έναντι της αγοράς οχήματος έχει αυξηθεί σημαντικά και θεωρούμε ότι αρχίζει να εντάσσεται στο mindset του Έλληνα οδηγού. Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην αύξηση είναι αρκετοί με κύριο λόγο την αύξηση των εταιρικών οχημάτων και τα οφέλη των επιχειρηματιών για μίσθωση έναντι αγοράς ως ιδιώτες. Σημαντικός παράγοντας είναι η προσφερόμενη ευελιξία των προγραμμάτων μίσθωσης ειδικά για περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη οχήματος για λιγότερο από έναν χρόνο. Όλες οι εταιρείες του κλάδου προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε το κοινό σχετικά με το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας και τον τρόπο υπολογισμού του, ώστε να γίνει πιο αντικειμενικά η σύγκριση πριν την απόφαση μεταξύ αγοράς ή μίσθωσης ενός νέου οχήματος. Τις περισσότερες φορές, ο υποψήφιος αγοραστής δεν υπολογίζει την τακτική συντήρηση και τα ανταλλακτικά που θα χρειαστεί το όχημά του, θεωρώντας ότι αυτό θα λειτουργεί απρόσκοπτα και με ασφάλεια χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για πολλά χρόνια».

Κωνσταντίνος Διαμαντής, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας, BMW Group Hellas

«Κεντρικός πυλώνας η βιωσιμότητα μέσω της καινοτομίας»
«Η βιωσιμότητα μέσω της καινοτομίας είναι ο κεντρικός πυλώνας μέσω του οποίου το BMW Group επικοινωνεί τα προϊόντα και τις δράσεις του στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Διαθέτουμε ήδη την πιο ολοκληρωμένη γκάμα πολυτελών ηλεκτροκίνητων (BEV και PHEV) μοντέλων BMW και Mini σε όλες τις κατηγορίες και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο επιτυχημένο κεφάλαιο της ιστορίας μας. Η BMW Vision Neue Klasse η οποία παρουσιάστηκε στην IAA Mobility 2023, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στην ατομική κινητικότητα που είναι πλούσια σε ψηφιακές εμπειρίες, απαλλαγμένη από εκπομπές ρύπων και προωθεί την κυκλικότητα μακροπρόθεσμα, εξασφαλίζοντας την τυπική οδηγική απόλαυση της BMW. Η νέα οικογένεια μοντέλων Mini, που έρχεται στις αρχές του 2024, με το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Mini Cooper και το νέο Mini Countryman, θα είναι αμιγώς ηλεκτρική, ψηφιακή και ξεχωριστή, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη βρετανική μάρκα».

Γιάννος Ζαφείρης, Επικεφαλής Marketing και Επικοινωνίας, ALD Automotive | LeasePlan Ελλάδας

«Know your customers, before they do»
«Ο σύγχρονος πελάτης είναι αυστηρότερος. Ενηλικιώνεται, έχει απαιτήσεις προστιθέμενης αξίας, ψηφιακής άνεσης, ταχύτητας και ειλικρίνειας από τα brands. Οι οδηγοί – πελάτες, πλέον, αναγνωρίζουν και εστιάζουν στο θετικό κοινωνικό αποτύπωμα της υπηρεσίας και στην κοινωνική συμβολή των εταιρειών. Το μότο για τις επιχειρήσεις πρέπει να είναι “know your customers, before they do”. Επιδιώκοντας να είμαστε επιτυχημένοι, πρέπει να συνταξιδεύουμε με τον πελάτη και να δίνουμε αξία σε κάθε στάση του “ταξιδιού” του – pre και after sales – με κοινό παρονομαστή την εύκολη και διαρκή πρόσβαση».

Διαφημιστική επικοινωνία
Autohellas Hertz: Η Autohellas Hertz παρουσίασε στρατηγική καμπάνια για το leasing, απευθυνόμενη σε ιδιώτες και επαγγελματίες, με την υπογραφή της Ogilvy. Την παραγωγή τηλεοπτικού ανέλαβε η Foss Productions, σε σκηνοθεσία Angel Saft. Νωρίτερα, η Socialab δημιούργησε για τα social media της Autohertz Hellas awareness καμπάνια με σκοπό να λύσει απορίες, να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει το κοινό γύρω από τον κόσμο του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η καμπάνια «έτρεξε» σε Facebook, Instagram, TikTok και YouTube.

Avis: Καμπάνια για την υπηρεσία Avis Leasing δημιούργησαν οι Unlimited Creativity και Curious Ahead. Η καμπάνια περιείχε δύο τηλεοπτικά σποτ σε σκηνοθεσία Απόστολου Παπαθανασίου. Η καμπάνια «έτρεξε» σε τηλεόραση, digital και ραδιόφωνο.

Kosmoride: Digital καμπάνια δημιούργησε η εσωτερική ομάδα της Kosmoride για το ηλεκτρικό Microlino. Η επικοινωνία εστίασε στην ευκολία που δίνει το εν λόγω όχημα με μότο «less worries, more freedom, think bigger». H καμπάνια «έπαιξε» σε όλα τα digital κανάλια.

Leasing Planet: Το πρώτο της τηλεοπτικό σποτ παρουσίασε η Leasing Planet, το δημιουργικό και την παραγωγή του οποίου ανέλαβε η Softly. Η καμπάνια αναπτύχθηκε με υλικά σε TV, digital, YouTube και outdoor.

MG: Τη νέα καμπάνια της, με μήνυμα «Drive Us», δημιούργησε η Solid Havas για την MG. Η καμπάνια αναπτύχθηκε σε online και offline Μέσα, ενώ ακολούθησαν και επιμέρους TV σποτ για όλα τα νέα μοντέλα της MG. Η παραγωγή της ταινίας έγινε από τη Solid Havas, για λογαριασμό του ομίλου Συγγελίδη.

Toyota Ελλάς: Η Ogilvy ανέλαβε τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση της επικοινωνίας για τη χορηγία της Τoyota Ελλάς στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, σε συνεργασία με την EssenceMediaCom. Με μήνυμα «Let’s go beyond», η καμπάνια αναπτύχθηκε 3600 και «έτρεξε» πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Παράλληλα, αναπτύχθηκε και digital καμπάνια πριν τον αγώνα, επικοινωνώντας τη συμβολή της στον αγώνα ως χορηγού.

Yamaha Motor: Η Magiq Doorz δημιούργησε ταινία για τη Yamaha Motor, του ομίλου Μοτοδυναμική, με πρωταγωνιστές παίκτες των εθνικών ομάδων καλαθοσφαίρισης με σκοπό να σφραγίσει τη χορηγία της Yamaha Motor προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Τη σκηνοθεσία ανέλαβαν οι Kimino σε παραγωγή The Stripes Productions, διεύθυνση φωτογραφίας Κωνσταντίνου Κουκουλιού και πρωτότυπη μουσική στον Λευτέρη Σαμψών.

Keywords
wheels, leasing, wheels, leasing, league of legends, εν λόγω, big, data, βιωσιμότητα, bmw, group, hellas, head, sixt, προβάλλει, car, ελλαδα, analytics, hyundai, motor, global, design, advent, kia, europe, league, emea, european, odyssey, innovation, lifestyle, toyota, ford, volkswagen, media, fcb, inferno, creative, index, γαλλια, νεότερα, προσφορες, νέα, video, star, outdoor, engine, fun, performance, project, απρόσκοπτα, mini, vision, αμιγώς, ηλεκτρικος, hertz, ogilvy, angel, facebook, instagram, youtube, avis, unlimited, freedom, planet, drive, online, offline, εκο, yamaha, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, τελη ταξινομησης, www.facebook.com, www.youtube.com, αξια, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, τελος του κοσμου, κοινωνια, instagram, υιοθετηση, επιθυμιες, ανακυκλωση, αυτοκινητα, εργαλεια, ηνωμενο βασιλειο, μουσικη, οικονομια, πλαισιο, ραδιοφωνο, ρυθμος, τα νεα, τηλεοραση, avis, car, creative, fcb, ford, hertz, hyundai, kia, league of legends, ogilvy, star, volkswagen, yamaha, youtube, αγορα, αυξηση, αμιγώς, αξονες, απρόσκοπτα, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, διευθυνση, δικτυο, δικτυα, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκο, εκπαιδευση, ελβετια, ελλειψη, εν λόγω, εξελιξη, εξυπηρετηση, επικοινωνια, επενδυσεις, εποχη, ερευνα, ερχεται, ευρωπη, εφαρμογες, τεχνολογια, υπηρεσια, υπηρεσιες, θετικο, κεφαλαιο, κινηση, κυψελες, λειβαδιτης, λογο, μειωση, μικρο, μοντελα, μοτο, μοτοδυναμικη, νεότερα, προβάλλει, ομαδα, οδηγηση, οικογενεια, ορυκτα, ορος, ορυκτα καυσιμα, οχηματων, οχηματα, οχημα, παρουσιαση, περιβαλλον, υπογραφη, πρωταγωνιστες, πωλησεις, ραλλυ ακροπολις, ραλλυ, ρολο, σαμψων, συντηρηση, σειρα, σκηνοθεσια, συγχρονο, ταση, υλοποιηση, ψηφιακη, κωνσταντινος, group, advent, fun, αγορες, analytics, ανηκει, angel, unlimited, ασφαλεια, βηματα, big, data, design, εξυπνα, engine, εκπομπες, emea, εμφαση, europe, freedom, global, head, hellas, χωρα, innovation, project, index, καρδια, κωνσταντινου, league, lifestyle, media, μελετη, mini, inferno, οδηγοι, odyssey, offline, outdoor, πηγες, πληροφοριες, planet, πωληση, sixt, online, θεματα, θετικα, υλικα, vision, motor, ξεκινησε, european, ζαφειρης, performance
Τυχαία Θέματα