Παρατηρήσεις, συμβουλές κ' έπαινοι προς την ΕΡΤ...

13:27 27/6/2016 - Πηγή: TVNea
Συμπληρώνουν ένα εξάμηνο συναντήσεων έχοντας αφιερώσει εθελοντικά πάνω από 200 ώρες για το έργο που ανέλαβαν. Κάνουν πλέον τον πρώτο απολογισμό, βγάζοντας και συμπεράσματα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ εδώ και έναν χρόνο. Πρόκειται για το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τους 110 εθελοντές που… ελέγχουν όσα συμβαίνουν εκεί.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται το τελικό πόρισμα του ΣΚΕ, αλλά αυτές τις μέρες παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπεράσματα της Επιτροπής Προγράμματος. Κι έχουν ιδιαίτερο
ενδιαφέρον καθώς επιχειρείται μια αυστηρή κριτική επί των πεπραγμένων διοίκησης και εργαζομένων αυτήν την πρώτη χρονιά. Και μάλιστα με ρεαλιστικές παρατηρήσεις τις οποίες κάνουν ουσιαστικά οι περισσότεροι που παρακολουθούν όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαπιστώνουν έλλειψη «αξιολόγησης και τεκμηρίωσης στη λήψη σημαντικών αποφάσεων», καθώς και πλήθος «γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και παγιωμένων κακών πρακτικών», που συνεχίζουν να υφίστανται και να προκαλούν προβλήματα στην «υιοθέτηση νέων παραγωγικότερων αντιλήψεων…».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ενημέρωση (ΕΡΤ1) παρουσιάζει «χαμηλή αποδοχή και εμπιστοσύνη, καθώς στον μέσο τηλεθεατή εμφανίζεται ευθυγραμμισμένη με τις κυβερνητικές επιλογές». Κάτι βέβαια με το οποίο δεν συμφωνούν τα στελέχη της ΕΡΤ, που θεωρούν ότι μοιράζουν ίσα το «παιχνίδι». Κι εδώ υπάρχουν ορισμένες, σκόπιμες ή μη,παρεξηγήσεις. Άλλος μετρά μόνο χρόνο και αριθμό προσώπων, άλλος επιχειρεί να κάνει ποιοτική ανάλυση. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν ότι η ενημέρωση, οι ειδήσεις, παρά τις όποιες αγκυλώσεις και υποχρεώσεις, δεν μπορεί να μετριέται απλά με αριθμούς αλλά και με το τι, ποιους και πώς παρουσιάζεις.

Η Επιτροπή Προγράμματος για την ΕΡΤ2, το… ψυχαγωγικό κανάλι, σημειώνει ότι βασίζεται σε μεγαλύτερο «του επιθυμητού βαθμό στο πολύτιμο μεν, παλαιό δε, Αρχείο της ΕΡΤ». Διαπιστώνει αξιόλογες προσπάθειες απόκτησης νέου και ανταγωνιστικού περιεχομένου, αλλά τονίζει ότι, εκτός των άλλων, «το εγχείρημα σκοντάφτει στον ανταγωνισμό από τη γενικού περιεχομένου και ασαφούς σκοπιμότητας ΕΡΤ3, στην απώλεια αξιοπιστίας από τις πολλές, συχνά απροειδοποίητες μεταβολές του προγράμματος και του χαρακτήρα τους (μετάδοση ενημερωτικού περιεχομένου σε ψυχαγωγικές ζώνες) και τη μη μετάδοση του (πληρωμένου) ψυχαγωγικού περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας από την ΕΡΤ HD (υστερώντας έναντι των ιδιωτικών καναλιών)».

Κάνει λόγο για υποεκπροσώπηση του πολιτισμού και ανεπαρκείς εσωτερικές παραγωγές. Το περιεχόμενο, με εξαίρεση το ενημερωτικό, παρουσιάζει «εμφανή απουσία σταθερού χαρακτήρα και προσανατολισμού και πάσχει από εσωτερικό ανταγωνισμό και εμβόλιμες, μεμονωμένες παρεμβάσεις αναρμοδίων, που αδυνατούν να δουν τη μεγάλη εικόνα του χαρακτήρα της ΕΡΤ και του κάθε καναλιού της».

Κάνουν λόγο και για τεχνικές υποδομές που υποαξιοποιούνται λόγω οικονομικών προβλημάτων, θεσμικής αδυναμίας προσλήψεων και άλλων προβλημάτων στελέχωσης. Χαρακτηρίζει το προσωπικό πολύ, κάνοντας αναφορά στα όσα ακούγονται για μετατάξεις, με τη Διοίκηση ,βέβαια,να έχει ξεκαθαρίσει ότι με τις μετατάξεις θα διευκολυνθεί να απαλλαγεί από υπερβάλλον προσωπικό σε συγκεκριμένες ειδικότητες ώστε να προσλάβει άλλο που χρειάζεται και δεν διαθέτει. Ομως η Επιτροπή κάνει λόγο και για μερίδα προσωπικού που «δεν επιδεικνύουν την κουλτούρα του επαγγελματισμού και της προσφοράς της οφειλόμενης εργασίας, ενώ το κίνητρο της προβλεπόμενης αξιολόγησης δεν έχει ορατά αποτελέσματα και δεν έχει εμφανιστεί ακόμα η διοικητική πυγμή στα μέσα και ανώτερα κλιμάκια που θα κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις, ενδεχομένως κάμπτοντας και τις συνδικαλιστικές αντιρρήσεις».

Επισημαίνεται ότι το ΣΚΕ Αττικής έχει πλήθος «ανέξοδων προτάσεων βελτίωσης της εικόνας, της αποτελεσματικότητας και άλλων ποιοτικών παραμέτρων της ΕΡΤ. Όμως, έχει υποστεί δύο ακυρώσεις του ελεγκτικού του ρόλου διά της άρνησης ικανοποίησης ισάριθμων αιτημάτων πληροφόρησης, με την αιτιολογία ότι το περιεχόμενο “αφορά συγκεκριμένους αποδέκτες”».

Υπάρχουν όμως και επισημάνσεις που δείχνουν ότι με την επαναλειτουργία της η ΕΡΤ προχώρησε και σε θετικές ενέργειες. Ανέλαβε πρωτοβουλίες που, αν και εντάσσονται στην ευρύτερη αποστολή της, θα ήταν κατανοητό να μην έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα, όπως «ραδιομαραθώνιοι και άλλες συστηματικές δράσεις ΕΚΕ για το προσφυγικό και τα παιδιά, που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη, αγκαλιάστηκαν από την Αθήνα, και επεκτάθηκαν στην επαρχία. Επέδειξε αξιοσημείωτη επίδοση στην τηλεοπτική κάλυψη γεγονότων διαρκείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως οι επισκέψεις του Πάπα, του Πατριάρχη στη Λέσβο, του προέδρου της Ρωσίας ,Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Αθήνα και το Άγιον Ορος, κατά τις οποίες αμείφθηκε και με υψηλή τηλεθέαση. Καθιέρωσε το χρηστικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων για τους πρόσφυγες στα αραβικά. Πρόκειται ακριβώς για τα σημάδια που φανερώνουν ότι η ΕΡΤ που επιθυμούμε είναι εφικτή».

Κάνουν πάντως σημαντικές παρατηρήσεις και για την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι η πρώτη εντύπωση «της αρχικής σελίδας είναι ευχάριστη αισθητικά και κινεί το ενδιαφέρον, αλλά η συνολική αίσθηση είναι αυτή έργου υπό εξέλιξη, εικόνα διόλου επαγγελματική». Τονίζουν ότι η δομή τής αρχικής σελίδας έχει «αισθητικές ασυνέπειες, π.χ. μεταξύ ραδιοφώνου και τηλεόρασης, και η παράθεσή της (layout) δεν λειτουργεί το ίδιο καλά σε όλα τα ενδεχόμενα πλάτη του παραθύρου του browser, χωρίς αυτό να επισημαίνεται κάπου. Τα δύο κεντρικά μενού δεν έχουν διαισθητικά προφανή διάκριση ή συνέπεια μεταξύ τους, ούτε εντός τους […]» κ.ά.

Όσο για το ραδιόφωνο, σημειώνουν ότι παρουσιάζονται κάποιες καινοτομίες, όπως οι εκπομπές που παράγονται και παρουσιάζονται από φορείς άσχετους με την ΕΡΤ, ενώ επισημαίνουν τη σημαντική συνεισφορά των περιφερειακών σταθμών με ρεπορτάζ από όλη την Ελλάδα.

efsyn.grhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα