Παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ από τον Ρενό Λαβιλενί!

12:30 17/2/2014 - Πηγή: TVNea
Στις 21 Φεβρουαρίου του 1993, ο Σεργκέι Μπούμπκα έκανε το άλμα της... ζωής του στο επί κοντώ στο Ντόνετσκ, πηδώντας πάνω από τα 6 μέτρα και 15 εκατοστά και κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο. Στις 15 Φεβρουαρίου του 2014, ήταν η σειρά του Ρενό Λαβιλενί να γράψει τη δική του ιστορία, εκθρονίζοντας 21 χρόνια μετά τον "τσάρο των αιθέρων" με άλμα στα 6.16μ.
Γεννημένος στις 18 Σεπτεμβρίου του 1986 στο Μπαρμπεζιέ Σαιν Ιλαίρ, ο Ρενό θα μπορούσε να είναι... σιδεράς, ένα επάγγελμα που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά στην οικογένεια Λαβιλενί και το ασκεί
και ο ίδιος ο πατέρας του νέου κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ. Ωστόσο, ούτε ο Ρενό αλλά ούτε και ο μικρότερος αδερφός του Βαλεντίν θέλησαν να ακολουθήσουν την τέχνη του πατέρα τους και αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.
Ο Λαβιλενί εκτός από πολύ καλό παιδί, καθώς δεν παρουσίασε ποτέ προβλήματα συμπεριφοράς, εξελίχθηκε και σε σπουδαίο αθλητή. Οι επιδόσεις του ακόμη και πριν καταφέρει να καταρρίψει το ρεκόρ του Μπούμπκα υπήρξαν εντυπωσιακές. Η χρονιά που έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στο αθλητικό στερέωμα ήταν το 2009, έτος κατά το οποίο αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο με άλμα που έφτασε τα 5 μέτρα και 81 εκατοστά και ήρθε τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου στο Βερολίνο με 5.80 μ.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2010, ο Λαβιλενί δεν κατάφερε να περάσει τα 5 μέτρα και 60 εκατοστά, που ήταν το όριο πρόκρισης και έτσι έμεινε εκτός τελικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Ντόχα του Κατάρ. Κατάφερε ωστόσο να ανακάμψει και να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου στην Βαρκελώνη.

Ανάλογες επιτυχίες είχε και τις 2 επόμενες χρονιές, καθώς το 2011 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης και στον κλειστό στίβο περνώντας τα 6 μέτρα και 3 εκατοστά, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε στο Παρίσι. Δεν τα κατάφερε ωστόσο εξίσου καλά και στη Νταεγού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Μια από τις πιο επιτυχημένες χρονιές για τον Γάλλο ήταν το 2012, καθώς εκτός από δύο ακόμη χρυσά μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου στο Ελσίνκι (5.97μ.) και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Κωνσταντινούπολη, ο Λαβιλενί διακρίθηκε και σε επίπεδο Ολυμπιακών αγώνων.

Συγκεκριμένα στον τελικό του επί κοντώ στις 10 Αυγούστου του 2012 στο Λονδίνο, ο 27χρονος πέρασε με την τρίτη και τελευταία προσπάθειά του τα 5 μέτρα και 97 εκατοστά και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, κάνοντας τους Γάλλους υπερήφανους και τον παγκόσμιο αθλητισμό να μιλά για εκείνον.

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 2013 στο Γκέτεμποργκ, ο Ρενό κέρδισε το 6ο χρυσό μετάλλιο της καριέρας του, περνώντας με την πρώτη προσπάθεια τα 6.01 μέτρα. Στη συνέχεια δοκίμασε να βελτιώσει κατά 6 εκατοστά την επίδοσή του και τα κατάφερε, ωστόσο η προσπάθεια του αυτή ακυρώθηκε γιατί ναι μεν ο πήχης δεν έπεσε, όμως με την αναπήδηση μετατοπίστηκε από τη θέση του.
Ο Γάλλος επικοντιστής όμως δεν σταμάτησε εκεί, δίνοντας τα πρώτα δείγματα για το τι μπορούσε να κάνει στις αρχές του 2014, όταν και απείλησε δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα το ρεκόρ του Σεργκέι Μπούμπκα, προτού τελικά το καταφέρει. Συγκεκριμένα, στις 31 Ιανουαρίου, μία εβδομάδα μετά από το μίτινγκ της Ρουέν, όπου κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ Γαλλίας (6.04μ.) ο Λαβιλενί, πέταξε στα 6.08 μέτρα και έκανε πολλούς να πιστέψουν πως ήρθε η ώρα να καταρριφθεί ο μύθος του "τσάρου των αιθέρων".

Τελικά, οι προβλέψεις όλων βγήκαν αληθινές καθώς στις 15 Φεβρουαρίου, ο Λαβιλενί έγραψε ιστορία, κάνοντας πράξη αυτό που πολλοί προσπάθησαν, αλλά κανείς δεν κατάφερε τα τελευταία 21 χρόνια. Ο Γάλλος "έσπασε" το παγκόσμιο ρεκόρ του Σεργκέι Μπούμπκα, το οποίο ο Ουκρανός κατείχε από το 1993, στην ίδια πόλη και στο ίδιο στάδιο. Το παγκόσμιο ρεκόρ επέστρεψε σε χέρια "τρικολόρ" 30 χρόνια μετά το 5.91 του ανεπανάληπτου Τιερί Βινιερόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ασύλληπτο ρεκόρ πραγματοποιήθηκε παρουσία του ίδιου του Μπούμπκα, ο οποίος ήταν αυτός που διοργάνωσε το τουρνουά και έγινε αυτόπτης μάρτυρας της μεγάλης επίδοσης του 27χρονου. Μάλιστα, έσπευσε να συγχαρεί τον νέο κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ από κοντά, καθώς και μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter.

πηγή: contra.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα