Αφροδίτη Γραμμέλη:Η ζωή συνεχίζεται;

18:01 23/11/2015 - Πηγή: TVNea
Γράφει η Αφροδίτη Γραμμέλη:

Αποτελεί το ατράνταχτο επιχείρημα της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, αν και στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι πρόκειται τελικά για μια φτηνή δικαιολογία: «Η ζωή συνεχίζεται». Και κάτω από αυτό κουκουλώνεται κάθε αστοχία, κάθε παραστράτημα και καμουφλάρεται κάθε λανθασμένη επιλογή. Ο πλανήτης βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, η καθημερινότητα της Ευρώπης αλλάζει, ο τρόμος ελλοχεύει, η ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται στο ζενίθ, αλλά στην Ελλάδα μπορούμε να ασχολούμαστε με τα σενάρια επανασύνδεσης της Κατερίνας
Καινούργιου και του συντρόφου της, αφού σπαταλήσαμε ως εκπομπές φυσικά - μακριά από εμάς αυτά - δεκάδες εργατοώρες για τα αίτια χωρισμού. Φυσικά η περίπτωση της κυρίας Καινούργιου είναι απλώς ένα παράδειγμα εργασίας για να μπορέσει κάποιος να καταλάβει τον τραγέλαφο του τηλεοπτικού θεάματος. Του χώρου δηλαδή όπου η αμάθεια και η ημιμάθεια όχι απλώς βασιλεύουν αλλά πλέον κυριαρχούν απόλυτα και επιμένουν να αναμασούν ανοησίες βαφτίζοντάς τες ψυχαγωγία. Αυτό κάνουν τα πρωινά μαγκαζίνο, αυτό κάνουν τα μεσημεριανά και τα απογευματινά. Εκτός από την ήδη καταγεγραμμένη εσωστρέφεια η οποία τεκμηριώνεται από τη θεματολογία (τι είπε ο Λιάγκας, τι απάντησε ο Αρναούτογλου, πώς το σχολίασε η Μενεγάκη κ.ο.κ.), οι εκπομπές που αυτοαποκαλούνται ψυχαγωγικές εσχάτως επιχειρούν και κάτι ακόμη πιο απερίγραπτο. Μεταξύ θεματολογίας η οποία κινείται από την τηλεθέαση που σημείωσαν τα «Καλημερούδια» ως την ψηλή μπότα και το σούπερ μίνι που φόρεσε η καλεσμένη του «Πρωινού», και από την τάση που διαμορφώνεται στα μπικίνι του καλοκαιριού ως τον καλύτερο τρόπο παρασκευής λαχανοντολμά έρχεται να προστεθεί και ένα βίντεο από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, από την ιστορία των τζιχαντιστών και την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Η δικαιολογία είναι πως «εμείς ως εκπομπές δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που γίνεται, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε μπροστά στα τραγικά γεγονότα, αλλά η ζωή συνεχίζεται». Μόνο που η ζωή τούς προσπερνά καθώς δεν μπορεί να συνεχίζεται έτσι όπως εκείνοι πιστεύουν ή θέλουν να πιστεύουν: μεταξύ πασαρέλας, πίστας και εμπορικού κέντρου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αυταπάτη τους. Ουσιαστικά αυτό το αμήχανο πάντρεμα συνιστά και την απόδειξη ότι η ψυχαγωγία εγκλωβισμένη σε λανθασμένες επιλογές προσώπων, θεμάτων και νοοτροπίας δεν μπορεί να ακολουθήσει την κοινωνία. Ποιος τηλεθεατής ο οποίος λίγη ώρα πριν παρακολούθησε σκηνές από βομβαρδισμούς και θανάτους, ειδήσεις από πλειστηριασμούς και μνημόνια μπορεί να θεωρήσει ανακούφιση, διέξοδο από αυτόν τον καταιγισμό αρνητικών πληροφοριών τη «γιορτή του Μάκη (της Ελένης) και την απόδραση στην Αχλα» ή το «πάρτι γενεθλίων του γιου του Ρουβά» (να 'ναι καλά το παιδάκι, που δεν φταίει σε τίποτα); Ποιος είναι ο Ελληνας που θα καθήσει αναπαυτικά στον καναπέ του να παρακολουθήσει τις εκπομπές που παραπέμπουν πλέον σε ξενάγηση σε σουπερμάρκετ και προτείνουν αγορές που ούτε την «εποχή με τα λεφτά», όπως συνηθίζουμε πλέον να λέμε, προσπαθώντας να ξορκίσουμε με χιούμορ τη δυσκολία, δεν μπορούσαμε να κάνουμε; Για βρείτε μου έναν εσείς.

tοvima.gr

http://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα