Αφιέρωμα: Η ιστορία της Πενέλοπε Κρουζ !

13:25 11/6/2011 - Πηγή: TVNea
Η ισπανίδα ηθοποιός μιλά για την πορεία της προς την κορυφή, τη στιγμή που θέλησε να τα παρατήσει και τη συνεργασία της με τον Τζόνι Ντεπ στους «Πειρατές της Καραϊβικής».

«Το να την κοιτάζω μέσα από την κάμερα υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της καριέρας μου» έχει πει για εκείνη ο Αλμοδοβάρ, ο οποίος την γνώρισε το 1997 στα γυρίσματα της Καυτής σάρκας. Εκείνη ήταν τότε μόλις 23 ετών και η καριέρα της στο σινεμά δεν είχε τίποτε αξιοσημείωτο να επιδείξει. Παρ’ όλα αυτά, ο ισπανός σκηνοθέτης την προσέγγισε για να της αναθέσει έναν σύντομο αλλά χαρακτηριστικό ρόλο στην ταινία που
ετοίμαζε. «Η Πενέλοπε υποδύθηκε μια πόρνη που γεννά το παιδί της στο εσωτερικό ενός λεωφορείου» θυμάται. «Η σκηνή της βρισκόταν στο ξεκίνημα της ταινίας, η Πενέλοπε όμως χρησιμοποίησε τα οχτώ εκείνα λεπτά για να καταβροχθίσει κυριολεκτικά την οθόνη». «Ήταν ο πρώτος σκηνοθέτης που με έκανε να αισθανθώ μια ταινία βλέποντάς την» μου εξομολογείται η Πενέλοπε για τον Αλμοδοβάρ. «Ωστόσο, όσο κι αν τον θαύμαζα ως δημιουργό, ακόμα περισσότερο με ιντρίγκαρε η ιδέα του πώς θα ήταν ως άνθρωπος. Έβλεπα τις ταινίες του και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ένας άντρας μπορούσε να γνωρίζει τόσο πολλά για τις γυναίκες».

Δεκαπέντε ετών, η Πενέλοπε γλίστρησε κρυφά στα γυρίσματα του Ψηλά τακούνια, που γίνονταν στην πόλη της, τη Μαδρίτη, και πέρασε μια ολόκληρη μέρα παρακολουθώντας βουβή τον Αλμοδόβαρ πίσω από την κάμερα. Δεν αντάλλαξαν λέξη τότε. Τρία χρόνια αργότερα, όμως, όταν εκείνη έκανε το σέξι κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ισπανική ταινία Χαμόν, χαμόν πλάι στο μέλλοντα σύζυγό της
Χαβιέ Μπαρδέμ, ο Αλμοδόβαρ την πρόσεξε και της τηλεφώνησε για να της δώσει τα συγχαρητήριά του. Η Πενέλοπε δε θα ξεχάσει ποτέ αυτό το τηλεφώνημα – κυρίως το σημείο όπου ο σκηνοθέτης της έδωσε την υπόσχεση ότι θα της γράψει ένα ρόλο που να της ταιριάζει. Και την τήρησε. Μετά τη σύντομη παρουσία της στην Καυτή σάρκα, η Κρουζ κέρδισε έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στο «Όλα για τη μητέρα μου» και έπειτα έγινε πρωταγωνίστριά του στο «Γύρνα πίσω» και στις «Ραγισμένες αγκαλιές». Ζαλισμένη από την απότομη έκθεση, η Πενέλοπε έχασε αρχικά τον προσανατολισμό της. Οι πρώτοι αμερικανικοί ρόλοι της αφορούσαν μέτριες ή αποτυχημένες ταινίες, ενώ το πολυσυζητημένο τρίχρονο ειδύλλιό της με τον Τομ Κρουζ τής έδωσε να καταλάβει από πρώτο χέρι πόσο αδυσώπητη μπορεί να είναι η δημοσιότητα. Τότε ήταν που άρχισε να σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει μόνιμα στην πατρίδα της. Τελευταία στιγμή την πρόλαβε ο Γούντι Άλεν και της εμπιστεύτηκε το φλογερό θηλυκό χαρακτήρα του «Vicky Christina Barcelona». «Ούτε που θυμάμαι πως έπαιξα αυτόν το ρόλο. Όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα και τόσο απολαυστικά, που μοιάζει σαν να μην τα έζησα» μου λέει για εκείνη την ταινία που της χάρισε ένα Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου, έναν ακριβώς χρόνο αφότου ο Χαβιέ Μπαρδέμ είχε κερδίσει το χρυσό αγαλματάκι στην αντίστοιχη αντρική κατηγορία – οι δυο τους είχαν ήδη αρχίσει τις πρώτες εμφανίσεις τους μαζί.

Φέτος τον Ιανουάριο υποδέχθη
Keywords
Τυχαία Θέματα