Βενιζέλος: «Είναι άλλο πράγμα τα χαρτιά και άλλο οι άνθρωποι»

Με αυτή την φράση προσπάθησε να καθησυχάσει τους Έλληνες επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Απαντώντας στην κριτική από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, για έλλειψη πρόνοιας σχετικά με τους ιδιώτες ομολογιούχους που εμπιστεύτηκαν το Δημόσιο και σήμερα κινδυνεύουν με "κούρεμα" των ομολόγων τους, ο κ. Βενιζέλος

επαναβεβαίωσε πως «θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν απολύτως οι Ελληνες που έχουν αποταμιεύσει.

Για λόγους διεθνούς οικονομικής ευθύνης δεν πρέπει να το πούμε τώρα αυτό». Σε κάθε περίπτωση, «τα φυσικά πρόσωπα που έχουν επενδύσει ελπίδες και ιδρώτα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Είναι άλλο πράγμα τα χαρτιά και άλλο οι άνθρωποι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Απέναντι στην κριτική για αδυναμία επίτευξης του στόχου της μείωσης του χρέους στο 120% το 2020, ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε πως η πρόβλεψη έχει εξαχθεί με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια.

Για τα στεγαστικά δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, δήλωσε πως επίκειται έκδοση απόφασης για δραστική μείωση της παρακράτησης των δόσεων, με το ποσό να μην υπερβαίνει τα 4/10 του συνολικού μισθού των δύο συζύγων. Γενικότερα, «έχουν διευθετηθεί 750.000 στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια - και κάθε εβδομάδα παρακολουθούμε την πορεία των διακανονισμών».

Για τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων

Στις βολές για τις απώλειες της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, ως συνέπεια του "κουρέματος" των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν, ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε ρωτώντας: «Πού θα ήταν η αξία των ομολόγων, αν δεν συνέβαινε το PSI; Τα ομόλογα θα πήγαιναν στα Τάρταρα, θα οδηγούνταν στον εκμηδενισμό. Τώρα τα Ταμεία θα πάρουν νέα ομόλογα, επιχορήγηση και περιουσία του Δημοσίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα