Τώρα τρέμουν το Grexit

15:38 9/2/2015 - Πηγή: NewsBomb
Πανικός και τρόμος επικρατεί από χθες (8/2/2015) σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη, με τη διαφαινόμενη ολική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας-τρόικας,…

Κυρίως ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και η Τζάνετ Γέλεν της Ομοσπονδιακής Τράπεζας

των ΗΠΑ (FED), έχουν ενημερωθεί από τους αναλυτές τους ότι μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα προκαλέσει τεκτονικό σεισμό στα διεθνή χρηματιστήρια και τις αγορές, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε Αμερική και Ασία, πρόβλεψη που έχει προκαλέσει συναγερμό στα παγκόσμια οικονομικά κέντρα.

Τώρα τρέμουν οι μεγάλες δυνάμεις το Grexit, που μπορεί να βυθίσει σε μία παρατεταμένη κόλαση το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και κατά συνέπεια την παγκόσμια οικονομία.

Ήδη σήμερα (9/2/2015), οι χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα στη Βουλή, βύθισαν τα χρηματιστήρια κυρίως της Ευρώπης σε μία μεγάλη πτώση, γεγονός που δείχνει τι μπορεί να επακολουθήσει, αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Ο Ομπάμα πιέζει αφόρητα τη Μέρκελ να βρει ένα «modus vivendi» (μεσαία συμφωνία) με την ελληνική κυβέρνηση και να μην γίνει η καταστροφή στο Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι μόνο ότι θέλει να αποφύγει τη μετάδοση στην αμερικανική οικονομία της ευρωπαϊκής κρίσης, λόγω της σθεναρής ελληνικής στάσης, αλλά θέλει να αποτρέψει μία είσοδο της Ρωσίας και της Κίνας μέσω Ελλάδος στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, που θα αποβεί σε βάρος των αμερικανικών οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων στη Μεσόγειο.

Γιατί εφόσον εγκαταλειφθεί από την Ευρώπη η Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα στραφεί σε μία πιο στενή συνεργασία με τη Ρωσία, την Κίνα και τις Αραβικές χώρες.

Η αταλάντευτη, αμετακίνητη και εθνικά υπερήφανη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί ήδη σοβαρούς τριγμούς και στη σχέση της Γερμανίας με τη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες γνωρίζουν ότι αν περάσουν οι σκληρές θέσεις της Μέρκελ στην Ευρώπη για την Ελλάδα, επόμενα θύματά της θα είναι η Γαλλία και η Ιταλία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το εσπευσμένο ταξίδι στην Αθήνα, χθες (8/2/2015) το απόγευμα του προέδρου των ομάδων εργασίας στο EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, και του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι δύο εκπρόσωποι της Ευρώπης, σε πρώτη φάση άρχισαν να εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση με οικονομικό στραγγαλισμό τις επόμενες μέρες, αλλά στο τέλος των συναντήσεών τους με τους Έλληνες επισήμους, βλέποντας ότι δεν περνάνε οι απειλές τους, μαλάκωσαν και άρχισαν να προϊδεάζουν τον Γιάνη Βαρουφάκη, ότι μπορεί να υπάρξει ένα σχέδιο «μεσαίας τάξης» που θα οδηγήσει σε μία πρόσκαιρη συμφωνία τις δύο πλευρές Ελλάδας –τρόικας.

Πάντως, η αίσθηση στην ελληνική κυβέρνηση και σε ξένα ΜΜΕ μεγάλου βεληνεκούς είναι ότι τελικά θα υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, που θα αρχίσει να διαφαίνεται από την προσεχή Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα