Θέμα χρόνου η συμφωνία - Πιο γρήγορα η δόση στην Ελλάδα

Έως τα μέσα Νοεμβρίου η δόση των 31,5 δισ. ευρώ -

Για οριστική συμφωνία μιλούν κυβέρνηση και τρόικα

Μία μόλις ημέρα μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις και τις συνεχείς εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις, Ελλάδα και τρόικα μιλούν πλέον για οριστική συμφωνία.

Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας,

εκτιμούν πως σύντομα θα δοθούν στη χώρα μας και τα χρήματα της επόμενης δόσης.

Περιεκτικές και παραγωγικές χαρακτήρισε η τρόικα τις διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να επανέλθει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρεται ότι η επίσκεψη στην Αθήνα ολοκληρώθηκε και τα μέλη της αποστολής συμφώνησαν στον πυρήνα των μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων και την προετοιμασία της τελικής αξιολόγησης από την τρόικα.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως στόχος παραμένει η επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες.

Αισιόδοξοι Σαμαράς και Στουρνάρας

Από το Βουκουρέστι όπου βρέθηκε για το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.

Αισιόδοξος ότι τα χρήματα στην Ελλάδα θα δοθούν έως τα μέσα του Νοεμβρίου εξέφρασε με δηλώσεις του στους Financial Times ο Γ. Στουρνάρας.

Τα δυο ανοιχτά θέματα, τα εργασιακά και ο περιορισμός του δημόσιου τομέα, θα έχουν κλείσει την επόμενη βδομάδα, ξεκαθάρισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι οι προτάσεις της τρόικας για τους μισθούς έχουν ήδη νομοθετηθεί στις αρχές της χρονιάς ενώ οι περικοπές στις πληρωμές αποζημιώσεων για χαμηλόμισθους εργαζόμενους θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Την επόμενη εβδομάδα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί τελικά η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, ώστε να διαμορφωθεί η νέα στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει και της οριστικοποίησης των νέων μέτρων.

Θα έχουν προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι διμερείς επαφές του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες, ενώ θα έχει επιστρέψει στην Αθήνα και η τρόικα.

Η τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν πλέον αντιληφθεί ότι τα μέτρα και κυρίως το πακέτο των εργασιακών δεν περνά ούτε από την κοινωνία ούτε όμως και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων. Για το λόγο αυτό είναι διατεθειμένοι να συνεχίζουν τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας σε F.T: Συμφωνήσαμε σε όλα εκτός από εργασιακά

Για μετά τη Σύνοδο μετατίθενται οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά

«Κλείδωσαν» μέτρα και δόση

Keywords
Τυχαία Θέματα