Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Brussels Group

17:08 2/5/2015 - Πηγή: NewsBomb
Σε ανοικτή γραμμή με τη νέα διαπραγματευτική ομάδα των Βρυξελλών βρίσκεται η κυβέρνηση, ελπίζοντας σε ταχύτατη συμφωνία που θα ξεκλειδώσει…

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί οι δύο πλευρές ότι θα δώσουν τα χέρια στις αρχές της εβδομάδας, με ένα έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα ανάψει το πράσινο φως για να απελευθερωθεί τουλάχιστον μέρος της δόσης του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αν και οι πιστωτές

αναγνωρίζουν βελτίωση του κλίματος, η τελική συμφωνία δεν φαίνεται άμεσα στον ορίζοντα, σύμφωνα με όσα διαρρέουν οι ευρωπαίοι εταίροι.

Οι δανειστές σε μία προσπάθεια να πυροδοτήσουν το θετικό κλίμα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ζητούν «μεγαλύτερη πρόοδο», πιέζοντας για μέτρα που θα στοιχίσουν, όχι τόσο οικονομικά, αλλά πολιτικά στην κυβέρνηση.

Όπως και να έχει, η αποψινή συνεδρίαση του Brussels Group έχει βαρύνουσα σημασία για τα επόμενα βήματα, για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους.

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει

Την ίδια στιγμή, παρά το αρνητικό κλίμα που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι πιστωτές, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτή τη χρονικής στιγμή αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι, αν και ακόμη η Ελλάδα δεν έχει αποσαφηνίσει τις προτάσεις της για μεταρρυθμίσεις, «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

«Η Ελλάδα είναι και παραμένει μέρος της ευρωζώνης» ξεκαθάρισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κινούνται προς αυτό τον στόχο.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι σε αντάλλαγμα η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο Eurogroup.

Η Αθήνα, πρόσθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα πρέπει, εκτός του να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αναμφισβήτητα να ακολουθήσει μια βιώσιμη και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική.

Αν πρόκειται να τηρηθούν προεκλογικές δεσμεύσεις, κατέληξε ο ίδιος, θα πρέπει να μπορούν και να χρηματοδοτηθούν αναλόγως.

Σακελλαρίδης: Οι κόκκινες γραμμές μας συνιστούν αναγκαίες κινήσεις

«Οι κόκκινες γραμμές μας δεν συνιστούν μόνο μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και αναγκαίες κινήσεις για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση» ξεκαθαρίζει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας πως παραμένουν ως έχουν.

Παράλληλα, μιλώντας στην εφημερίδα «Αγορά», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει επίσης αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως αν δεν υπάρξει τελικά, προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις έναντι της αποπληρωμής των δανειστών.

«Η κυβέρνηση βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα και τα δίκαια του λαού μας. Έχει παρέλθει η εποχή που τα συμφέροντα των δανειστών υπαγόρευαν την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων»,

Λαφαζάνης: Δεν θα υπογράψουμε συμφωνία «βούρκου»

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραδοθεί στους δανειστές, εγκρίνοντας μία συμφωνία – βούρκου, καθιστά σαφές για μία ακόμη φορά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Διαθέτουμε όχι μία, αλλά πολλές εναλλακτικές λύσεις απέναντι στη διατήρηση, με άλλη μορφή, της μνημονιακής συνέχειας», τονίζει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμπληρώνοντας: «Η Αριστερά δεν θα λερώσει τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου βούρκου».

Ντάισελμπλουμ: Έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις

Υπενθυμίζεται πως χθες, Παρασκευή (01/05/2015) ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων.

Μάλιστα, μιλώντας στην ολλανδική Βουλή επεσήμανε ότι στο Brussels Group γίνονται «σοβαρές συζητήσεις» αναφορικά με τη χώρα μας.

Ωστόσο, όπως εκτίμησε είναι «πολύ νωρίς να πούμε αν έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής για τις διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει μια «γερή συμφωνία» με την Ελλάδα, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων

Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένες έως και σήμερα 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ωστόσο δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή. Χθες, Παρασκευή (1/5), πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα ενέργειας, φορολογίας και πολιτικές για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία πως μια σειρά από μέτρα, όπως: αύξηση του φόρου πολυτελείας, υποχρεωτική χρήση πληρωμών με κάρτες, μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους, λοταρία αποδείξεων, περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και πλήρης ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, είναι ικανά να προσφέρουν ένεση ρευστότητας στα ταμεία του κράτους στρώνοντας το δρόμο για την τελική συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα