Σταθερή πρόοδος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά τις κυρώσεις

Το Ιράν πετυχαίνει «σταθερή πρόοδο» στην επέκταση του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος, και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του από τη διεθνή κοινότητα μοιάζουν να μην έχουν αποτέλεσμα, όπως δήλωσε την Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Γιουκίγια Αμάνο.

«Υπάρχει μία σταθερή αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικής δυνατότητας» στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμάνο, στο πλαίσιο

συνέντευξης που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο.

Ερωτηθείς δε εάν οι κλιμακούμενες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Δύση σε βάρος του περσικού κράτους έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της ιρανικής πυρηνικής δραστηριότητας, ο κ. Αμάνο απάντησε λιτά: «Δεν νομίζω [...] Δεν βλέπω οιαδήποτε επίδραση».

Τα σχόλια του επικεφαλής της IAEA ήλθαν λίγη ώρα αφότου ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, ορκίσθηκε πως θα ακολουθήσει τον «δρόμο της μετριοπάθειας» όσον αφορά τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, υποσχόμενος παράλληλα μεγαλύτερη διαφάνεια στις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Δύση.

Παρά ταύτα, ο κ. Ρουχανί αποσαφήνισε πως το Ιράν δεν προτίθεται να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «άδικες» τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο περσικό κράτος.

Η Δύση και το Ισραήλ υποπτεύονται πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί μία συγκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη αντιτείνει πως οι δραστηριότητές της έχουν ειρηνικούς σκοπούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα