Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Παπαδήμου – πολιτικών αρχηγών

17:33 8/2/2012 - Πηγή: NewsBomb

Στην ατζέντα το προσχέδιο της τρόικας για μειώσεις στους μισθούς, απολύσεις, άρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και μείωση στις επικουρικές συντάξεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πιο κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο , έτσι ώστε να δοθεί μια τελική απάντηση στο κείμενο 50 σελίδων που θα συνοδεύει

την συμφωνία για το PSI.

Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε με νόημα: «Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας με προβληματίζει για τις βαθιές τους προθέσεις».

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται, πέραν των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Σταυρόπουλος.

Χαμένοι στη μετάφραση

Πάντως, η σύσκεψη κόντεψε να τιναχθεί στον αέρα, καθώς ο ΛΑΟΣ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί ο Γ. Καρατζαφέρης, που ζητούσε επίσημη μετάφραση του κειμένου της συμφωνίας.

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από τη ΝΔ, καθώς στελέχη του κόμματος υποστήριζαν ότι η μετάφραση δεν είχε καμία σχέση με το αγγλικό πρωτότυπο, κάτι που, όπως έλεγαν, μαρτυρά την προχειρότητα της διαδικασίας.

Το κείμενο της συμφωνίας

To κείμενο είναι γραμμένο στα αγγλικά όπως άλλωστε και το δίκαιο για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Οι βασικές προτάσεις της τρόικας για το Μνημόνιο 2 φέρεται να κλειδώνουν στις παρακάτω:

- Μείωση 22% στον κατώτατο μισθό, κάτι που θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια.

- Μείωση κατά 15% μεσοσταθμικά στις επικουρικές συντάξεις και ενδεχόμενο μείωσης στις κύριες συντάξεις των ευγενών ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ).

- Κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου

- Κατάργηση επιδομάτων

- Νέα μείωση στο αφορολόγητο όριο

- Απολύσεις 15.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο μέσα στο 2012 (δεν εξαιρούνται εκπαιδευτικοί και ένστολοι)

- Μετάθεση της συζήτησης για τον 13ο και 14ο μισθό τον Ιούνιο

Στο ΠΑΣΟΚ από το πρωί γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι «κόκκινη γραμμή» είναι η σωτηρία της χώρας.

Στη ΝΔ αναφέρουν ότι το πακέτο των μέτρων είναι εξαιρετικά σκληρό και όπως έλεγε στέλεχος της ΝΔ “δεν μπορείς ούτε να το δεχτείς ούτε να το απορρίψεις”.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να θέτει ως όρο κατώτατη κλίμακα για τις επικουρικές συντάξεις τα 300 ευρώ, ενώ είναι κάθετος όσον αφορά την δημιουργία ειδικού κλειστού λογαριασμού για την αποπληρωμή των τόκων του ελληνικού χρέους.

Θεωρεί ότι ένα τέτοιος λογαριασμός δημιουργεί έμμεση επιτροπεία για την Ελλάδα.

Ο κ. Γιάννης Μανώλης δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να αρνηθεί την υπογραφή του και να ζητήσει εκλογές.

Τις διαβεβαιώσεις των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα είναι σύννομα θέτει ως προϋπόθεση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, για να συναινέσει στη σύμβαση.

Διαβάστε ακόμη:

Μέχρι και 40% θα χάσουν οι ερ

Keywords
Τυχαία Θέματα