Σε «ειρηνικές» εκλογές στην Αίγυπτο ελπίζει ο Μπαν Κι-Μουν

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε χθες την ελπίδα η ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο σήμερα να είναι «ειρηνική», εν μέσω της πολιτικής έντασης μετά την ακύρωση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες κυριάρχησαν οι ισλαμιστές.

Ο Κι-Μουν «σημείωσε τον τεταμένο διάλογο και τις ανησυχίες των Αιγυπτίων για τις συνέπειες της απόφασης

του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου» που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ανέφερε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

«Ο γενικός γραμματέας εκφράζει την έντονη ελπίδα ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών να πραγματοποιηθεί σε μια ειρηνική και ανοικτή ατμόσφαιρα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.

Περίπου 50 εκατ. Αιγύπτιοι καλούνται στις κάλπες σήμερα και αύριο για να επιλέξουν τον διάδοχο του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος είχε ανατραπεί από μια λαϊκή εξέγερση τον Φεβρουάριο του 2011. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών συμμετέχουν ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, ο Άχμαντ Σαφίκ, και ο υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μούρσι.

Ο γενικός γραμματέας θεωρεί ότι η σημερινή και αυριανή ψηφοφορία αποτελεί ένα «πολύ σημαντικό βήμα για την μετάβαση προς τον εκδημοκρατισμό για τον οποίο οι Αιγύπτιοι αγωνίστηκαν τόσο υπομονετικά και θαρραλέα για να επιτύχουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα