Σαμαράς: Δεν θα δεχθεί νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι έρχονται δύσκολοι μήνες μετά τα μπάνια του λαού και στόχος του είναι να αρχίσει να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ μέχρι τον Σεπτέμβριο και την ΔΕΘ.

Έτσι αναμένεται να καταστήσει σαφές στην Τρόικα πως δεν πρόκειται να δεχθεί νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ θα επιμείνει

να μην γίνουν νέες απολύσεις στο δημόσιο που θα επέτειναν την ύφεση.

Η διαπραγματευτική τακτική και οι άμεσοι στόχοι που θα θέσει η κυβέρνηση Σαμαρά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί. Από την προγραμματική συμφωνία όμως των τριών κομμάτων και όσα έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Μνημονίου είναι οι εξής:

Παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια, χωρίς επί πλέον περικοπή μισθών και συντάξεων ή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά με την περιστολή της σπατάλης και την στοχευμένη καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και την ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις).

Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους.

Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφ’ όσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (επίσης από κοινοτικούς πόρους).

Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς (συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν συμβάσεις εργασίας) και τους συνταξιούχους.

Μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών:

- ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα (από 13% σε 23%)

- ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια.

Όχι απολύσεις στο δημόσιο.

Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο.

Αγροτική Τράπεζα: Επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή της. Διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης.

Ανάπτυξη

Η αναπτυξιακή πολιτική αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα ανακοινωθεί στην ΔΕΘ. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος

Keywords
Τυχαία Θέματα