Πότε θα γίνουν οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις στις τράπεζες

Κατά τρόπο κατηγορηματικό και απόλυτο κορυφαία τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο στρατηγικών κινήσεων στον χώρο, κατά το αμέσως προσεχές διάστημα και χαρακτηρίζουν ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας ότι περί του αντιθέτου γράφεται τις τελευταίες μέρες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.


Όπως ξεκαθαρίζουν, αν δεν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και αν δεν τελειώσουν οι αυξήσεις

κεφαλαίου που είναι προγραμματισμένες να γίνουν, κανείς δεν θα προσεγγίσει κανέναν με οποιαδήποτε διάθεση. Κι αυτό γιατί σε αυτή τη δεδομένη συγκυρία, τα πάντα είναι ρευστά και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για κανέναν για κανένα από τα στοιχεία που διαθέτει προς ενημέρωση. Σύμφωνα δε με μια άλλη, πιο ακραία εκτίμηση, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στον κλάδο ούτε τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η διαδικασία της «μερικής κρατικοποίησης» των ελληνικών τραπεζών.

Κι αυτό γιατί όλοι θα περιμένουν να ολοκληρωθεί κι αυτό το μεταβατικό στάδιο και μετά να προχωρήσουν σε κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Βεβαίως, με αυτή την εκτίμηση διαφωνούν τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και στην τρόικα. Κι ο λόγος είναι προφανής: και οι τρεις τους θεωρούν ότι η διαδικασία της συγκέντρωσης στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο έχει αργήσει πάρα πολύ ενώ είναι σχεδόν απαραίτητη για να βγει από τη σημερινή δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Γι αυτό κι από το Σεπτέμβριο και μετά, όταν θα έχει κλείσει ο κύκλος της ανακεφαλαιοποίησης, θα ασκηθούν πιέσεις για να ξεκινήσει ο κύκλος των συγχωνεύσεων. Το θέμα είναι τι αποτελέσματα θα αποφέρει, αυτή τη φορά, η συγκεκριμένη πίεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα