Η Sony ετοιμάζεται να αγοράσει την EMI έναντι 2,2 δις δολαρίων

Η Sony προχωρά σε ένα ακόμη μεγαλεπίβολο σχέδιο, καθώς θέλει να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο στη μουσική βιομηχανία, προβαίνοντας στην εξαγορά της δισκογραφικής εταιρίας EMI.

Mάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα επενδυτικό σχέδιο κοινοπραξίας, της οποίας ηγείται η Sony Corporation και συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Blackstone Group,

Abu Dhabi’s Mubadala Development Co., Raine Group και ο David Geffen σχετικά με την εξαγορά του μουσικού τμήματος της EMI έναντι του ποσού των $2.2 δις. Φυσικά το ποσό μπορεί να φαίνεται μικρό για την εξαγορά μια ολόκληρης δισκογραφικής εταιρίας και των πνευματικών δικαιωμάτων που κατέχει, όμως εάν λάβουμε υπ’ όψιν την πρόσφατη εξαγορά του Instagram από την Facebook για το ποσό του 1 δις δολαρίων, τότε τα χρήματα είναι πολύ λίγα, έτσι όπως έχουν καταλήξει τα πράγματα στην βιομηχανία της μουσικής εδώ και αρκετό καιρό.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα θετικό βήμα για να ολοκληρωθεί η εξαγορά της EMI και του καταλόγου της, όμως είναι το πρώτο από τα πολλά, αφού η κοινοπραξία πρέπει ακόμα να λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και των υπολοίπων χωρών του πλανήτη. Η Sony έπρεπε να συμφωνήσει σε κάποιους όρους για να ολοκληρωθεί η συμφωνία στην ΕΕ, όπως να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και να πουλήσει τα δικαιώματα τεσσάρων μουσικών καταλόγων που θα αποφασίσει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 12 σύγχρονων καλλιτεχνών.

Οι περιβόητοι κατάλογοι που θα πουληθούν είναι της Virgin UK, Virgin Europe, Virgin U.S. και Famous Music UK περιλαμβάνοντας καλλιτέχνες όπως ο Gary Barlow, Ozzy Osbourne, Ben Harper, Placebo, The Kooks, Lenny Kravitz και Robbie Williams.

Εάν τελικά εγκριθεί η εξαγορά από όλους, που είναι και το λογικό, τότε η Sony/EMI θα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς με ποσοστό 31% και τα δικαιώματα σε 3 εκατομμύρια τραγούδια και χιλιάδες καλλιτέχνες ανά τον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα