Πολλά τα ερωτήματα του Γ.Παπανδρέου στην «Επιτροπή Στίγκλιτς»

23:57 4/4/2012 - Πηγή: NewsBomb

«Πιστεύω, από την εμπειρία μου και έχοντας μιλήσει με πολλούς, ότι ακόμα έχουμε πολλά να κάνουμε στην Ευρώπη», είπε ο Γ.Παπανδρέου από τη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατά τη συνεδρίαση της «Επιτροπής Στίγκλιτς», σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα: «Πώς μπορούμε να βγούμε από την ύφεση αν ακολουθείται απλά ένα πρόγραμμα λιτότητας; Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο

ανάπτυξης στην Ευρώπη; Πώς θα γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, ως ήπειρος, αλλά και οι χώρες ξεχωριστά μέσα σ' ένα διαρκές μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον;».

Ο ίδιος σημείωσε ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν «με τρόπο, που να είναι βιώσιμος και να προωθεί την πράσινη οικονομία, αλλά να μην υπονομεύει το κοινωνικό μοντέλο πρόνοιας, το λεγόμενο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Ο Τζο Στίγκλιτζ μου θύμισε τον Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγες ημέρες, ότι αυτό είναι το τέλος του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, το οποίο νομίζω ότι δεν είναι το πρόβλημα, γιατί έχουμε προφανώς πολύ ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου που έχουν διατηρήσει την κοινωνική συνοχή, πολύ πιο ισότιμες κοινωνίες. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, για το οποίο ο Τζο έχει πρόσφατα γράψει και σύντομα θα δημοσιεύσει ένα βιβλίο σχετικά με την ανισότητα και τις πολύ ανταγωνιστικές οικονομίες».

Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ.Παπανδρέου είπε πως «παρόλο που έχουμε λάβει ορισμένες πολύ σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και το ευρωπαϊκό μέλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση».

Μιλώντας για τις άλλες χώρες, παρατήρησε ότι «έχουμε τις Σκανδιναβικές χώρες στις οποίες υπάρχει ένας συνδυασμός δίκαιου φορολογικού συστήματος και συνοχής της κοινωνίας. Η Νέα Ζηλανδία βέβαια έχει ένα ρεκόρ και μπορείτε να μας μιλήσετε γι' αυτό. Αλλά, νομίζω, ότι αυτό είναι κάτι που εμείς, οι προοδευτικοί, πρέπει να το δούμε περισσότερο».

Ζήτημα για τους δημοκρατικούς θεσμούς

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη δημοκρατία, υποστήριξε ότι «ένα ζήτημα που επίσης έρχεται συχνά στις συζητήσεις μας, είναι το γεγονός ότι αυτές οι αλλαγές, αυτές οι εξελίξεις, ασκούν τεράστια πίεση στους δημοκρατικούς θεσμούς. Πώς διαχειριζόμαστε τις αγορές με την ταχύτητα των αλλαγών, πολύ συχνά την έλλειψη διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα;».

Υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων, των οργανισμών αξιολόγησης , πώς θα γίνουν οι τράπεζες πιο διαφανείς στη λειτουργία τους, για μέτρα που θα φέρουν περισσότερη δικαιοσύνη -όπως είναι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών- και μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές των CDS . «Στο τέλος μένουν μόνο λόγια», επεσήμανε ο Γ. Παπανδρέου. «Σε τελική ανάλυση, οι πολιτικές έχουν χτυπήσει τις συντάξεις και τους μισθούς, και έχουν συρρικνώσει τη
Keywords
Τυχαία Θέματα