Παραμένει σε αργία ο δήμαρχος Μυκόνου

Να παραμείνει σε αργία ο δήμαρχος Μυκόνου Αθανάσιος Κουσαθανάς- Μέγας και οι αντιδήμαρχοι Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας .

Το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε τις αιτήσεις τους με τις οποίες ζητούσαν να ανασταλεί η απόφαση που εξέδωσε στα τελη Ιουνίου η Περιφέρεια Αιγαίου με την οποία τέθηκαν σε αργία , μετά την παραπομπή τους σε δίκη για την υπόθεση των – καταγγελλόμενων - οικονομικών ατασθαλιών στο Δήμο.

Σύμφωνα με παραπεμπτικό βούλευμα η υπόθεση αφορά σε υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων που κατέβαλαν τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού ως τέλη παρεπιδημούντων και δεν κατέληξαν στα ταμεία του δήμου. Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, η ζημιά που υπέστη ο δήμος φέρεται να ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Το βούλευμα
Οι αιρετοί τέθηκαν σε αργία καθώς παραπέμφθηκαν να δικαστούν στις αρχές Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου (υπ. Αριθμόν 34/13 βούλευμα του συμβούλιου Εφετών Αιγαίου) για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης με σκοπό να προσποριστεί όφελος σε τρίτους και αντίστοιχη βλάβη του Δήμου και της απιστίας στην υπηρεσία λόγω ελάττωσης της περιουσίας του Δήμου για να ωφεληθούν άλλοι. Για την υπόθεση έχουν κατηγορηθεί και προφυλακισθεί υπάλληλοι για υπεξαίρεση.

Τι υποστήριζαν
Οι τρεις υποστήριξαν ότι υφίστανται ανεπανόρθωτη ηθική και επαγγελματική βλάβη , είναι αθώοι και πλήττεται το κύρος και το όνομα τους και δημιουργείται εσφαλμένα εντύπωση ηθικής ανεπαρκείας και δυσφήμησης προσωπικής και πολίτικης, ενώ θα χάσουν σημαντικό μέρος της θητείας τους μέχρι ότου κριθεί η υπόθεση. Υποστήριξαν επίσης ότι ο Δήμος έχει μεγάλες ανάγκες αυτή την περίοδο λόγω επίσκεψης 2 εκατ. τουριστών για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών.

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση κρίνοντας ότι η αργία αποτελεί κατά το νομό δέσμια αρμοδιότητα , ότι η ηθική βλάβη τους δεν είναι ανεπανόρθωτη και μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευνοϊκής για αυτούς δικαστικής εξέλιξης ,ενώ προβλέπεται αναπλήρωση στα καθήκοντα τους, όπως ήδη συνέβη. Τέλος, επισήμανε ότι στάθμισε και το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει την προσωρινή απομάκρυνση των εκλεγμένων οργάνων ΟΤΑ από τα καθήκοντα τους σε περίπτωση παραπομπής για να διασφαλίζεται το αδιάβλητο των ενεργειών των ΟΤΑ και η ανεμπόδιστη απονομή της δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα