Παρακολουθούσαν τον Γιούνκερ οι μυστικές υπηρεσίες του Λουξεμβούργου

Θύμα των υπηρεσιών της χώρας του ο πρώην ισχυρός άνδρας του Eurogroup

Στην Αθήνα θα βρίσκεται από το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώην ισχυρός ηγέτης του Eurogroup και γνωστός για τη φιλελληνική του στάση, βρέθηκε πριν λίγο διάστημα στο κέντρο μίας υπόθεσης παρακολουθήσεων, φοροδιαφυγής που είχε έντονο το άρωμα των μυστικών υπηρεσιών. Στο

έδαφος της χώρας των μόλις 475.000 κατοίκων που δεν ξεπερνά σε έκταση τα 2.585 τ.χμ., οι καταθέσεις στις τράπεζες αντιστοιχούν στο 20πλάσιο του εθνικού πλούτου, στοιχείο που από μόνο του κρύβει παρασκήνιο και υποθέσεις κυνηγών κεφαλαίων.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Λουξεμβούργου SREL Μάρκο Μιλ, παρακολουθούσε εν αγνοία τους το Μεγάλο Δούκα του Λουξεμβούργου Ανρί αλλά και τον επί 18 χρόνια πρωθυπουργό Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα, το 2008 είχε καταγραφεί μέσω ρολογιού, συνομιλία του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών και του Γιούνκερ, ο οποίος τυπικά έχει υπό την εποπτεία του τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Παρ' όλα αυτά, ο Μιλ δεν απομακρύνθηκε από τη θέση του όταν ο Γιούνκερ ενημερώθηκε για την υπόθεση προκειμένου να μην πληγεί το κύρος της SREL, ωστόσο λίγο μετά αποχώρησε για να αναλάβει την ασφάλεια του γερμανικού κολοσσού Siemens.

Η εξεταστική επιτροπή που συγκροτήθηκε για να διερευνήσει την υπόθεση πάντως, βρέθηκε μετά από 4 μήνες εργασιών μπροστά σε ένα "βουνό" αποκαλύψεων.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο μάλιστα, αναφέρει πως ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου διατηρεί στενές σχέσεις με τη βρετανική μυστική υπηρεσία ΜΙ6 και για το οποίο τα σενάρια συνωμοσίας έχουν πάρει φωτιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα