Παπανδρέου – τραπεζίτες, σημειώσατε «2»

Με έναν ιδιότυπο τρόπο θα ενισχυθούν κεφαλαιακά, τελικώς, οι τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όπως προκύπτει κι από το 10σέλιδο πακέτο μέτρων της τρόικας, η αρχική πρόταση που έκανε λόγο για «ενέσεις» με την εγγύηση κοινών μετοχών, εγκαταλείπεται και στη θέση της μπαίνει ένα μεικτό σχήμα, που προβλέπει την παροχή κεφαλαίων με την εγγύηση κοινών αλλά και προνομιούχων μετοχών.

Απλώς, για να απολαμβάνει κάποια τράπεζα

αυτού του προνομίου, θα πρέπει να πληροί κάποιους όρους – κριτήρια, τα οποία θα γίνουν πιο ξεκάθαρα προσεχώς.

Ωστόσο, από τη διατύπωση που υπάρχει στο σχετικό κείμενο, προκύπτει ότι το ενδεχόμενο να χάσουν οι τραπεζίτες τον έλεγχο των πιστωτικών τους ιδρυμάτων, στην περίπτωση που προσφύγουν στο ΤΧΣ, δεν υπάρχει.

Ο συνδυασμός κοινών και προνομιούχων μετοχών απαλύνει τις δεσμεύσεις και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την άντληση κεφαλαίων, χωρίς να αλλάξουν και πολλά – πολλά στο σημερινό διοικητικό καθεστώς των τραπεζών.

Τι συνεπάγεται πρακτικά αυτό;

Ότι στον «υπόγειο πόλεμο» που είχε ξεσπάσει όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ της κυβέρνησης Παπανδρέου και του χρηματοπιστωτικού λόμπι, νικητής βγήκε το τελευταίο.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε αποκλείσει κατά τρόπο κατηγορηματικό το ενδεχόμενο να αλλάξει το αρχικό καθεστώς των κοινών μετοχών, ενώ με τη στάση του είχε συμπλεύσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα είχε καταγγείλει τις κινήσεις που γίνονταν για την ανατροπή αυτού του καθεστώτος, ενώ δεν παρέλειψε να πει σε ομιλίες του πως αυτή του η στάση του στοίχισε και τη …πρωθυπουργία.

Φαίνεται όμως ότι στο μπρα ντε φερ που ακολούθησε, έχασε κι αυτή τη «μάχη».

Keywords
Τυχαία Θέματα