Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ χρωστά το Δημόσιο σε φάρμακα!

17:23 5/7/2012 - Πηγή: NewsBomb

Προειδοποίηση ΣΦΕΕ: «Αν δεν πληρωθούμε κομμένες οι εκπτώσεις».

Ανακολουθία στις υποχρεώσεις της Πολιτείας διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αφού αφ’ ενός αφήνει χρέη ετών προς τον κλάδο ενώ εμφανίζεται άδικη με τον τρόπο, με τον ποίο χειρίστηκε το θέμα των ομολόγων. Ταυτοχρόνως, κρίνεται αναγκαία η άμεση πληρωμή των οφειλομένων από τα νοσοκομεία και η προώθηση του συμψηφισμού χρεωστουμένων – οφειλομένων.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η διοίκηση του ΣΦΕΕ

κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενημερώνοντας αναλυτικώς τους δημοσιογράφους για την κατάσταση στο σύστημα Υγείας.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, λέγοντας ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη σωστής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για να υπάρξει βιώσιμο σύστημα Υγείας.

«Πρωτευόντως πρέπει η Πολιτεία να τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις συσσωρευμένων ετών προς τη βιομηχανία. Προς τη βιομηχανία οφείλει 1,5 δισ. ευρώ το οποίο συσσωρεύεται και αυξάνεται με την παρέλευση κάθε μήνα», επισήμανε ο κ. Φρουζής μιλώντας στο “Newsbomb.gr”.

Τα χρέη του Δημοσίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν επί δεκαετίες τη λειτουργία του κράτους με αποτέλεσμα να υπάρχουν χρηματικές υποχρεώσεις ύψους 1,55 δισ. ευρώ από την πλευρά του Δημοσίου, για φάρμακα που διατέθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες. Συγκεκριμένα:

Το ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ οφείλουν περί τα 550 εκατ. ευρώ για τιμολόγια των τελευταίων 18 μηνών.

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ οφείλουν 850 εκατ. ευρώ για τιμολόγια που εκδίδονταν από το 2007.

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν υποχρεώσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ για τιμολόγια της τελευταίας πενταετίας.

Όσον αφορά στην πιθανότητα πληρωμής του αποκαλούμενου “claw back” (δηλαδή το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών), ο κ. Φρουζής υπογράμμισε ότι ο ΣΦΕΕ είναι πρόθυμος να συζητήσει για το ήδη νομοθετημένο πλαίσιο του 9%, όπως αυτό περιγράφεται στη σχετική απόφαση (ΔΥΓ3(α) /οικ. ΓΥ 150/01.03.2012) του υπουργείου Υγείας, εφ’ όσον πληρωθούν τα οφειλόμενα.

«Έως ότου πληρωθούμε, δεν μπορούμε να δίνουμε εκπτώσεις υπάρχουσες και νομοθετημένες σε ποσά που είναι θεωρητικά και δεν είναι πληρωμένα», επισήμανε. Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο άλλωστε θα κινηθεί και η πρώτη συζήτηση με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο πιθανώς την επόμενη εβδομάδα.

Θέσεις και προθέσεις

Ένδειξη των προθέσεων και των διαθέσεων του ΣΦΕΕ εν όψει της συνάντησης με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας φάνηκε μια σημείωση που έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κωνσταντίνος Φρουζής. «Υπάρχει μια ελπίδα από τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να έχει τετραετή ορίζοντα. Να υπάρξει διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε.

Ο σύνδεσμος ζητεί:

Διαφάνεια στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις και στο μηχανισμό ελέγχου των συνταγογραφήσεων.

Διαφάνεια στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, διότι καταγγέλθη

Keywords
Τυχαία Θέματα