«Παγώνει» η απόφαση για την απέλαση του Αλβανού μαθητή

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ «παγώνει» για τρεις μήνες την απόφαση για απέλαση του 23χρονου μαθητή που συνελήφθη στη Λάρισα για παράνομη παραμονή στη χώρα, προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρώσει τη σχολική χρονιά.

Η αστυνομία έκανε δεκτή την έκκληση των καθηγητών του και αποφάσισε να παρατείνει κατ' εξαίρεση για τρεις μήνες την παραμονή του μαθητή στη χώρα, μέχρι τον Ιούνιο. Ο Αλεξάντερ Αχμετάι μεγάλωσε στο Κούκες της Βόρειας Αλβανίας

και βρίσκεται παράνομα στην Ελλάδα από το 2009, όταν σε ηλικία 18 χρονών πέρασε μόνος του με τα πόδια από αφύλακτο σημείο των ελληνοαλβανικών συνόρων.

Έπειτα από μερόνυχτα πεζοπορίας έφτασε στη Λάρισα, όπου βρισκόταν ο θείος του, γράφτηκε σε ελληνικό εσπερινό γυμνάσιο και όταν το τελείωσε μεταπήδησε στο 6ο ΕΠΑΛ Λάρισας, όπου σπουδάζει σήμερα ηλεκτρονικός εγκαταστάσεων, στη δεύτερη τάξη.

Την Κυριακή 2 Μαρτίου ήταν στο αυτοκίνητο του θείου του όταν έπεσαν σε ένα συνηθισμένο μπλόκο της αστυνομίας της Λάρισας.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως ο 23χρονος δεν είχε κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο παραμονής του στη χώρα, σε αντίθεση με τον θείο του που έχει νόμιμη άδεια.

Ο νεαρός κρατήθηκε τρεις μέρες στην Αστυνομική Διεύθυνση και αφέθηκε ελεύθερος με ένα έγγραφο που του δίνει προθεσμία επτά ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα. Η προθεσμία λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα.

Ο Αλεξάντερ ζήτησε τη βοήθεια ενός ομοεθνούς συμμαθητή του που βρίσκεται νόμιμα στη χώρα και μαζί πήγαν στη διευθύντρια του 6ου ΕΠΑΛ για να ρωτήσουν τι θα γίνει με τις σπουδές του.

Ενημερώθηκε και η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λάρισας, η οποία απηύθυνε μια ανακοίνωση-δημόσια έκκληση, καλώντας τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να επιδείξουν ευαισθησία και να επιτρέψουν στον μαθητή να ολοκληρώσει τη σχολική χρονιά.

«Απομένουν μόνο 3,5 μήνες και είναι αδύνατο σε αυτήν τη χρονική στιγμή να μπορέσει να γραφτεί σε αντίστοιχο τμήμα στη χώρα του», εξήγησε στην εημερίδα «Έθνος» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας, Δημ. Παπαδόπουλος.

Έπειτα από διαβουλεύσεις και νομικές ενέργειες, ο 23χρονος ενημερώθηκε χθες από τους αστυνομικούς ότι θα του δοθεί παράταση της προθεσμίας αυτής μέχρι τον Ιούνιο που λήγει η σχολική χρονιά.

Διαβάστε επίσης: Λάρισα: Θέλουν να απελάσουν Αλβανό μαθητή - Δεν είχε χαρτιά παραμονής

Keywords
Τυχαία Θέματα