Ομπάμα: Ανοιχτή μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράν

16:22 5/3/2012 - Πηγή: NewsBomb

Είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν, υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, προκειμένου να ανασταλεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Ομπάμα, μιλώντας στην Αμερικανo-ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (Aipac), δήλωσε πως δεν θέλει πόλεμο, όμως οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στο Ιράν, αν πρόκειται για την

τελευταία επιλογή που έχει απομείνει, ώστε να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Κάνουμε πολύ λόγο για πόλεμο... κατά τη διάρκεια των τελευταίων αυτών εβδομάδων τέτοιες συζητήσεις δεν έχουν ωφελήσει παρά το ιρανικό καθεστώς, ανεβάζοντας τις τιμές του πετρελαίου, από το οποίο εξαρτάται για τη χρηματοδότηση του πυρηνικού του προγράμματος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διαφυλάξουμε την ισραηλινή στρατιωτική υπεροχή, διότι το Ισραήλ θα πρέπει πάντοτε να έχει την ικανότητα να αμυνθεί απέναντι σε κάθε απειλή», προσέθεσε, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι «υποστηρίζει το Ισραήλ στις κρίσιμες στιγμές».

Η ομιλία του Ομπάμα στην Aipac, πραγματοποιήθηκε την προηγουμένη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει θέσει ως προτεραιότητα τη δράση κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το Ισραήλ μπορεί να αναλάβει μόνο του δράση για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Πάντως, η ισραηλινή πλευρά δεν έμεινε ικανοποιημένη από την επιμονή Ομπάμα στη διπλωματική οδό για το Ιράν, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο.

«Ο Ομπάμα δεν μετακινήθηκε ούτε χιλιοστό από τη θέση του, σύμφωνα με την οποία ο μόνος τρόπος να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα είναι να τα εγκαταλείψει με τη θέλησή του», γράφει ο Σίμα Καντμόν στην εφημερίδα Yedioth Aharonoth.

«Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν περίμενε τη σημερινή του συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να αποσαφηνίσει τη θέση του για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα... ζήτησε από όλον το κόσμο να εγκαταλείψει τις απειλές του πολέμου», γράφει στο κύριο άρθρο της η Haaretz.

Keywords
Τυχαία Θέματα