Νοικοκυριά σε απόγνωση

αποκάλυψε ο Κ. Χαρδαβέλλας

Το λόγο στους πολίτες, που μαστίζονται από την ανεργία και απειλούνται με κατασχέσεις, την ίδια ώρα που οι «μεγάλοι» δεν πληρώνουν ούτε ευρώ, έδωσε η εκπομπή «Αποκαλύπτω».

Εκατομμύρια πολίτες ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της ανεργίας, των μέτρων του Μνημονίου, αλλά και την απειλή του κράτους και των τραπεζών για κατάσχεση του μισθού τους ή του

σπιτιού τους. Την ίδια ώρα οι «μεγαλοκαρχαρίες» κάνουν πάρτι και δεν πληρώνουν ούτε ευρώ για τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Η πολιτική για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» της δημοσιογραφικής έρευνας της εκπομπής του newsbomb.gr «Αποκαλύπτω», με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο.

Το «ψυχογράφημα» ενός άνεργου δανειολήπτη

Αίσθηση προκάλεσε η τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή του 57χρονου Πασχάλη Λέξα, άνεργου δανειολήπτη. «Έκανα Πάσχα με μαρούλια και 20 ευρώ», είπε. Εκτός από την ανεργία, ο κ. Λέξας έχει να αντιμετωπίσει τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες, που τον καλούν να αποπληρώσει παλαιά δάνεια. «Σήμερα άνεργος σημαίνει ναυαγός. Έχω δύο δάνεια, η τράπεζα μου ζήτησε να δίνω 400 ευρώ το μήνα, κάτι που είναι αδύνατον και βρισκόμαστε στα δικαστήρια».

Από την πλευρά του ο Μανώλης Λεκάκης, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Συνδέσμου Εταιριών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων, υποστήριξε ότι οι εταιρείες αυτές ούτε απειλούν, ούτε εκβιάζουν, αλλά είναι καθ’ όλα νόμιμες, καθώς έχουν συνάψει συμβάσεις με τις τράπεζες: «Μας λένε εισπρακτικές εταιρείες, ενώ δεν εισπράττουμε. Τηλέφωνο, υπολογιστής και άνθρωπος είναι οι τρεις παράγοντές μας. Παίρνουμε τηλέφωνο, ενημερώνουμε για την οφειλή και ζητάμε να γίνει μία προσπάθεια να πληρωθεί. Θα ξαναπάρουμε έπειτα από δύο ημέρες, το επιτρέπει ο νόμος. Με βάση τις συμβάσεις και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είμαστε αντιπρόσωποι των τραπεζών. Επειδή η τράπεζα δεν μπορεί να έχει τους ανθρώπους να κάνει 10.000 τηλέφωνα την ημέρα, αναλαμβάνουμε εμείς».

Η δικηγόρος κ. Χρύσα Σαλαβράκου εξήγησε νομικά πώς γίνεται το αλισβερίσι τραπεζών και εισπρακτικών εταιρειών. «Μέσα στη σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας κατά τη σύναψη του δανείου, υπάρχει σε ψιλά γράμματα, ότι η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται τα προσωπικά σου στοιχεία. Και στη συνέχεια τα δίνει στις εισπρακτικές, τις οποίες θεωρεί θυγατρικές της». Την ίδια ώρα, όμως, κάποιοι άλλοι, όχι μόνο δεν ενοχλούνται από τις εισπρακτικές και τις τράπεζες, αλλά ούτε από το ίδιο το κράτος και μάλιστα με την κάλυψη του νόμου. «Μεγάλες επιχειρήσεις μπήκαν στο άρθρο 99 για να σταματήσουν να πληρώνουν. Με το που μπαίνεις στο άρθρο 99, σταματούν όλα. Αυτό το έκανε π.χ. η Τυποεκδοτική του ΚΚΕ, αλλά και ο Λάκης Γαβαλάς που προ ημερών έκανε εγκαίνια σε κατάστημά του», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σαλαβράκου.

Έρχεται μπαράζ κατασχέσεων

Να χάσουν ό,τι έχτιζαν επί χρόν

Keywords
Τυχαία Θέματα