Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις λόγω της λήξης συμβολαίων παραγώγων, αλλά και της αφαίρεσης μετοχών από πανευρωπαϊκoύς δείκτες

O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε στις 655,91 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,64%.

Η αγορά αρχικά κινήθηκε ανοδικά με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να καταγράφει κέρδη έως και 1,21%, σημειώνοντας ανώτερη τιμής τις 668,14 μονάδες, για να γυρίσει στη συνέχεια σε αρνητικό έδαφος.

"Σήμερα είχαμε λήξη των παραγώγων, ενώ Alpha,

Πειραιώς και ΔΕΗ υποχώρησαν διότι βγαίνουν από τους συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς δείκτες", δήλωσε trader ελληνικής χρηματιστηριακής. "Επίσης λόγω του ότι τελειώνει ο μήνας, υπήρξαν το τελευταίο διάστημα ρευστοποιήσεις σε μετοχές, όπως ο ΟΤΕ".

Ενδεικτικός του μεγέθους των ρευστοποιήσεων ήταν ο τζίρος, ο οποίος διαμορφώθηκε σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του συνηθισμένου.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 49 εκατ. ευρώ με 45,4 εκατ. μετοχές να αλλάζουν χέρια.

Αρνητική επίδραση είχαν και οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αξιωματούχος της τρόικα δήλωσε ότι το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν είναι δεδομένο και ότι ενώ οι συνομιλίες για το PSI σημειώνουν πρόοδο, δεν μπορεί υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα οδηγήσουν σε εθελοντική συμφωνία με υψηλό επίπεδο συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων.

Στατιστικά

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,14%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,67% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,76%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τιτάν (+7,01%), των ΕΛΠΕ (+2,61%), της Coca Cola 3E(+1,32%) και της Εθνικής (+1,27%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-21,27%), της Alpha Bank (-10,00%), της Eurobank (-9,28%) και της MIG (-7,47%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Κατασκευών (+4,79%) και των Χημικών (+3,13%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-5,76%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-5,58%) και των Τραπεζών (-3,83%).

Ανοδικά κινήθηκαν 65μετοχές, 88 πτωτικά και 24 παρέμειναν σταθερές.

Keywords
Τυχαία Θέματα