Με ξόβεργα ψάχνουν για έσοδα οι φορείς

Η πορεία των εσόδων και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το «όπλο» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε μια επικοινωνιακού τύπου δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας, με βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται στους δέκα μήνες του 2013.

Σύμφωνα με την εφημερίδα NEWSBOMB, τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση κάνουν λόγο για μεγαλύτερο του αναθεωρημένου στόχου πρωτογενές

πλεόνασμα, αλλά και καλύτερη εικόνα σε επίπεδο φορολογικών εσόδων.

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 1,1 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο αν συνυπολογιστούν και οι επιστροφές των κερδών από την ΕΚΤ, ανέρχεται στα 2,6 δισ. με τον στόχο να ήταν έλλειμμα 3 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η τριμερής επιτροπή ωστόσο, γνωρίζει ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι «φτιαγμένο», άσχετα με το αν για φέτος προσπαθεί, για τους δικούς της λόγους, να μην επιχειρήσει να αναστρέψει το θετικό κλίμα που παρουσιάζει η κυβέρνηση σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών γνωρίζουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι «λογιστικό», μιας και αν σε αυτό προστεθούν οι πληρωμές οφειλών προηγούμενων ετών ύψους 4,65 δισ. ευρώ, τότε θα έχουμε ένα πρωτογενές ταμειακό έλλειμμα ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Ελπίζουν σε αποτελέσματα

Σύμφωνα με τη NEWSBOMB, πηγή αισιοδοξίας για την κυβέρνηση είναι ότι τα φορολογικά έσοδα στους 10 μήνες του έτους, ξεπέρασαν τον στόχο κατά 250 εκατ. ευρώ, στα 35,6 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Οκτώβριο η υπέρβαση των εσόδων έφτασε τα 700 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της φορολογικής κόπωσης των πολιτών, αφού έχουν πέσει πάνω τους δεκάδες φόροι, την ίδια χρονική στιγμή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει την τρόικα ότι η καλύτερη εικόνα των εσόδων, ταυτόχρονα με την πολυδιαφημισμένη εδώ και χρόνια πάταξη της φοροδιαφυγής και την απειλή των κατασχέσεων, θα οδηγήσει σε καλύτερα οικονομικά στοιχεία και συνεπώς δεν θα απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων.

Επιμένει η τριμερής επιτροπή

Όπως αναφέρει η εφημερίδα NEWSBOMB, η τριμερής επιτροπή, αφήνει την κυβέρνηση να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2014 και τον ενιαίο φόρο ακινήτων, χωρίς την τελική έγκριση της τριμερούς (πάντα όμως υπό την επίβλεψη των τεχνικών κλιμακίων) για να μπορέσει στη συνέχεια να καλύψει τα όποια κενά, με έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό εντός του 2014.

Εν τω μεταξύ, πηγές του οικονομικού επιτελείου διαρρέουν ότι τα μηνύματα από τα έσοδα του ΦΠΑ στην εστίαση είναι μάλλον ενθαρρυντικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους ότι η πιλοτική εξάμηνη εφαρμογή του μέτρου που λήγει στα τέλη του έτους, μπορεί να οδηγήσει τον ΦΠΑ σε μόνιμη βάση στο 13%.

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Το ΣΔΟΕ «εισβάλλει» σε αμαρτωλούς λογαριασμούς

Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα μετά την αποκάλυψη για τον Τσαυτάρη

Μπήκαμε στο μεγαλύτερο σεξ-πάρτυ της Αθήνας

Keywords
Τυχαία Θέματα