Με ενστάσεις η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Με ενστάσεις τόσο για τη διαδικασία όσο και επί της ουσίας έγινε η «πρεμιέρα» της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Ναι» στο πολυνομοσχέδιο θα ψηφίσουν οι βουλευτές τουΠΑΣΟΚκαι της ΝΔ, η Αριστερά θα το καταψηφίσει ενώ ο ΛΑΟΣ επιφυλάσσεται για την τελική του στάση.

Στην έναρξη της συζήτησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος γίνεται ώστε η ψήφιση του νομοσχεδίου

να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας.

Επίσης, κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν έμφαση στην ουσία κι όχι τη διαδικασία και υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι στέλνουν το μήνυμα ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα «μπορεί να διαχειριστεί την κρίση - και στην ελληνική κοινωνία, ότι η διαρκής σειρά θυσιών έχει ένα τέλος που μπορεί να ανοίξει μιαν άλλη προοπτική».

Δυσφορία για τη διαδικασία-εξπρές

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο εισηγητής, Νάσος Αλευράς, εξέφρασαν δυσφορία για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς όπως επισημάνθηκε, η «συντριπτική πλειονότητα διατάξεων δεν έχει κανέναν επείγοντα χαρακτήρα».

Επίσης, οι παριστάμενοι υπουργοί Γ. Κουτρουμάνης, Π. Κουκουλόπουλος και Σ. Ξυνίδης αναγκάστηκαν να δώσουν εξηγήσεις σε βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου για αρκετές διατάξεις.

«Ας σταματήσει η κοροϊδία κι όσοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να αναλάβουν το βάρος των ευθυνών τους» ζήτησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, με τον Παύλο Μαρκάκη του ΛΑΟΣ να παντά ότι «η Αριστερά δεν έχει προνόμιο στην κριτική».

Επίσης, ο Νάσος Αλευράς, μετά από αντιρρήσεις του Γιώργου Βλάχου (ΝΔ) άφησε αιχμές για ΝΔ και ΛΑΟΣ ότι «παριστάνουν πως βρίσκονται στην αντιπολίτευση και πως η παρουσία τους στην κυβέρνηση έχει τον χαρακτήρα εκδρομής στην ύπαιθρο».

«Να χαίρεστε που σας σώσαμε από την κυβέρνηση Παπανδρέου - και κοιτάξτε να στηρίξετε τον Λουκά Παπαδήμο» ανταπάντησε ο Κ. Κιλτίδης (ΛΑΟΣ).

Αιχμές και επικρίσεις

Αιχμές για αλλαγή της «στρατηγικής προσέγγισης» από τη μία μέρα στην άλλη διατύπωσε ο Ν. Αλευράς, ενώ αντιρρήσεις για το άνοιγμα των επαγγελμάτων εξέφρασε και η Θ. Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ).

Από την πλευρά της, η Λούκα Κατσέλη κατέθεσε τρεις τροπολογίες για τη θέσπιση κανόνων στην λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών, τη δυνατότητα χορήγησης προσωρινής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, (σε περίπτωση που το σύνολο των βεβαιωμένων και εκκαθαρισμένων χρεών τους προς το Δημόσιο είναι μικρότερο από τις απαιτήσεις του Δημοσίου) και για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο.

Ο Κ. Καρτάλης επέκρινε τη δυνατότητα που δίνεται στον υπουργό Οικονομικών να εγκρίνει αναδρομικά αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ο Κ. Γείτονας υποστήριξε ότι οι διατάξεις για τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης δεν είναι επαρκώς τεκ

Keywords
Τυχαία Θέματα