Μαγνητικό πεδίο 2 εκατ. φορές ισχυρότερο από της Γης

Το πιο ισχυρό μαγνητικό πεδίο που έχει δημιουργηθεί ποτέ κατάφεραν να φτιάξουν επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Αλάμος στις ΗΠΑ.

Το πεδίο είναι περίπου δύο εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης. Οι επιστήμονες που δημιούργησαν το πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο πέτυχαν νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Στο εργαστήριο του Λος Αλάμος, που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, οι επιστήμονες κάνουν πειράματα με πολύ ισχυρά

μαγνητικά πεδία εδώ και μία δεκαετία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι μαγνήτες που δημιουργούν πεδία μεγάλου μεγέθους καταστρέφονται κατά τη διαδικασία.

Αυτή τη φορά όμως ξεπεράστηκε το όριο των 100 Τέσλα, με μη καταστροφικό και συνεχόμενο τρόπο.

Το νέο ρεκόρ, με τη βοήθεια μιας τεράστιας γεννήτριας 1.200 MegaJoule, επιτεύχθηκε στο πλαίσιο έξι ξεχωριστών επιστημονικών πειραμάτων που έγιναν στις συγκεκριμένες αμερικανικές ερευνητικές εγκαταστάσεις για λογαριασμό οκτώ διαφορετικών πανεπιστημίων (Ράτγκερς, Κέμπριτζ, Οξφόρδης, Ensicaen Γαλλίας, ΜακΜάστερ, Πουέρτο Ρίκο, Μινεσότα και Βρετανικής Κολομβίας).

Ένα τέτοιο μαγνητικό πεδίο επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετήσουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ζητημάτων, όπως ο τρόπος συμπεριφοράς διαφόρων υλικών υπό την επίδραση τόσο ισχυρών μαγνητικών πεδίων, η κβαντική συμπεριφορά των στερεών, η καλύτερη κατανόηση του φαινομένου της υπεραγωγιμότητας κ.α. Ο σούπερ-μαγνήτης θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σε νανοκλίμακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα